home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A Palicsi-tó vízminőségének javítása – megvalósíthatósági tanulmány 
2021.09.16.
LXXVI. évf. 37. szám
A Palicsi-tó vízminőségének javítása – megvalósíthatósági tanulmány 

A Nyugat-balkáni Zöld Központ támogatásának köszönhetően a magyarországi VTK Innosystem Kft. az elmúlt egy év során megvizsgálta és elemezte a Palicsi-tóra vonatkozó eddig ismert adatokat, illetve tanulmányozta a tó vízminőségének javítását célzó eddigi intézkedéseket, például a szabadkai szennyvíztisztító telep felújítását, illetve a még folyamatban lévő, a német állam által támogatott Ecolacus projektumot. A kutatás során a VTK Innosystem Kft. számos szakmai konzultációt tartott, megszólítva a helyi hatóságokat is. A megvalósíthatósági tanulmány megírásában aktívan részt vettek a Környezetvédelmi Minisztérium, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium, a Tartományi Természetvédelmi Intézet, a Vajdasági Vizek Vízügyi Közvállalat, a Palics-Ludas Közvállalat, a Vízművek és Csatornázási KKV, a DTD Vízgazdálkodási Vállalat és Szabadka Város Önkormányzata. 

A projektum eredményeként elkészült tanulmányt és az abból levont következtetéseket a hajdújárási Látogató Központban ma megtartott zárókonferencián mutatták be a szakmai közönségnek. 

Az egybegyűlteket a projektum menedzsere, Dr. Janák Emil köszöntötte. Kern Imre alpolgármester emlékeztette a jelenlevőket, hogy Szabadka város vezetőségének egyik kiemelt célja Palics régi fényének visszaállítása, ennek feltétele pedig, hogy javítsunk a víz minőségén. „A korábbi években már számos tanulmány készült a vízminőség javítására, de mindezek az ötlet szintjén rekedtek, megvalósításukra nem került sor. Az utóbbi évtizedekből csupán egy-két konkrét beruházást lehetne említeni, mint például a 2000-es évek elején megépült új szennyvíztisztító, mely jelentősen javított a 70-es években épült tisztítótelep kapacitásán és hatékonyságán, illetve a másik konkrét eredmény, a KFW által támogatott Ecolacus projektum. E több részből álló projekt célja, hogy Palics település szennyvizeit ne a tóba engedjük, a rétegvizeken keresztül, hanem azok egy új szivattyútelepen keresztül a városi szennyvíztisztítóra kerüljenek. Az Ecolacus intézkedései várhatóan pozitív irányba mozdítják majd el a dolgokat, és a jövőben látványos eredményeket hoznak. Ez az új tanulmány új megközelítéseket és meglátásokat kínál, és új gondolkodási rendszert állít fel a Palicsi-tó állapotának javítására. Szeretném megköszönni Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának és a Nyugat-balkáni Zöld Központnak, hogy felismerték a projektum fontosságát, és lehetővé tették a tanulmány kidolgozását. Remélem a Zöld Központ a jövőben is figyelembe veszi a Palicsi-tóval kapcsolatos új projektumokat, és hogy a most prezentált javaslatokból megvalósítható rendszerek épülnek majd ki.”  

Jaksa Róbert, a szerbiai Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta, hogy a minisztérium számára értékesek a gyakorlattal rendelkező magyarországi cégek ténykedései Szerbiában, mert minden lépés fontos, hogy egy szebb és tisztább környezetet biztosítsunk a jövő számára.  

Dr. Örlős László, a Nyugat-balkáni Zöld Központ ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a klímaváltozás hatásait, mint az extrém hőség, az árvizek és más természeti jelenségek, napjainkban már a saját bőrünkön is érezzük. A Zöld Központ részére különleges jelentőséggel bír a VTK Innosystem azon kezdeményezése, hogy a környezetvédelmi problémákkal sújtott Palicsi-tavat megmentse és megőrizze. A Palicsi-tó jelentős szociális és ökológiai szerepet játszik Szabadka és környéke életében. A Nyugat-balkáni Zöld Központ eddigi portfóliójának harmada vajdasági projektekből áll. A pályázatokkal megcélzott térség, a Nyugat-Balkán erősen ki van téve az éghajlati változásoknak, az elavult infrastruktúra pedig többszörösen felerősíti ezek hatását. A Nyugat-balkáni Zöld Központ által támogatott projektek érdemben fogják előmozdítani a térség fejlődését. Eddig két pályázati ciklus zárult le, a harmadik értékelése folyamatban van. A központ 21 projektet támogatott összesen 2 millió euróval, főleg a víz, a hulladék és az éghajlatváltozás témakörökben. Újabb pályázati kiírás ez év novemberében várható.  

A Nyugat-balkáni Zöld Központ által jóváhagyott támogatás összege a tanulmány elkészítésére 35.700.000 Ft, azaz megközelítőleg 12,6 millió dinár. A VTK Innosystem Kft. a tanulmányt használva alapul további pénzeszközökre fog pályázni a szükséges intézkedések kivitelezésére. 

 Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..