home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Kertbarátkörről
Tóth Tibor
2015.11.01.
LXX. évf. 43. szám
A Kertbarátkörről

A temerini Kertbarátkör 1997. január 30-án alakult meg. Száznyolcvan tagjával az egyik legnagyobb civil szervezet Vajdaságban. Az egyesületben borászok, gyümölcs– és virágtermesztők, kertészek, mezőgazdasági termelők kaptak helyet, ezenkívül működik egy kézimunka- és hagyományőrző szakcsoport is.

A Kertbarátkör fő tevékenységi köre a mezőgazdaság, a népi hagyományok megőrzése, a művelődés, a gasztronómia és az ökológia. Sneijder Sándorral, a temerini Kertbarátkör elnökével a 17. Dél-bácskai tökfesztiválon beszélgettünk.

— Egyesületünk tevékenységi köre nagyon sokrétű. A téli hónapokban gazdaképző szakelőadásokat tartunk, melyeken a gazdák a konyhakerti veteményekkel, a mezőgazdasági terményekkel, a szőlő– és gyümölcstermesztéssel, a növényvédelemmel kapcsolatban hallhatnak hasznos információkat. A Vince-napi Nemzetközi Borfesztiválon a hazai borászokon kívül magyarországiak, romániaiak, szlovákiaiak, bulgáriaiak, szlovéniaiak és horvátországiak is részt vesznek. A kezdetekkor 50-60 bormintával indultunk, 2010-ben már 761 mintát bírált el a zsűri, az utóbbi években pedig ez a szám 650 körül mozog. A borkóstolónak több ezer látogatója van, és Temerin egyik legnagyobb turisztikai eseményének mondhatjuk. A Dél-bácskai regionális és temerini pálinkaverseny is szerves része tevékenységünknek, az Illés-napi rendezvényeknek pedig aktív társszervezői vagyunk. Az utóbbi két-három évben a menetben kétezren vonultunk, az esti mulatságon öt-hatezer ember vesz részt évente.

* Az egyesület egyik legnagyobb rendezvénye a Dél-bácskai tökfesztivál. Hogyan alakult ki?

— A téli szakelőadások alkalmával többször ellátogatott hozzánk az idén májusban elhunyt Berényi János, az újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet tudományos tanácsosa, akitől a tökfesztivál ötlete származik. Előadásokat tartott a tökről, magokat hozott, ezzel is serkentve a termelőket, hogy minél többen vágjanak bele a tök termesztésébe. Idővel több kategóriában kezdtük versenyeztetni a tököket, így alakult ki ez a tizenkilenc éves múltra visszatekintő rendezvény. Fesztiválunkon erősebb a szakmai rész, mint az országos fesztiválon, nálunk inkább a tök van főszerepben.

* Nagyon sok hasonló tevékenységi körű szervezettel ápolnak kiváló kapcsolatokat, és rengeteg versenyen vesznek részt.

— Alapító tagjai vagyunk az Észak-bácskai Agráregyesületek Szövetségének, 2007 óta pedig tagjai vagyunk a magyarországi Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének is. A Kertbarátkör bort is készít, hiszen valljuk, hogy a férfiakat egy jó pohár nedű fogja össze. Boraink nagyon sok helyen első helyezést érnek el. Fehérborunk diadalmaskodott már például a verseci borversenyen is, a legnagyobb sikerünknek azonban a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségétől kiérdemelt Aranyplakettet tartjuk, melyet a Vince-napi Nemzetközi Borfesztivál szervezéséért és a magyarországi borászszervezetekkel való kapcsolattartásért kaptunk 2013-ban.

* Milyen az idei töktermés?

— Kritikus, mivel az idén nagy szárazság volt, és kevés eső esett. A termelők próbálkoztak ugyan mesterséges locsolással, de a töknek esőre van szüksége, ezért nem igazán jó az idei termés. Környékünkön igen népszerű a töktermelés, habár nagyon munkaigényes. Sokan a magjáért termesztik, és ahogy látom, megélnek belőle.

* Miként tud a Kertbarátkör hozzájárulni a falusi turizmus fejlesztéséhez?

— Rendezvényeinken nagyon sok vendég vesz részt, amivel elősegítjük a falusi turizmus fejlődését. Felajánlottam a Kertbarátkör elnökségének, hogy foglalkozzunk behatóbban ezzel a tevékenységgel, de a tagságunk úgy gondolta, hogy inkább a meglévőket tartsuk meg, fejlesszük, tökéletesítsük, ne kezdjünk újabba bele.

* Milyen terveik vannak?

— Az előző év a biotermesztésről szólt, az ideit a borászatnak szenteltük, 2016-ban pedig a vegyszermentes termelésre és a gyógynövénytermesztésre helyezzük a hangsúlyt. Az idén tizenöt borászunknak vizsgával egybekötött tanfolyamon kellett volna részt vennie, de a képzést elhalasztották jövőre. A Szép kertek elnevezésű magyarországi programban az idén temerini és szenttamási kiskerttulajdonosok vettek részt, jövőre Vajdaság más helységeiből is szeretnénk jelentkezőket fogadni. Emellett további feladatunk a szakelőadások szervezése, a borászaink továbbképzése, a civil fórumok szervezése és a meglévő eseményeink továbbfejlesztése — fejezte be a beszélgetést Sneijder Sándor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..