home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői
Talpai Lóránt
2014.12.17.
LXIX. évf. 51. szám

A Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén Nyilas Leonov Anita személyében megválasztotta alelnökét. Emellett az ülésen kinevezték a végrehajtó bizottság tagjait is. Ez az új testület a korábbi Közigazgatási Hivatal szerepét fogja betölteni. Az MNT végrehajtó szervének elnöke Jerasz Anikó lett. A testület további tagjainak pedig Beretka Katinkát, Lovas Ildikót, dr. Antal Szilárdot és Paskó Csabát választották.

Nyilas Leonov Anita

1974-ben született. 2003-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen környezetvédelmi szakmérnöki diplomát szerzett. 2008 és 2012 között a Magyarkanizsai Községi Tanács művelődéssel megbízott tagja volt. A Szekeres László Alapítvány közművelődési szakbizottságának tagjaként, számos kultúrát érintő beruházás vezetőjeként, a Kanizsai Írótábor szervezőbizottsági tagjaként, támogatási rendszerek kidolgozójaként tevékenykedett. Mindmáig aktívan részt vesz a község kulturális életében. Szívügyének tartja a néphagyomány-ápolás tantárgyként való oktatását. 2002 óta a VMSZ tagja. Ezentúl a Magyar Nemzeti Tanács alelnökeként fog tevékenykedni.

Jerasz Anikó

1981-ben született Zentán. 2004-ben diplomázott a szabadkai tanítóképző karon, majd 2007 és 2009 között a zombori tanítóképző karon mesterfokozatot szerezett a szerb nyelv és irodalom módszertanának szakterületén. 2004-től a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában dolgozik. Szerb nyelvet mint nem anyanyelvet oktatott a 2010/2011-es tanévig, jelenleg pedig az intézmény igazgatóhelyettese. A 2008/2009-es és a 2009/2010-es tanévben részt vett a Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai Oxford Nyelviskola által szervezett szerbnyelvi-felzárkóztató program lebonyolításában, azaz a szerb nyelv környezetnyelvként való tanításában a középiskolákban és az általános iskolákban. 2009-től tagja a Vajdasági Magyar Szövetségnek, és a többi közt a VMSZ Női Fóruma törökkanizsai szervezetének munkájában is részt vesz. Ezentúl a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnökeként fog tevékenykedni.

Beretka Katinka

1985-ben született Topolyán. Felsőfokú tanulmányait az Újvidéki Egyetem Jogi Karának általános szakirányán, majd a mesterképzést a Közép-európai Egyetem Jogi Tanszékének nemzetközi üzleti jog szakán folytatta. 2011 óta a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának doktorandusza, tézisének témája a hatalmi szintek közötti hatalommegosztás problémái, különös tekintettel Vajdaság jogállására. 2009-ben és 2010-ben az akkori Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságban végezte szakmai gyakorlatát. Az újvidéki Dr. Lazar Vrkatić Jogi és Üzleti Tanulmányok Karán tanársegéd alkotmány-, közigazgatás- és közigazgatási eljárás jogból. 2010-ben a Magyar Nemzeti Tanács hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosának nevezték ki. Az MNT legutóbbi ülésén pedig a végrehajtó bizottság tagjává választották.

Dr. Antal Szilárd

1975-ben született Újvidéken. Az Újvidéki Művészeti Akadémia rendezői szakán diplomázott 1999-ben. Magiszteri fokozatot szerzett a technika és a menedzsment az alkalmazott művészetek területén. 2013-ban médiatörténetből doktorált. Az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára. 2008 óta a VMSZ tagja. A Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén a MNT végrehajtó bizottságának tagjává választották.

Lovas Ildikó

1967-ben született Szabadkán. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén diplomázott 1991-ben. Az Újvidéki Televízió és a Magyar Szó újságírója, több művelődési és közéleti műsor szerkesztője, 1998 és 2008 között az Üzenet című folyóirat főszerkesztője. 2003 júniusa és 2010 januárja között Szabadka művelődési tanácsosa. Író. Önálló kötetei: Kalamáris (1994), A másik történet (1995), Meztelenül a történetben (2000), Via del Corso (2001) — szerbül is megjelent, Kijárat az Adriára (2005, 2006) — németül, horvátul, bolgárul is megjelent, Spanyol menyasszony (2007, 2008) — szerbül is megjelent, A kis kavics (2010) című regénye 2011-ben RID díjat kapott. Eddigi munkásságát Szirmai-, Bodrogvári-, Sziveri- és Bezerédj-díjjal jutalmazták. 2010-ben a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosának választották. Az MNT legutóbbi ülésén pedig a végrehajtó bizottság tagjává nevezték ki.

Paskó Csaba

1975-ben született Szabadkán. 1999-ben lelkipásztorként végzett a Pécsi Hittudományi Főiskolán. 2000-től a Szabadkai egyházmegye felszentelt papja. 1999 őszétől a Grazi Zeneakadémia Egyházzenei Tanszakán tanult, ahol 2003-ban diplomázott vezénylésből és orgonából, majd 2005-től posztgraduális képzésében vett részt. 2001-től tagja a Nemzetközi Himnológiai Társaságnak. 2003-tól a szabadkai bazilika karnagya és zenei koordinátora, valamint a Pro Musica Kamarakórus karnagya. 2005-től pedig tagja a Nemzetközi Gregorián Társaságnak. Ugyanebben az évben kinevezték a szabadkai székesegyház regens chorijává, az egyházmegye zenei igazgatójává. Szintén ebben az évben alakította meg a régió egyetlen gregoriánének-együttesét. A vajdasági Pax Romana civil szervezet elnöke. Munkásságát számos elismeréssel és díjjal értékelték. A Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén az MNT végrehajtó bizottságának tagjává választották.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..