home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Magyar Jazz Hete a közmédia csatornáin – a „szabadság zenéjét” ünnepli a Bartók Rádió és az M5
MTVA
2023.04.20.
LXXVIII. évf. 16. szám
A Magyar Jazz Hete a közmédia csatornáin – a „szabadság zenéjét” ünnepli a Bartók Rádió és az M5

A közmédia csatornái a Nemzetközi Jazz Naphoz kapcsolódva egy egész héten át egyedülálló műsorfolyammal szolgálnak a műfaj rajongóinak. Kiváló szerzeményekkel, izgalmas magazinműsorokkal és élő koncertközvetítésekkel várja a hallgatókat és a nézőket a Bartók Rádió és az M5 A Magyar Jazz Hetén. A hazai jazzélet olyan kiemelkedő formációinak felvételeivel találkozhatnak a Bartók Rádió hallgatói április 24. és 30. között, mint a Sárik Péter Trió, a Balázs Elemér Group, vagy a Szaniszló Richárd Quartet. Az M5 kulturális csatorna magazinműsorai is betekintést engednek a magyarországi jazz-kultúrába, április 30-án pedig Jazz Ünnep címmel kulturális showműsorral várják a nézőket, a Budapest Jazz Orchestra, a Swing à la Django és az Oláh Krisztián Quartet közreműködésével.

Valódi zenei különlegességekkel, változatos programkínálattal várja hallgatóit a Magyar Jazz Hetén a Bartók Rádió. A műfaj szinte valamennyi ágazatát felvonultatják műsoraikban, jeles hazai képviselőinek előadásában. A tradicionális és a modern irányzatok egyaránt megjelennek a hét minden napján 23 órától kezdődő tematikus esti sávban: többek között a Balázs Elemér GroupWolf Péter és Szakcsi Lakatos Béla szerzeményei is elhangzanak.

Az elmúlt másfél évtizedben Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekarává vált Sárik Péter Trió tavaly őszi jubileumi koncertjét szerdán 19:35-től tűzi műsorra a rádióadó. Az együttes sokszínű zenei repertoárjában magyar és világslágerek, illetve Beethoven, Bartók Béla és más zeneszerzők műveinek feldolgozásai is megjelennek.

Az Évfordulók hétfői adásában Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző idén lenne 80 éves. Az Arckép című portréműsorban kedden a Deseő Csabával készült adást ismétlik meg, pénteken pedig László Attilával hallható beszélgetés 19 órától, aki zenészként, zeneszerzőként és pedagógusként is páratlan pályafutást tudhat magáénak. Mások mellett olyan világhírű jazz-zenészekkel muzsikált együtt, mint Randy Brecker, Anthony Jackson, James Moody, Tommy Campbell, vagy David Friedman.

A Nemzetközi Jazz Napon élő koncertközvetítéssel jelentkezik a Bartók Rádió az A38 hajóról. A hazai jazz élvonalába tartozó Szaniszló Richárd Quartet örömzenélése 19:35-től kezdődik. A Lemezelőben 16 órától Fekete Kovács Kornél zeneszerző, trombitaművész lesz a vendég, a Muzsikuslegendákban 18:30-tól a nemzetközi kritikusok által "a nagybőgő Paganinijeként" emlegetett Pege Aladárra emlékeznek

„Magyarországon az egy főre jutó tehetséges jazz-zenészek száma világviszonylatban is átlagon felüli.” – vallja Sárik Péter, hazánk egyik legnépszerűbb jazz-zongoraművésze, aki Sipos Szilvia oldalán lesz házigazdája az M5 csatorna vasárnapi kulturális showműsorának, a Jazz Ünnepnek. A Nemzetközi Jazz Nap alkalmából 21 órától a Budapest Jazz Clubból jelentkezik a különleges műsor, amelyből számtalan érdekesség tudható meg erről az improvizatív és folyamatosan formálódó zenei műfajról.

Bényei Tamás, a Hot Jazz Band Kossuth-díjas zenekar vezetője a jazz-zenészek öltözködéséről, a jazz hőskorának eleganciájáról mesél, a műsorvezetők pedig „hangszersimogató” jelleggel kipróbálnak néhány hangszert. Belepillanthatnak a nézők egy hamisítatlan ”jam session”-be is, a spontán örömzenélésben a Budapest Jazz Orchestra, a Swing à la Django és az Oláh Krisztián Quartet vesz részt. A formációk önálló produkciókkal is kedveskednek a közönségnek, amelyekkel megmutatják a jazz friss, fiatalos és végtelenül fantáziadús világát.

Librettó, a Multiverzum, az Ez itt a kérdés és az Agenda adásainak témái között egész héten kiemelt helyen szerepel majd a jazz. A műfajhoz kötődő érdekességekkel, különleges tartalmakkal a Bartók Rádió és az M5 közösségi oldalain is egész héten találkozhatnak majd a hallgatók és a nézők. 

A Magyar Jazz Hete április 24. és 30. között a Bartók Rádióban és az M5 kulturális csatornán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..