home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A Király
Brasnyó Zoltán
2023.03.09.
LXXVIII. évf. 9. szám
A Király

Zámbó Imre tipikus balkáni figura volt. Lehetett szeretni, sőt imádni, vagy pedig fintorogva, méla undorral kezelni a munkásságát, a hatása ettől függetlenül megkérdőjelezhetetlen. A rendszerváltás utáni első magyar celeb történetét tíz epizódban dolgozta fel az RTL, a fiatalkori Jimmyt Olasz Renátó, a későbbi korszakát pedig Nagy Ervin tolmácsolásában láthatjuk.

Mindketten parádésan oldották meg a feladatot, ehhez azonban az is kellett, hogy egy kiváló rendezőgárda kezébe adják az irányítást. Kovács Dániel Richárd és Zomborácz Virág mellett ott van a zentai Kovács István is, aki korábban az I. világháborúban játszódó Szürke senkiket rendezte, illetve diák-Oscar-díjat nyert Ostrom című diplomafilmjével. Jimmy a kortársaim számára is megosztó figura volt, de azt azért már akkor is megértettük, hogy az egyszerű emberek hangján szól egyszerű emberekhez. Nincs világmegváltás, mögöttes tartalom vagy többrétegű társadalomkritika a dalaiban. Sokan megvetették a zenéjét és az egész Jimmy-jelenséget, ami mögött sok esetben nem kevés sznobizmus is fellelhető volt. Éppen ezt tette a szakma egy része is Magyarországon, amit a sorozatban gondosan feldolgoztak: sem Demjén, sem pedig Delhusa nem mutatkozik vele szívesen, a hasonló műfajban működő Lajcsival vagy Patakyval pedig szintén rapszodikus a viszonya, ami elsősorban lobbanékony természetének eredménye.


Kép forrása: imdb.com

Az igazság az, hogy Jimmy okkal szerzett hatalmas népszerűséget a ’90-es években, élete pedig már évek óta kisképernyőre vagy akár nagyvászonra kívánkozott. A szex, drog és rock and roll jegyében született élettörténet elején briliáns üzenetet láthatunk, melyben leszögezik, A Király igazságok és hazugságok alapján készült — ezzel az alkotók leszámolnak a felelősség egy részével számos bemutatott jelenetsor, például a Jimmy halála utáni nyomozás, a rokonok reakciói, Zámbó korai gengszterkapcsolatai, valamint leginkább a halála éjszakájának körülményei kapcsán. A Király az HBO-s Aranyélethez, Terápiához vagy A besúgóhoz igazodva remekül illeszkedik a legjobb új, magyar sorozatok közé.

Látszik, hogy a készítők és az írók szívvel-lélekkel próbálták átadni nemcsak a Jimmy-élményt, de krónikásai kívántak lenni a ’80-as, ’90-es évek Magyarországának is. Zámbó Jimmy története a rendszerváltás utáni Magyarország története is, az énekes körül kialakult mítoszok vagy a leszármazottak bulvárszereplései révén pedig máig releváns téma. Külön ki kell emelni a Jimmy fiának, Krisztiánnak szentelt kiváló epizódot, valamint a Döbrösi Laura által megszemélyesített, fanatikus Jimmy-rajongó kislányról szóló részt is. Ő volt egyébként, aki a király halála után nem sokkal vonat elé vetette magát. Alföldi Róbert játssza Elek János újságírót és kritikust, aki egy eszméletlen erejű monológban foglalja össze a rossz szájízű kritikát az egész Jimmy-jelenséggel szemben.

Nagy Ervin korábban egy interjúban azt mondta, Jimmy megszemélyesítése pókernyelven szólva all in számára: vagy óriási siker lesz, vagy belebukik. Nos, mindent megtett azért, hogy az előbbi következzen be. Amíg Olasz Renátó a gyermekien naiv, de már akkor is a nagyotmondásairól és hantázásairól híres kezdő, de rendkívül tehetséges zenészt hozza, addig Nagy már inkább a felelőtlen, öntelt, folyton piás popsztárt mutatja meg — azaz egy gyarló, hibáktól nem mentes, mégis szeretetéhes embert, akit bár imádott a közönsége, folyton a belső démonaival és a magánéleti gondjaival küzdött.

Külön epizódot szenteltek Háfra Marinak (Bíró Panna Dominika) is, Jimmy szerelmének, ez szintén az egyik legerősebb rész a sorozatban. Jimmy dalait az eredeti felvételek mellett Peter Šrámek énekli. Schell Judit Edit asszonyt, Zámbó feleségét játssza, illetve külön imádtam Hulé Éva karakterét, a Jimmyért őrülten rajongó középkorú hölgyet, aki szép lassan családi baráttá vált Zámbóéknál. Csákányi Eszter minden, képernyőn töltött pillanata aranyat ér.

A Király első epizódját az RTL is vetítette, a többi azonban az általa indított streamingplatformon, az RTL+-on tekinthető meg. Egy nagyon szórakoztató, remekbe szabott sorozat, melyet a Jimmyhez fűződő viszonyunktól függetlenül érdemes megnéznünk. Arra viszont mindenkit figyelmeztetnék, hogy utána napokig dudorásszuk majd a dalait — de csak titokban, hogy senki meg ne hallja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..