home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
A Malom rád (is) vár!
Szerda Zsófia
2023.08.09.
LXXVIII. évf. 32. szám
A Malom rád (is) vár!

A szobában ülni, miközben a nyár egyre csak múlik, és mindenki Oromon ropja, a régi malom tövében? Bizony, rossz ötlet lenne, hiszen augusztus közepén még nem illik siratni a nyarat, ki kell használni minden időnket, mert még tart a fesztiválszezon. Augusztus 10-e és 12-e között a Malomfesztivál sok szeretettel, szalmával, jókedvvel, mosolyokkal és találkozásokkal vár mindenkit, az idén immár kilencedik alkalommal. Az építő- és a szépítőtábor, valamint az alkotótáborok befejeződtek, minden készen áll a kezdésre, a helyszín kidíszítve, az első sátorhelyek elfoglalva. Remélhetőleg az időjárás is kedvez majd, hiszen valljuk be, inkább por és meleg legyen, mint sár és hideg.

Kevés olyan zenei stílust tudnánk felsorolni, amely nem képviselteti magát a Malomfesztiválon — a turbofolk természetesen soha nem fog megjelenni. De nézzük, melyik nap milyen zenekar muzsikájára rophatjuk az oromi porban! Jöjjön a napi leosztás színpadok szerint. És senki ne aggódjon, ha nem ismer minden egyes fellépőt. Új kedvenceket is lehet majd találni, hiszen a szervezők minden évben olyan zenekarokat is igyekeznek meghívni, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnének.

AUGUSZTUS 10. (CSÜTÖRTÖK) 

Bitang Színpad: Monah (RS), BCUC (ZA), Decolonize Your Mind Society (HU)

Etnocamp Színpad: Mezei Szilárd Ring Consort Trio (RS), Csángálló (HU)

Akácos: Monohrom (RS), Co Lee (HU), SnailGardN (HU), Kali Fat Dub (HR), TAPAN (RS), Lenhart Tapes (RS)

BaZen Stage: Lady Capricat (RS), Reppszakkör (HU), benc (HU) x akris034 (HU, Tilos Rádió), Sobek (HU), Ellenpont (HU), Stiv (RS) b2b Deeman (RS)

Chill Stage: Wocky (RS) b2b Svemirski Mjau (RS), Pierre (RS), VEKT (RO), MΣO CULPA (HU), BéTé (HU)

AUGUSZTUS 11. (PÉNTEK) 

Bitang Színpad: E-Play (RS), VHK (HU), BDHS (SK)

Akácos: Soulsight (RS), microdosemike (HU), JÜ (HU), Testet ölt (RS), Šarena Pojava (HR), Gazorpazorp (RS), Zagušljivi dim (HR), Neomodern (RS)

Etnocamp Színpad: Réka & Imi (HU), Mircanti (IT), Zoord (HU), Tamburás Tesók (RS)

BaZen Stage: Jazzszigor (HU) x Schimanski (HU), DJK (HU), Dj Kő (HU), Suhaid (HU), Art Fader (HU), Captain Knuckles (HU) b2b Sabani (HU, CityMatiné)

Chill Stage: No Else (RS) b2b Hansol (RS), Tolo & Falco (HU, LavaLava), Jesse Gore (HU) b2b benc (HU), Traila (RO)

AUGUSZTUS 12. (SZOMBAT)

Bitang Színpad: Sin Seekas (RS), Rundek i Ekipa (HR), Orchestre International du Vetex (BE/FR)

Akácos Színpad: The Teacher & The Revolutioners (RS), Bagremov Med (RS), Vodka for Kids (HU), All Machines Will Fail (HU), Fiskalni Račun (RS), NYOS (FI), Suhov (HU)

Etnocamp Színpad: Flying Nomads (BG), Perija (MK), Pendergő (RS)

BaZen Stage: Diversity Sound System (HU), Vuča (RS, Darkwood Dub), Molski (RS), No Else (RS) b2b Hansol (RS), Sestak Arpi (RS) x Paebo (RS), Beller (RS) b2b Pollar aka Pál Cox (RS)

Chill Stage: Hansol (RS), James Cole (HU), Collective Machine (HU), Bellegance x Fraser (HU), Ellenpont (HU)

A legkisebbek sem fognak unatkozni, hiszen számos gyermekprogram, kézműveskedés, a Cirkoneo artistái, gyermekkoncertek s még sok más finomság várja a legapróbb malmozókat.

A gasztrokínálatra az idén sem lehet panasz, merthogy a mézes pálinkától a finom borokon át a kézművessörökig, a Soul Kitchen házi főztjétől az oromi nénik lángosán át a jobbnál jobb szendvicsekig minden lesz, éhen és szomjan senki fia, lánya nem marad. Miután elfogyasztottuk a kávénkat, irány a medence! Vagy ha ahhoz nincs kedvünk, nézzünk szét a nappali programok között, hiszen az esti koncertek kezdéséig is tartalmasan eltölthetjük az időt.  

