home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A LEDjobb megoldások, avagy a fényforrásokról
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.03.02.
LXXIV. évf. 8. szám
A LEDjobb megoldások, avagy a fényforrásokról

Manapság nagy elsőbbséget élvez a családi házak, épületek, közterek hatékony és költségkímélő megvilágítása, melyre a LED fényforrások kínálják a legjobb megoldást. 

Észrevételem szerint napjainkban egyre nagyobb az igény a rejtett világítás iránt, melyre remek a LED-szalag, mivel kellemes hangulat és teljesen átlagos világítás is elérhető vele.

Amíg a hagyományos izzóknál kapcsolgattuk a világítást — hiszen ha kevesebbet működnek, akkor nyilván kevesebb a fogyasztásuk is —, addig a LED-ekre ez már nem jellemző. Az ilyen égők energiafogyasztása olyannyira kis mértékű, hogy teljes lelki nyugalommal hagyhatjuk őket a kelleténél hosszabb ideig is világítani. Pontosan emiatt használhatjuk őket otthonunk, házunk körül is biztonsági, illetve jelző megvilágításként. A hagyományos izzók esetében ráadásul azt is gyakran hallhattuk a szüleinktől, hogy ne kapcsolgassuk, mert gyorsan kiégnek. A LED-ekre nem jellemző ez az érzékenység, emiatt válhatnak az intelligens otthonunk szerves alkotójává. Ilyenkor egy beprogramozott cselekvéssor részeként vezérléssel működtethetőek.

 

Otthonunk vagy irodánk fénybe borítása 

A mai fejlődő technikákkal egyre több lehetőségünk adódik arra, hogy színesebb megjelenést kölcsönözzünk otthonunknak.

 

Izzók és fénycsövek 

Talán úgy tudom legegyszerűbben megfogalmazni, hogy a napjainkban forgalomba helyezett világítótestek egy megszokott külsőt és egy modern belsőt takarnak. Első ránézésre nem is egyértelmű, hogy LED fényforrást vagy hagyományos égőt látunk-e. A megszokott foglalat és alak a modern technika remekével van párosítva — ez maga a LED-technika. A különbséget leginkább a villanyszámlánkon fogjuk látni.

 

LED-szalagok 

Ezek az eszközök forradalmasították a világítást. Változatosan alkalmazhatóak, hiszen ugyanúgy használhatjuk őket fővilágításként, mint biztonsági vagy éppen hangulatfokozó dizájnelemként is.

 

LED-panelek és süllyesztett lámpák 

A modern világítás másik nagy képviselői a panelek és a süllyesztett lámpák, melyek esetében már nagyon érezhető az építőipari termékek közötti kompatibilitásra való törekvés. Megemlíteném a mai modern épületek kialakításakor és az irodaházak, családi házak körében is nagyon közkedvelt álmennyezetet — ennek az elemnek a beépítése során észrevétlenül foglalták el méltó helyüket a LED-világítótestek.

 

MIÉRT A LEGJOBB VÁLASZTÁS A LED VALAMELYIK VÁLTOZATA? 

* Nagyon egyszerű és sokrétű felhasználhatóság jellemzi.
* Meleggé és természetessé varázsolhatjuk otthonunkat, irodánkat, munkahelyünket.
* Könnyedén beépíthető az okosotthon rendszerébe.
* Alacsony fogyasztású.
* Élettartama rendkívül hosszú.
* Fényereje szabályozható.
* Rengeteg szín található a világítótestek palettáján.
* Ütemre is váltakoznak a színek.
* Vezérlésre kapcsolható világítás, akár egyesével vagy csoportosan.
* Távolról irányítható, ha nem tartózkodunk éppen otthon, akkor is.
* Könnyedén teremthetünk meghitt, romantikus vagy igazi bulihangulatot is.

 

A LED a sokrétűsége, valamint az energiatakarékos mivolta révén rendkívül népszerű, elterjedt világítási forma lett. Ha új otthonunkat tervezzük, mindenképp iktassuk be valamelyik változatát, illetve a már meglevő lakásunkban is bátran alkalmazhatjuk.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..