home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A Mária Rádió napját ünnepelték
Fehér Márta
2022.07.10.
LXXVII. évf. 27. szám
A Mária Rádió napját ünnepelték

A szabadkai Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhely, a Szentkút adott otthont a rendezvénynek Sarlós Boldogasszony ünnepén. Tegyetek meg mindent, amit csak mond! (Jn 2,5) — ez volt a találkozó tematikus jelmondata.

Július 2-án emlékezik meg az egyház Szűz Mária látogatásáról Erzsébetnél. Az ünnep arra világít rá, hogy akár velünk is nagy dolgokat tud tenni Isten, ha Mária példája szerint egészen neki adjuk életünket.


Kegytárgyak vásárlásával a Mária Rádió működését támogathatták a találkozó résztvevői

A Mária Rádió napja alkalmából választott jelmondat a kánai menyegzőn hangzik el, melyen Jézus anyja is ott volt, és melyre Jézust is meghívták a tanítványaival együtt. Itt tette az első csodát Jézus, borrá változtatta a vizet, miután a lakodalmon elfogyott a nedű. „A zsidóknál az volt a szokás, hogy ha leány volt a menyasszony, akkor egy teljes hétig, ha özvegyasszony ment újra férjhez, akkor három napig tartott a menyegző. A vendégek naponta jöttek és mentek, a násznép cserélődött, a násznagynak azonban mindvégig ki kellett tartania. A vendégek étellel való ellátása az étekmester gondja volt. Ha a lakodalom egy hétig tartott, előfordulhatott, hogy elfogyott a bor. Kánában is így történhetett: Amikor fogytán volt a bor, Jézus anyja megjegyezte: Nincs több borunk! Jézus azt felelte: Mit akarsz tőlem, asszony? Még nem jött el az én órám! Erre anyja szólt a felszolgálóknak: Bármit mond nektek, tegyétek meg! Volt ott hat kőkorsó a zsidóknál szokásos tisztálkodás céljára, mindegyik két-három mérős. Jézus szólt nekik: Töltsétek meg a korsókat vízzel! Meg is töltötték őket színültig. Ekkor azt mondta nekik: Most merítsetek belőle, és vigyétek oda a násznagynak. Odavitték. Amikor a násznagy megízlelte a borrá vált vizet, nem tudta, honnét való, a szolgák azonban, akik a vizet merítették, tudták. Hívatta a násznagy a vőlegényt, és szemére vetette: Először mindenki a jó bort adja, s csak mikor már megittasodtak, akkor az alábbvalót. Te mostanáig tartogattad a jó bort! Ezzel kezdte Jézus csodajeleit a galileai Kánában. Kinyilatkoztatta dicsőségét, és tanítványai hittek benne” — írja a kánai menyegzőről a Magyar Katolikus Lexikon. E köré a történet köré fűzte fel előadását Zsúnyi Tibor plébános, aki azt is hangsúlyozta, mennyire fontos Mária példáját követve nem előtérbe helyezni önmagunkat, alázatosnak lenni, a másik embert mindig meghallgatni, ha kell, csendben mellette lenni, és úgy támogatni, nem ráerőltetve mindenkire a magunk elképzeléseit, problémamegoldási elképzeléseinket. 


