home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Loch Ness-i szörny rokonai
Összeállította: Talpai Lóránt
2013.11.13.
LXVIII. évf. 46. szám
A Loch Ness-i szörny rokonai

A Loch Ness-i szörny rokonai — Internetes hálózat LED-lámpákkal — 125 éves a National Geographic — Soha nem látott képek a Szaturnuszról

A Loch Ness-i szörny rokonai

Ritkán látott tengeri teremtmények, avagy hatalmas méretű szíjhalak tetemeire bukkantak Dél-Kaliforniában. A Loch Ness-i szörnyre kísértetiesen hasonlító élőlényeket a San Diego melletti Oceanside város strandján és a Catalina-sziget partjainál találták. A szíjhalak nagyon ritka látványosságnak számítanak, mivel csaknem ezerméteres mélységben élnek. Ezek a halak egyébként a leghosszabbak közé tartoznak a világon, akár 15 méteresre is megnőhetnek, ezért feltételezhetjük, hogy talán róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák a történelem folyamán.

Internetes hálózat LED-lámpákkal

Kínai kutatók a Li-Fi, azaz a LED-ek által továbbított jelekkel működő, vezeték nélküli internetes hálózat kialakításán dolgoznak. A mikrocsipekkel felszerelt egywattos LED-ekkel végrehajtott kísérletek alapján akár 150 megabit/másodperc (Mbps) sebességű internetkapcsolatot is el tudnak érni. Ez sokkal jobb, mint a Wi-Fi-hálózatok átlagos adatátviteli sebessége. Az új internetes rendszer egyelőre a tesztelés fázisában van, széles körű alkalmazására még várni kell. Az már most leszögezhető azonban, hogy jóval hasznosabb lesz elődjénél, mivel az elterjedt LED-lámpák adta lehetőséget számos országban korlátlanul ki tudják majd használni, ellentétben az alacsony hatékonyságú és drágán működtetett Wi-Fi-hálózatokkal. A Li-Fi kifejezést egyébként eredetileg Harald Haas, az Edinburghi Egyetem kutatója alkotta meg, és ötletét az interneten kívül egyéb, világítástechnikán alapuló kommunikációs megoldásokra is kiterjesztette már.

125 éves a National Geographic

1888 októberében, azaz pontosan százhuszonöt éve jelentette meg első számát a világ talán legnépszerűbb és legismertebb tudományos-ismeretterjesztő folyóirata, a National Geographic. Az akkor még egyszerű barna borítóba kötött magazin elsősorban szakemberek érdeklődésére számot tartó, illusztrációk nélküli tudományos cikkeket közölt. Több mint fél évszázad elteltével, 1962-ben jelent meg az első teljes egészében színes lapszám. Azóta a magazin már több mint harminc nyelven elérhető. Legutóbb perzsa és ukrán nyelven jelent meg. A magyar változat 2003 márciusában készült el, az eredeti kiadással megegyező formátumban és tartalommal, magyar vonatkozású anyagokkal kiegészítve.

Soha nem látott képek a Szaturnuszról

Káprázatos infravörös képeket készített a Szaturnuszról a Cassini űrszonda. A bolygó áttetsző gyűrűi és sötét félteke izzik az új infravörös felvételeken. Matt Hedman, az Idahó Egyetem kutatója szerint a gázóriás gyűrűinek bizonyos részei, melyek földi teleszkóppal vizsgálva fényesnek tűnnek, a képen sötétek, más, általában sötétbe burkolózó részei pedig ragyogóan izzanak. A mozaikkép 12 felvételből áll, melyet a szonda képalkotó alrendszere vörös, kék és zöld szűrőkkel alkotott meg. A Szaturnusznak ezt a portréját a Cassini űrszonda legújabb adataiból Gordan Ugarkovic amatőr képszerkesztő és Cassini-rajongó állította össze 11 teljesen színes, valamint egy vörös és kék szűrővel készített felvételből.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..