A csütörtöki nap folyamán Radvánszky Jánossal beszélgetnek Egy randonneur naplója címmel, illetve a Híd folyóirat bemutatóját is megtartják. Pénteken Dupák Evelin Kerülj összhangba a ciklusoddal című előadása valószínűleg főleg a női fesztiválozókat vonzza majd. A pénteki napon egyébként több beszélgetést is meghallgathatunk: Szalai Patrícia Houston, the Eagle has landed címmel tart beszámolót, a Szóakció fedőnevű kerekasztal-beszélgetésen pedig irodalmárok, szerzők, szerkesztők vesznek részt, és Aaron Blum Ki ölte meg a Török Zolit? című könyvét is bemutatják. A fesztivál harmadik napján, szombaton két könyvbe olvashatunk bele a szerzőkkel együtt: Oláh Tamás Kifulladás után és Szemerédi Fanny Otthontalanok című művét mutatják be. Szintén szombatra szervezték meg A FruMyLens utazási tanácsadása című beszélgetést, s lesz még egy csajos program, ez a Női intim kör: mindent a cikluskövetésről Balog Zitával. Petheő Boglárka is visszatérő vendége a fesztiválnak, előadásának címe: Úton az örömteli szex felé — ismerjük meg a testünket! Ami szintén nem maradhat el — hiszen már hagyománynak számít —, az a MalomSlam, 2023 — VIII. Regionális Slam Poetry Bajnokság.

A fesztivál mindhárom napján jelen lesz a Motiváció Társas Műhely, a Loyal Shanti Dreads (rasztakészítés, -javítás, -díszítés), több kiállítást is megtekinthettek, itt lesznek Renyagyár művei, a Terra Vojvodina (az Authentic Vojvodina kiállítása), a Fehér méh — részlet (Marija Mandić kiállítása), valamint részletek a Valami nem stimmel sorozatból (Raffai Ingrid kiállítása). Lesz tűzzsonglőr-bemutató, illetve lehet majd „cirkuszolni”: hattól százhat éves korig bárki kipróbálhatja magát artistaként az újvidéki Cirkoneo tagjainak segítségével. A Felhő Bázis táncoló repülőhalat és papírsárkányt tanít meg készíteni, kezdhetjük a reggelt egy napindító jógával, melyet Bakos Petra vezet. Hallgathatunk hangjátékokat vagy készíthetünk magunknak hennatetoválást Tripolszki Katával és Sóczó Viktóriával, részt vehetünk egy mantrameditáción KIRTAN Miri & Ákos vezetésével, s ha úgy érezzük, táncolni van kedvünk, akkor vár bennünket a tranZENdance című törzsi hastáncszeánsz.

A művészet minden ága képviselteti magát, így a színház sem maradhat ki, két előadás lesz látható az Oromi Művelődési Házban, ezek a Tér 12 Kulturális Egyesület Párker Péter, avagy a legvidámabb redpill kontent és Dienes Hajdú Sára Zero Hero című produkciói. A felsoroltakon kívül több kézműves-foglalkozás is lesz, kirakodóvásár, turi, valamint rányomtathatjuk kedvenc pólónkra, nadrágunkra az idei Malomfesztivál plakátjának soklábú, csizmás cirkuszi malacát.

Visszatérő barátunk az Experience Balkan csapata, mely az idén több programmal is készül, nem marad el a Vajdasági Wellness. A programokra előzetes bejelentkezés szükséges (keressétek a Facebookon), ha szeretnétek lovaskocsikázni, strandolni, bográcsozni vagy egy szecessziós sétát tenni Szabadkán, s összekötni mindezt egy jó kis borkóstolóval.

Néhány fontos információ: A kemping- és a medencehasználat az idén is ingyenes. A szervezők kérik a fesztivállátogatókat, hogy ha tehetik, hozzák magukkal régi malmos poharaikat, tányért és evőeszközt, hogy még kevesebb szemét termelődjön. Jegyek már csak a helyszínen kaphatóak, ahol bérletet 5000, napijegyet 1800 dinárért vásárolhatnak. Családi jegyet is válthatnak a helyszínen, ez 3000 dinárba kerül (2 felnőtt + gyermekek 14 éves korig). 13 év alatt a fesztivál látogatása ingyenes.

Keressétek a Malomfesztivált online is, hogy további tartalmakról olvashassatok, vagy nézzetek meg egy kedvcsináló videót a rendezvény YouTube-csatornáján.

A Malomfesztivál Facebook-oldala: www.facebook.com/malomfesztival

A Malomfesztivál honlapja: www.malomfesztival.com

Malomfesztivál az Instagramon: www.instagram.com/malomfesztival/

Malomfesztivál, 2022 hivatalos aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=tXlOXChLas0&ab

Aki külföldön él, hazautazik. Aki itthon, az csak néhány faluval arrébb kocsikázik, hogy ott lehessen. Aki még vacillál, ne tegye, ne hagyjátok ki a Malomfesztivált, élményt gyűjteni sokkal menőbb, mint bélyeget vagy lájkokat.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..