home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Nyugat-Balkánon csökken az új fertőzöttek száma, őszre várható a járvány második hulláma
MTI
2020.05.06.
LXXV. évf. 19. szám
A Nyugat-Balkánon csökken az új fertőzöttek száma, őszre várható a járvány második hulláma

Csökken az újonnan regisztrált fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, sok helyen már a koronavírus-járvány második hullámára készülnek.

Szerbiában egy nap alatt 9557-ről 9677-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Míg egy héttel ezelőtt még napi több mint kétszázzal nőtt a fertőzöttek száma, ez mostanra száz körüli új fertőzöttre változott. Mivel alacsony az új fertőzöttek száma, a parlament szerdán visszavonja a szükségállapotot, és ezzel a kijárási tilalom is megszűnik csütörtöktől. A járványügyi szakértők figyelmeztetése szerint azonban, ha a nyáron egy időre el is tűnik az új típusú koronavírus, ősszel mindenképpen visszatér, és a második hullám erőteljesebb lehet, mint az első.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 851-ről 856-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Egy héttel ezelőtt még húszas nagyságrenddel nőtt egy nap alatt a fertőzöttek száma, mostanra csak napi 5-6 új esetet regisztráltak. Járványügyi szakemberek szerint az új fertőzöttek számának csökkenésével együtt ki kell deríteni azt is, hogy hányan estek át a fertőzésen úgy, hogy nem voltak tüneteik, illetve nem végeztek rajtuk tesztet. A második hullám őszre várható, addigra Koszovónak jól fel kell készülnie - vélik a szakemberek.

Észak-Macedóniában keddről szerdára 1518-ról 1526-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Egy héttel ezelőtt még napi 40-50 új fertőzött volt az országban, most már csak 15-20 új fertőzöttet regisztrálnak. Míg a kormány az új fertőzöttek számának csökkenésével indokolja a korlátozó intézkedések lazítását, az ellenzék szerint nem az új fertőzöttek száma csökken, hanem kevesebb tesztet végeznek, mint korábban, így a regisztrált esetek száma is csökkenni látszik. Az ellenzék szerint a kormány ezzel a manipulációval akar látszólagos biztonságérzetet kelteni a lakosságban, és elérni azt, hogy mihamarabb megtarthassák a korábban elhalasztott parlamenti választást.

Montenegróban az utóbbi 24 órában eggyel, 323-ról 324-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A kis, Adria-parti államban az utóbbi egy hétben csak két fertőzöttet regisztráltak, volt olyan, hogy öt napig egy új fertőzött sem volt. Az Európai Unió 60 millió eurós kedvezményes hitelekkel segíti a montenegrói gazdaság helyreállítását, a kormány pedig minél hamarabb újra akarja indítani a turizmust.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 1926-ról 1946-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A nyugat-balkáni országban egy héttel ezelőtt még átlagosan 50-60 új fertőzöttet regisztráltak, ez a tendencia jelentősen csökkent. Az ország főként szerbek lakta részében, a boszniai Szerb Köztársaságban szerdától nem kötelező a kesztyű viselése a nyilvános helyeken. A közvélemény felháborodott, amikor kiderült, hogy hétfő este Szarajevóban egy közismert sebész rendezett születésnapi bulit annak ellenére, hogy kijárási és gyülekezési tilalom van érvényben az országban. A rendőrök több orvost, énekest, üzletembert és az ország külgazdasági miniszterét is helyszíni pénzbírsággal sújtották, a miniszternek várhatóan távoznia kell posztjáról, a többiek ellen eljárás indul.



Ohrid, Észak-Macedónia (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..