home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Paulinum ünnepe
Szakáll Laura
2022.01.26.
LXXVII. évf. 4. szám
A Paulinum ünnepe

Iskolanapot, valamint az intézmény kápolnájának búcsúját ünnepelte a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium. Az egyházi alapítású, államilag elismert tanintézmény hatvan éve működik. Az 1962/63-as tanévben alapították, azóta folyamatos, magas színvonalú oktatást nyújt magyar és horvát nyelven.

Varga Sámuel, a Paulinum végzős tanulója azt mondta, azért választotta a klasszikus püspökségi gimnáziumot, mert ez jó alapot ad a továbbtanuláshoz, és azoknak is hasznára válik, akik más irányban kívánják folytatni a tanulmányaikat.

— Ebben a középiskolában nagyon jó alapot tudnak szolgáltatni a különféle filozófiai, teológiai tanulmányokhoz. A folytatásban a papi hivatás felé szeretnék fordulni, és ezért volt ez egy tökéletes választás számomra.

— Az egyházi iskolák iránt nagy az érdeklődés Magyarországon, Horvátországban és Ausztriában is — hangsúlyozta Miocs József, az intézmény igazgató-rektora. — Ez kis iskola, jó iskola, méltó iskola. Intézményünk egyházi alapítású, de államilag elismert, akkreditált, verifikált. A legfontosabb, különösen a gimnáziumoknak és más iskoláknak is, hogy jó alapot adjanak, mert egy gimnáziummal tovább kell menni főiskolára vagy egyetemre. Nagyon jó és képzett tanáraink vannak, a harmaduk magisztériummal, doktorátussal oktat. Szívből, lélekből tanítanak. Azt nézik, minél több tudást adjanak át, és a diákokat a keresztény értékek felé irányítják.

— A szabadkai székhelyű Paulinum összvajdasági jelentőségű intézmény, a magyarok és a horvátok számára egyaránt fontos — emelte ki dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke. Kern Imrével, Szabadka alpolgármesterével közösen adta át a város adományát az intézmény vezetőségének. — A Paulinum Szabadka életben különösen jelentős, hiszen itt van a székhelye. Kereken hat évtizede tölti be a szerepét. Olyan tudást nyújt, amely természetesen a papi pályára készülők esetében nagyon fontos és kielégítő, de ugyanakkor tudjuk, hogy azok közül is nagyon sokan ezt a gimnáziumot végzik el, akik nem papi pályára készülnek, de olyan klasszikus műveltséggel szeretnének rendelkezni, amely jó alapot biztosít bármilyen egyetemi kar elvégzéséhez. Oktatási, de közösségépítő szempontból is nagyon jelentős intézmény, Szabadka városa is igyekszik a saját eszközeivel támogatni, de természetesen Magyarország és Vajdaság Autonóm Tartomány szerepe is megkérdőjelezhetetlen a Paulinum fönntartása szempontjából.

Az iskolanapon Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár is részt vett.

— Nagy örömömre szolgál, hogy ma itt lehettünk, ez ugyanis egy specifikus, különleges intézmény. Szerbiában a Paulinum az első olyan egyházi alapítású gimnázium, amely állami akkreditációt kapott. A paulinisták nemcsak olyan diplomát kapnak, amely az egyházi körökben elfogadott, hanem ugyanolyan érvényességű, mint akármelyik másik diploma is, amelyet szerbiai gimnáziumokban szerezhetnek a tanulók.

Az intézmény szentmisével, valamint a tanulók alkalmi művelődési összeállításával emlékezett meg az iskolanapról, a Paulinum védőszentjének ünnepéről.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..