home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A KÓTA vajdasági díjazottjai
Tóth Lívia
2023.01.26.
LXXVIII. évf. 4. szám
A KÓTA vajdasági díjazottjai

A hétvégén tartotta meg idei díjátadó ünnepségét a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA. A nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek a magyar kultúra napja alkalmából nyújtották át a kitüntetéseket. A díjat 2004 óta a szövetség szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítélik oda.

A kiemelkedő művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismerésére a KÓTA-díjakat több műfajban osztják ki. Az idén 14 kategóriában 29 személyt, együttest és intézményt ünnepeltek. A díjátadó gálát a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében tartották meg.


Thaler Tamás felvételei: A Szabadkai Zeneiskola KÓTA-díjasai

A rendezvény a himnusszal kezdődött, majd Kocsis-Holper Zoltán, a KÓTA elnöke mondott beszédet.

A kitüntetettek között vannak vajdaságiak is. Népzenei kategóriában KÓTA-díjat érdemelt ki a Szabadkai Zeneiskola népi ének tagozata. Ebből az alkalomból az ünnepi műsorban bemutatkozott a Dalkötő énekegyüttes és a Zlatovez trió is. Az elismerést Dragana Nikolić igazgató, Tamara Štricki Seg tanszakvezető és Török Noémi népiének-tanár vette át. 

A népzenei együttesek kategóriájában a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusát, Kiss Tóth Erika egyesületi és Tóth Rozália művészeti vezetőt jutalmazták.


A Csalogány asszonykórus

— A karácsonyi csodákban hinni kell! 2022. december 23-án érkezett a hír villámpostán, hogy a KÓTA elnöksége a csókai Csalogány asszonykórust díjazásra érdemesnek találta. Mondanom sem kell, többször is elolvastam a levelet, mire felfogtam a tartalmát. Most már el is hittem, mert a kórus tagjaival együtt vehettük át ezt a nem mindennapi kitüntetést Budapesten. Az esemény rendkívül ünnepélyes és lélekemelő volt, melyet a díjazott csoportok fellépése tett még különlegesebbé — nyilatkozta Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke. — Ez a díj is egy újabb megerősítés a huszonhét éve létező asszonykórus tagjainak, hogy jó úton haladnak, és folytatniuk kell azt a nagyszerű tevékenységet, amelyet csaknem három évtizeddel ezelőtt kezdtek el. Minden elismerés megtisztelő, de egyúttal feladatokat is hordoz magában. Kötelez a minőségre, a tiszta forrásból való merítésre, a hitelességre, de arra is, hogy mindazt, amit mi tudunk, továbbadjuk az utánunk jövő generációknak. Erőt, tartást ad a mindennapokhoz, hogy töretlenül óvjuk és terjesszük a ránk bízott örökséget.


Kiss Tóth Erika, Birinyi József népzenekutató, hangszeres előadó, a KÓTA társelnöke és Tóth Rozália

Az ünnepségen jelen volt Törtei János, a Csókai Községi Tanács nemzeti együttműködéssel és kultúrával megbízott tagja. A csoport utazását Csóka Község Önkormányzatának támogatása tette lehetővé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..