Zsúnyi Tibor előadását tartja

— Mennyire egyszerű lenne, ha mi, emberek csak azt megtennénk, amit az isteni törvények előírnak! Nem kell többet, nagyobbat, nem kell fontoskodónak lenni. Isten mindig tökéleteset nyújt nekünk. Ezért jó, ha tudatosul bennünk, hogy nincsen olyan teremtmény a Földön, amely ne lenne tökéletes a maga módján. Mi, emberek vagyunk azok, akik vágyakozunk a tökéletesség után, de kevesek vagyunk hozzá. Olyan jó lenne megérteni, hogy nem valami extrára kell gondolni, nem valami különlegesre, ami elérhetetlen az ember számára, hanem egyszerűen csak arra figyelni, ami fontos az Isten szemében, ez pedig nem más, mint az embernek az üdvössége. Ha most lehetőségünk lenne arra, hogy mindenki a maga nehézségeit, problémáit, elakadásait, de a maga örömeit, reményeit, elképzeléseit az életről egy nagy csokorba fűzve ide tegyük az oltár elé, mennyi minden szépet és jót látnánk! A Szűzanya is ezt mondta: nincs több borunk, valamit tenni kell, meg kell oldani ezt a helyzetet. Uram Jézus, add meg, hogy amit én kérek, amit én szeretnék, azt teljesítsd, mert örülnék annak, ha a családom rendben lenne, ha a gyermekeim feltalálnák magukat, ha megoldódnának azok a nehézségek, amelyekkel találkozunk az életben. És az édesanyának ez a magatartása annyira szép! Nem a maga számára való boldogságot kér, hanem egyszerűen csak azt, hogy a többieknek jó legyen. Milyen érdekes, hogy Jézus az első csodajeleit nem egy olyan helyen viszi végbe, amely életidegen az embertől, hanem egy menyegzőn, ahol mindenki örül, boldog, hiszen az emberek szeretik a lakodalmat, szeretnek együtt lenni, örülnek annak, hogy egy új család születik. És Jézus megszenteli ezt az intézményt akkor, amikor éppen egy ilyen helyen viszi végbe az első csodajelét. Vagyis Isten mindig közel akar lenni az emberhez, nem idegen számára az, hogy együtt mulasson, énekeljen, együtt legyen vele. Mi vagyunk azok, akik ha találkozunk Istennel, mindig lesütött szemmel járva éljük a mindennapjainkat, ami bűneinket látva valahol érthető is, ám Isten mindig felemeli az embert, kiemeli a félelemből, szabadságot ad neki. Mi az adok-kapok viszonylatban éljük világunkat, és ha mi nem adtunk, félünk attól, hogy Isten sem fog adni nekünk. Pedig Isten őszinte szeretettel, viszonzás nélkül elfogadja az embert, hiszen szeretetből alkotta meg, s ingyenes ajándékkal osztogatja az ő jóságát.


Bálint Ágota

Az előadó beszélt arról, mennyi magányos ember él körülöttünk, és hangsúlyozta azt látja pozitívnak, nagyon jónak a Mária Rádióban, hogy közelebb viszi a Jóistent a betegekhez, idősekhez, közösséget épít.

— Szerbiában 2003 óta van Mária Rádió, a Szerbiai Magyar Mária Rádió pedig 2014-ben alakult meg, a Mária Rádiónkért Egyesület viseli a gondját a magyar szerkesztőségnek — fogalmazott Bálint Ágota, az egyesület közgyűlésének elnöke. — Öt állandó munkatárssal dolgozunk, a többiek önkéntesek, akárcsak az igazgató, Palatinus István atya vagy jómagam. Az önkéntesség a Mária Rádió alapelve. Szabadkán van a szerkesztőség fő stúdiója, egy kisebb pedig Muzslyán, az Emmausz Kollégiumban. A Mária Rádióban több atya is szolgál, és nagyon örülünk, hogy Horváth Endre atya, Hajdújárás és Ludas plébánosa lesz a lelki asszisztens, aki besegít Palatinus atyának, aki most már egy éve Magyarkanizsán szolgál. Évente megszervezzük a Mária Rádió napját, Szűz Mária szeplőtelen szíve ünnepe környékén kizarándokolunk Szentkútra. Elsősorban a Mária Rádió nagy családja van jelen ezen az eseményen, de minden embert megszólítottunk, és szeretettel fogadtunk. Van, aki először van itt, és van, aki több ízben ünnepelt velünk. Számunkra ez egy megerősítés, hiszen a rádióban nem látjuk az embereket, így pedig most az arcok mögött felismerjük a hallgatókat. Nagyon kegyes a Jóisten hozzánk, mert az egész heti hőség, majd a szombat reggeli nagy zivatar után meglepően kellemes időjárással ajándékozott meg bennünket.


Bálint Ágota

A találkozón kegytárgyakat lehetett vásárolni, amivel a Mária Rádió munkáját támogathatták, hiszen más országokban az az alapelv, hogy a hallgatók adományából fedezik a működést, nálunk ez a forrás a költségek egyharmadára elég, így Magyarország Kormányának köszönhetően szólhat az adás. A Mária Rádió nagy terve, hogy Ada, Zenta, Óbecse és Bánát térségében is jelen legyen, az erről szóló tárgyalások már folynak, és hogy újabb frekvenciához jusson, melynek köszönhetően nem kellene megosztott műsoridőben sugározni, erre nagy igény van a hallgatók részéről.

Az eseményen gyónási lehetőséget nyújtottak a megjelenteknek, az előadás után a résztvevők elimádkozták az Úrangyala imádságot, a Rózsafüzért, majd a szentmise után agapéval zárult a Mária Rádió napja a szabadkai Szentkúton.


A Mária Rádió nagy családja


A Mária Rádió napja a szabadkai Szentkúton


Szentgyónás

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..