home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Mécsvirág immár tíz éve virágzik
Szerda Zsófi
2015.04.08.
LXX. évf. 14. szám
A Mécsvirág immár tíz éve virágzik

A zentai Mécsvirág együttes az idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Tíz év egy virág életében igen nagy idő, egy zenekaréban sem kisebb. A jubileumot a szabadkai Jadran Színpadon megtartott koncerttel ünnepelték március 25-én este.

Az együttes három állandó tagja Verebes Krnács Erika előadóművész, Baráth Hajnal Anna és Zsoldos Ervin verséneklők, ám ez alkalommal a mécsvirág szirmai kiegészültek két vendégszirommal, azaz két vendégzenésszel, így Szerda László ütőhangszereken és gitáron segített be, cajónon meg timpanon adta meg a ritmusát az esten felhangzó verseknek, néha csörgőkből csalt elő a Tisza folyását idéző hangokat, Bakos Árpád pedig néhány saját feldolgozással emelte az est fényét. Az Adjon Isten, rózsám, az Ó, kegyelmes Istenem és az Én vagyok az, aki nem jó című dalokat énekelte, s énekét kobozjátékkal kísérte. Az ünnepi koncert két részből állt. Az est első fele az Én is nyitok arany torkot címet viselte, Bakos Árpád dalai után pedig a program az Amit a szívedbe rejtesz sor jegyében folytatódott, s a zenekar által feldolgozott versek legszebbjeit tartalmazta az elmúlt tíz évből. Verebes Krnács Erika a profik nyugalmával és magabiztosságával szavalta a magyar irodalom gyöngyszemeinek számító verseket, finoman szőtte át a mondott szót a dalba Baráth Hajnal Anna és Zsoldos Ervin hangján. 

Az emberek ritkán olvasnak verset, jómagam is csak néhanapján veszek le egy verseskötetet a polcról, akkor viszont nagyon megkívánom, és felfalok egy félkönyvnyit. A Mécsvirág pedig ezt a csemegét tálalta Szabadkán, és talán sokan, miután hazamentünk, elővettük egyik-másik kedvenc költőnk művét, fellapoztuk a többi költeményét is. A megzenésített versek fogalmát a Mécsvirág együttes szépen értelmezte, hiszen a minimális zenei kíséret lehetővé tette, hogy maximálisan tudjunk figyelni magára a versre, értelmezzük, egy-egy sorát hazavigyük, dúdolgassuk. A költeményeket igényesen válogatták össze, hallottuk Kádár Kata balladáját, a János vitéz részleteit, Toldi harcát a farkasokkal, Weöres Sándor zene nélkül is mesebelien dallamos sorait, A walesi bárdok Edward királyának történetét, Nagy László, Fehér Ferenc verseit, József Attila szeretett bennünket, mint ahogyan „...élni szeretnek / halandók, amíg meg nem halnak...”, megelevenedett Radnóti Miklós ikertestvérének s anyjának halálos éjszakája, hallottunk népdalokat, csujogatásokat s olyan dalokat is, amelyek ismerősek lehetnek a fülnek, hiszen népszerű megzenésített versekről van szó. A Mécsvirág az az együttes, amely fontosnak tartja a költemények tolmácsolását, s ennek egy igen jó módját választotta. Még egy másfél órás verses est sem válik unalmassá.   

A jubileumi műsort több vajdasági településen bemutatták, több mint 85 alkalommal adták elő az itt elhangzott verseket, a műsor anyaga pedig CD-n is megjelent. A Mécsvirág együttes előadásai 2014-ben a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű programjai között szerepeltek.


Verebes Krnács Erika (Szerda Zsófi felvételei)

Zsoldos Ervin és Szerda László

Bakos Árpád és Baráth Hajnal Anna

Baráth Hajnal Anna és Zsoldos Ervin











Olvassa el a szerző, Szerda Zsófi adatlapját is



 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..