home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Pető-módszer Vajdaságban
Tóth Lívia
2016.05.15.
LXXI. évf. 19. szám
A Pető-módszer Vajdaságban

Zentán befejeződött az a háromhetes intenzív kurzus, amelynek keretében a magyarországi Pető András Főiskola szakemberei tartottak fejlesztő foglalkozásokat a központi idegrendszeri betegségekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára. A tevékenység a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

A tanfolyamot tavaly decemberben felmérés előzte meg, melyet Szabadkán, Zentán és Kishegyesen végeztek el a szakemberek. A megvizsgált 86 gyermek és felnőtt közül 34 személyt javasoltak a terápiás kezelésen való részvételre. Közülük Zentán 26-an jelentek meg, akik tizenhat településről, vagyis szinte Vajdaság egész területéről érkeztek. A kurzus alatt három konduktor három különböző csoporttal dolgozott: a felnőttekkel, a fiatal felnőttekkel, illetve a gyermekekkel és a szüleikkel, a súlyosabb esetekben pedig egyéni fejlesztéseket is végeztek.

A világon egyedülállónak számító Pető-módszerrel nem a részproblémákra koncentrálnak, hanem a komplex személyiségfejlesztést helyezik előtérbe. A gyerekek és a felnőttek beszéd-, illetve érzelmi és szociális fejlesztését összekötik a mozgásfejlesztéssel. Az elsajátítottakat áthelyezik a gyakorlatba az írás, az olvasás, az étkezés, az öltözködés és az egyéb tevékenységek során. A tapasztalatok rendkívül pozitívak, amit az is bizonyít, hogy a Pető-módszer ma már a világ negyvennyolc országában van jelen. 

A program első szakaszának lezárása alkalmából sajtótájékoztatót tartottak, melyen jelen volt dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora, Feketéné dr. Szabó Éva általános rektorhelyettes, Csuka Pál, az intézmény nemzetközi projektekért felelős vezetője, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának elnöke.

— Nagy örömmel és bizakodással érkeztünk. Abban reménykedünk, hogy ennek a programnak hosszú távú folytatása lehet, melyre mi nyitottak vagyunk — mondta dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea. — A Pető András Főiskolán konduktorképzés és konduktív módszeres fejlesztés folyik a dominánsan mozgássérült gyermekek és felnőttek, azaz olyan személyek számára, akik a központi idegrendszer megbetegedése miatt váltak mozgássérültté. A módszerünkkel az önálló életvitelt, illetve az arra való törekvést tanítjuk. Kijelölünk egy célt, és azt az utat igyekszünk elsajátíttatni, amelyen ezt elérhetik. Ehhez csatlakozik az eszközrendszerünk, az úgynevezett Pető-bútorok, melyek nagymértékben segítik a konduktorok munkáját. A főiskolánk 330 hallgatóra akkreditált, magyarországiak és külföldiek egyaránt vannak közöttük, az utóbbiak 21 országból érkeznek. Növelni szeretnénk a határon túli magyar hallgatók számát, ezért arról is tárgyaltunk a Magyar Nemzeti Tanáccsal, hogy itteni szakembereket képeznénk, akik majd visszatérnének Vajdaságba, és hazahoznák ezt a tudást. Hajnal Jenő, az MNT elnöke hangsúlyozta, ezt a világhírű módszert térségünkben is szeretnék meghonosítani, hogy ezáltal bővüljenek azok a gyógy- és fejlesztőpedagógiai lehetőségek, amelyeket jelenleg gyakorolnak Szerbiában. A háromhetes intenzív kurzussal a részvevők is meg vannak elégedve, és már várják a következő alkalmat, mely a tervek szerint az ősz folyamán lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..