home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Krími híd
Talpai Lóránt
2020.01.04.
LXXV. évf. 1. szám
A Krími híd

Ukrajna területi egységének újabb megsértése — Erdoğan szerint Európa meg fogja érezni az újabb migránshullámot — Egy olasz iskolában betiltották a karácsonyi szentmisét 

Ukrajna területi egységének újabb megsértése 

A Kercsi-szoros két partját összekötő Krími híd vasútpályájának felavatása Ukrajna önállóságának és területi egységének újabb megsértése — jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS). Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég felavatta a Kercsi-szoros két partját összekötő Krími híd vasútpályáját. Az uniós külügyi szolgálat nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a vasúti összeköttetés újabb lépés az illegálisan annektált félsziget kényszerű orosz integrációja felé, és hozzájárul a területileg Ukrajnához tartozó Krím elszigeteltségéhez. A híd emellett korlátozza a hajók átjutását a Kercsi-szoroson az Azovi-tengeren található ukrán kikötőkbe. Az Európai Unió elvárja, hogy Oroszország a nemzetközi joggal összhangban tegye lehetővé az akadálytalan és szabad áthaladást a Kercsi-szoroson. Az unió továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, de nem ismeri el a Krím félsziget illegális orosz annektálását — tették hozzá.

 

Erdoğan szerint Európa meg fogja érezni az újabb migránshullámot 

Minden európai ország „meg fogja érezni” az újabb migránshullámot, különösen Görögország, ha a szíriai kormányerők a felkelők utolsó fellegvárának számító, északnyugati Idlib tartományban nem állítják le az offenzívát. Erre Recep Tayyip Erdoğan török elnök figyelmeztetett egy isztambuli díjátadó ünnepségen. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Erdoğan azt mondta, eddig több mint 80 000 ember menekült el az orosz légitámadások és az előrenyomuló szíriai csapatok elől a török határhoz Idlibbe. A török államfő a múlt héten még azt közölte, hogy 50 000 ember tart Idliben belül a török határ felé. Ankara egymaga ezt a terhet már nem bírja el — hangsúlyozta a török államfő, akinek országában csak szíriai menekültből 3,7 millió tartózkodik a hivatalos adatok szerint. Erdoğan jelezte: egyeztetni fognak a Damaszkusszal szövetséges Oroszországgal, hogy véget vessenek az offenzívának.

 

Egy olasz iskolában betiltották a karácsonyi szentmisét 

Szégyen, hogy egy olasz iskolában betiltották a karácsonyi szentmisét — közölte az olasz Liga párt vezetője. Matteo Salvini kiemelte: Olaszország mélyen keresztény, és annak is kell maradnia, büszkének a gyökereire, a történelmére. A korábbi belügyminiszter szerint pártja az utolsó reménye a nyugati keresztény embereknek, akik számíthatnak rá. Egy szicíliai iskolában eltörölték a hagyományos karácsonyi misét és a betlehemállítást — a nem keresztény gyerekekre való tekintettel. Salvini azt ígérte, hogy személyesen küld majd egy betlehemet az iskolaigazgatónak, aki, mint fogalmazott, nyilvánvalóan megbukott a pedagógiai pályán.


Nyitókép: MTI.hu  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..