home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A Magyar Zene Háza
Talpai Lóránt
2022.01.10.
LXXVII. évf. 1. szám
A Magyar Zene Háza

Többszörösen díjnyertes épületben kezdte meg működését a Magyar Zene Háza. Az elsődleges cél, hogy a helyszín a jövőben a magyar zene otthonává váljon, illetve beépüljön az európai kulturális vérkeringésbe. Batta Andrást, az intézmény igazgatóját kérdeztük.

* A Magyar Zene Házának épülete elképesztően szép műalkotás. Nemrég volt alkalmam interjút készíteni Skardelli György építésszel, akinek a gyönyörű sportcsarnokokat köszönhetjük, de úgy tűnik, a zeneház tervezője is lenyűgöző munkát végzett. Mit tudhatunk magáról az épületről, mi a rövid története?

— A Liget Budapest kulturális projektum ötlete a 2010-es évek elején született meg. Nem kisebb ambícióval, mint hogy a budapesti Városliget legyen Európa egyik legeredetibb és legnagyobb kulturális parkja. Ehhez mély gyökereket kínáltak a millenniumi építmények: a többi közt a nagy múzeumok, a Vajdahunyad vára, a műjégpálya, az állatkert, a Gundel étterem. A száz évvel későbbi vízió gondolatban idevarázsolná a Nemzeti Galériát, a Néprajzi Múzeumot, a Magyar Zene Házát és az évtizedekkel korábban lebontott Városligeti Színházat. A 2022. január végén megnyíló Magyar Zene Háza tehát ebbe a sorba illeszkedik, és nem utolsósorban része magának a parknak, melybe szinte belesimul, a természettel oly szervesen összhangban alkotta meg mestere, Sou Fujimoto. A nemzetközi téren is az elsők közt jegyzett japán építész minden évszakban tanulmányozta a ligetet, mielőtt benyújtotta volna tervpályázatát. A ház valójában a természet folytatása: egyrészt üvegfalai miatt, másrészt azért, mert maga is a természetet utánozza, olyan, mint egy fa, melynek gyökere, törzse, koronája, számtalan levele van. Fujimoto három fő szintet képzelt el. A földszint — aula, koncerttermek és egyéb közösségi terek — az élő zenének ad otthont, az épület legmélyebb rétege a kiállítás jellegű attrakcióknak, míg az emeleti szint a zenepedagógia, valamint a multimédiás könyvtár és klub tereit foglalja magában. Megemlítendő az épületet körülvevő, japán szellemű kertben elhelyezkedő szabadtéri színpad és a „zenélő” játszótér is, ahol minden lépésre, mozdulatra hangok válaszolnak. 

Batta András

* Az intézmény megnyitása után mire számíthatnak a zenekedvelők, milyen élményekben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a zenepalotába?

— Az említett hármas rétegezettség a művészeti koncepciónak is alapja. Központi gondolat a beavatás, az ismeretterjesztés a zenepedagógiával. Zenei felfedezéseket kínálunk, szórakoztatva tanítunk. Így még az is új ismeretekhez jut, aki nem tanulási céllal jön hozzánk. Hétköznaponként diákcsoportokat fogadunk, melyeknek rendhagyó zenei foglalkozásokat kínálunk életkor szerint. Ebbe beletartozik az élményre való felkészítés, a zenetörténeti kiállítás megtekintése, a különleges hangdóm meglátogatása, az együtt éneklés, zenélés öröme és az élő zene élvezete egyaránt. Persze a három réteg külön is működik, de igazán izgalmasan együtt hatnak. Hétvégi délelőttökön családokat, gyerekeket várunk játékos programjainkhoz, este pedig olyan hangversenyeket kínálunk, amelyek keretében stílusok, műfajok mintegy egymás tükrében jelennek meg, jelképezve a zene határtalan csodáját.

* Magából a repertoárból — akár a komoly-, akár a nép-, akár a modern zene szempontjából megközelítve — mit érdemes kiemelni?

— Azt szoktam mondani, hogy új módon szeretnénk kimondani a régi szavakat. Ezért fontos a hangversenyek koncepciója: a találkozások mindenre kiterjedő szerepe, akár az előadók, akár a művek, a társművészetek, a zenei területek tekintetében. A klasszikus, a népi (nemcsak magyar), az elektroakusztikus zene és a jazz alkotja a főpilléreit a Magyar Zene Háza repertoárjának. Részletekbe nem mennék most bele, de azt elmondanám, hogy 2022 első félévének teljes programja készen áll, és január elejétől honlapunkon tanulmányozható.

* Feltételezem, hogy főként a fiatalok és a családok járnak majd az intézménybe. Rajtuk kívül kikre számítanak még a közönség soraiban, és mennyiben válhat néhány esztendő alatt nemzetközileg is jelentőssé a Magyar Zene Háza?

— Mindenkit szívesen látunk. A Magyar Zene Házában a zenével ismerkedő éppúgy élményt szerez, mint a vájt fülű hallgató. Ez a zenetörténeti kiállításunkra is igaz. Fél óra alatt bejárhatjuk ezt a páratlan labirintust, mely az európai zene kétezer és a magyar zene ezeréves történetén visz végig, de akár egy egész napot is eltölthetünk benne. Olyan, mint egy kút: szinte végtelen mélységbe ereszthetjük le a tudást szomjazó vödrünket. De azért a főszerep, mind az előadók, mind a közönség tekintetében, a fiataloké. Ez a mi igazi missziónk, a jövő előadóművészei és közönsége találnak itt egymásra — szerencsés esetben. Az extravagáns épületnek köszönhetően nagy nemzetközi érdeklődés is övez bennünket. Ezt arra szeretnénk kihasználni, hogy a magyar zenekultúrát, mely a zeneszerzést, az előadó-művészetet és a zenepedagógiát egyaránt magában foglalja, nemzetközi események által mutassuk meg a világnak.

* A zene nyelve szinte mindenkit összeköt, természetesen a magyarságot is. Ha jók az információim, akkor hamarosan egy határon túli magyarságot érintő programot tekinthetnek meg az érdeklődők. Más hasonlóakkal is készülnek majd a közeljövőben?

— A Magyar Zene Háza hangsúlyosan és felvállaltan magyar zenei intézmény. Kodály Zoltán értelmezésének megfelelően az, tehát magyar és európai egyszerre. Mind a kiállításunk, mind az itt játszott repertoár erősen kötődik a magyar kultúrához, a hagyományokhoz és az új megnyilvánulásokhoz egyaránt. Természetes, hogy a határon túli magyarságot is szeretnénk bevonni, méghozzá minden szempontból: közönségként is, és előadóként is. Már működésünk első évében bevezetjük a Budapesten kívüli városok vendégül látását, melynek célja, hogy egy hónapon át a közönség többször találkozhasson olyan komplex zenei projektumokkal, amelyek egy-egy város ma is élő, gazdag zenekultúráját közvetítik felénk. Ebben a folyamatban az anyaország határain túli, nagy múltú, testvéri szellemű városoknak is szerepet szánunk.

Fotók forrása: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..