home 2023. szeptember 24., Gellért napja
Online előfizetés
A Korhec szalámigyár reklámja
2022.09.20.
LXXVII. évf. 37. szám
A Korhec szalámigyár reklámja

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők.

Miloš Babić ?: A Korhec szalámigyár reklámja, 1930 körül

(Történelmi osztály,  diapozitív, 85x85 mm)

Az ehhez hasonló, szabadkai termékeket és iparosokat reklámozó diapozítíveket a filmek előtt vetítették Lifka Sándor szabadkai mozijában. Miloš Babić (Új-Szeged, 1904- Belgrád, 1968) szabadkai kötődésű festő- és grafikusművész az új délszláv állam vezető reklámtervezője volt, munkáiban az avantgárd mozgalmak művészi megoldásait alkalmazta. A szalámigyáros más megbízatásait is teljesítette.

Korhecz Gyula (Óbecse, 1899-Szabadka, 1973) tizenhat évesen önállósodott, Mihály bátyja nevén hentesüzletet nyitott szülővárosában. Az I. világháború után telepedett át Szabadkára, 1921-ben vette meg Szabados Rezső mészáros házát és üzemét (Jugović utca 6). Hentes- és kolbászüzemének működési engedélyét 1922-ben állították ki. 1927-ben vette meg a Paje Kujundžić utca 128-130, (ma Radić fivérek utca, Prozivka lakótelep) alatti telket a leégett Olga-malommal, ahol kiépítette modern üzemét. A következő évben új hűtőberendezést vásárol Magyarországon. 1928-ban megindítja termelését, 1929-ben már napi 50 disznót dolgoz fel, különféle húsárut készített, melyek közül a téli szalámi volt a leghíresebb. Szabadkán öt üzlete volt, 1931-től már Újvidéken, Zomborban, Óbecsén, Nagybecskereken és Zentán is üzleteket nyitott. 1938-ban a termelést a Léderer Györggyel közösen épített csókai gyárába helyezi át. 1941-ben beszüntette minden tevékenységét. 1945-ban ingatlanait államosították.


Forrás: Szabadkai Városi Múzeum

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..