home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Ludasi-tó 42 éve a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében
Kartali Róbert
2019.04.12.
LXXIV. évf. 14. szám
A Ludasi-tó 42 éve a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében

A Ludasi-tó természeti rezervátum 1977-ben vált ramszari területté, az elsők között az egykori Jugoszláviában.

Az egyezmény célja a vizes területek felújítása és rehabilitálása. A rezervátum napja alkalmából a Palics—Ludas Közvállalat nyílt napot tartott, bemutatva a rezervátum fontosságát és természeti jelentőségét, valamint a Szabadka környékének természetvédelmi területeit tartalmazó új ökoturisztikai térképet is.

A Ludasi-tó területének életében fontos pillanat volt, amikor felkerült a ramszari területek jegyzékére — emelte ki Dobó Márta, a Palics—Ludas Közvállalat igazgatónője.


Dobó Márta, a Palics—Ludas Közvállalat igazgatónője

— Egy védett terület mindig kiemelt jelentőséggel bír, ha a nemzetközi pályázati lehetőségeket nézzük. Főleg ezekben az időszakokban, amikor szárazság van, amikor egyre inkább veszítjük el az értékes vizeinket. Az elmúlt időszakban a közvállalat már nagyon sok lépést tett ennek irányába. Több éve szürke marhák legelnek itt, illetve a tavalyi évtől vízibivalyok is gazdagítják a területet. Ezt szeretnénk megköszönni a magyarországi földművelésügyi minisztériumnak, illetve a Kiskunsági Nemzeti Parknak, melyek az adományozói voltak ennek a bértartásnak. Öt vízibivaly érkezett november végén Ludasra, azóta még két kisbivaly született. Ezeknek a nagy testű állatoknak abban van fontos szerepük, hogy visszaállítsák azt a régi flórát és faunát, amely ezen a vidéken megtalálható volt.

A Ludasi-tó területén szinte minden védett növény-, állat- és madárfaj megtalálható, melyet egy ilyen alföldi területen el tudunk képzelni, de a tó különösen a madárvilág szempontjából fontos — mondta Szekeres Ottó, a Palics—Ludas Közvállalat természetvédelmi őre.


Szekeres Ottó, a Palics—Ludas Közvállalat természetvédelmi őre (a szerző felvételei)

— Eddig több mint 235 madárfajt figyeltek meg itt, melyből több mint 110-nek a költése is regisztrálva volt. A Ludasi-tó a madárvonulás keleti szakaszán helyezkedik el, tehát nemcsak a költés, de a vonulás szempontjából is egy olyan fontos élőhely, ahol a madarak meg tudnak pihenni, és táplálkozhatnak, mielőtt folytatnák útjukat. A közvállalat, mint a védett terület kezelője, aktív természetvédelmi tevékenységeket végez, próbáljuk javítani az élőhelyeket, melyek degradálódtak, ezáltal sikerül visszahozni olyan fajokat, amelyek már jóformán eltűntek innen. A növények közül itt megemlíthetjük a mocsári kosbort, mely már szép számban nő, illetőleg olyan rovarfajok is felbukkantak, amelyeket előtte nem láthattunk, és most táplálékai a madárfajoknak. Így olyan madárfajok is visszajöttek költőbe, mint például a piroslábú cankó, illetve a nyári lúd, mely a ’60-as években rendszeres költőfaj volt itt. A szürke marha és a bivaly nagyon jól vissza tudják szorítani a nádasokat a vizes élőhelyekről, ezáltal alacsony gyepes területeket hoznak létre, melyek aztán táplálékforrást nyújtanak akár a nyári ludak, akár több gémfaj számára is. Az is szenzációszámba ment az elmúlt évben, hogy felbukkant a pásztorgém, melyről előtte nem volt adat. Tudjuk, hogy ez a faj nagyon ragaszkodik az ilyen nagy testű legelő állatok jelenlétéhez.

A nád agresszív terjedése természeti szempontból kártékony jelenség, hiszen tönkreteszi a biológiai sokféleséget, ezért félő volt, hogy bizonyos fajok teljesen kipusztulnak, vagy eltűnnek a területről. Emberi beavatkozással előzőleg nem lehetett visszaszorítani a nádat, csupán a további terjedését sikerült megfékezni. Levágták a növényt, és az így keletkező biomasszát kihordták a területről. Erre a munkára viszont többé már nincs szükség, hiszen a nagy testű állatok lelegelik a nádat, vagyis természetes „regulátorai” a gyepes területeknek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..