home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A Magyar forradalomra emlékeztek Tordán
Rajović
2006.03.21.
LXI. évf. 12. szám
A Magyar forradalomra emlékeztek Tordán

Március 14-én, a jeles magyar ünnep előestéjén a helyi Művelődési Otthon nagytermében Torda népe megünnepelte az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc napját. A színes műsort alkalmi történelmi képkiállítás gazdagította, melyet a művelődési ház előcsarnokában láthatott a közönség.A...

Március 14-én, a jeles magyar ünnep előestéjén a helyi Művelődési Otthon nagytermében Torda népe megünnepelte az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc napját. A színes műsort alkalmi történelmi képkiállítás gazdagította, melyet a művelődési ház előcsarnokában láthatott a közönség.
A rendezvényt Dobai János tanácselnök nyitotta meg, és elmondta, a szabadságharc az európai történelem egyik legfényesebb és egyben legtragikusabb időszaka volt. Olyan eszmék vezérelték, amelyek ma is időszerűek, hiszen a polgári társadalom megteremtése, a fejlődés, az Európához való felzárkózás gondolatának megfogalmazása és kimondása, az anyanyelvű, mindenki számára elérhető oktatás, az emberek közti egyenlőség megteremtése és megőrzése azok az értékek, amelyekért a jelenben is harcolni kell.
- Az elért eredményekkel azonban elégedetlenek vagyunk, mert gyorsabb és eredményesebb átalakulást szerettünk volna. Síkraszállunk továbbra is az egységes magyar nemzet eszméjéért, a kettős állampolgárságért, ugyanakkor nem mondunk le a többszintű autonómiáról. Okulva a múltból, remélem, van bennünk annyi erő, hogy itt a Délvidéken, a szórványban is kellőképpen tudjunk harcolni a magyarságunkért, az itt és megmaradásunkért, követve a márciusi ifjak, Petőfi és Kossuth példáját - fejezte be beszédét Dobai János.
Ezt követően a helybeli Ady Endre Általános Iskola tanulói alapos nemzettörténeti és színvonalas irodalmi ismereteikről győzték meg az ünneplő közönséget, szavalatokat, megzenésített verseket adtak elő. A Petőfi Sándor ME tagjai, valamint az Aracs Pusztatemplom Társaság fiataljai szintén tartalmas fellépéssel gazdagították a műsort.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..