home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Kárpát-medence képekben
Szerda Zsófia
2022.10.01.
LXXVII. évf. 39. szám
A Kárpát-medence képekben

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége az idén húszéves. Ez alkalomból hozták el Újvidékre, a Vajdasági Múzeumba a díjazott fotókból készült tárlatot. Egy része már látható volt az újvidéki mezőgazdasági kiállításon. A falra 176 kép került, melyet 76 fotós készített, tehát egy igen gazdag anyagról van szó. Számomra a portrék voltak a legerősebbek, de a szebbnél szebb tájképek előtt is leragadtam néhány percre.

A hangsúly a sokszínű Kárpát-medence természeti kincsein, hagyományain és kulturális örökségén volt, így Erdélytől Budapesten át Kárpátaljáig barangolhatunk a fotók segítségével.

A megnyitóbeszédek sorát Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság segédtitkára kezdte, aki Robert Capától idézett egy, az eseményhez illő gondolatot. Tőle dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke vette át a szót, és bemutatta az MFVSZ működését.

— 2002-ben alakultunk. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége az anyaország és a határon túl élő magyar vagy magukat magyarnak valló fotóművészeknek a szövetsége, érdekképviselete. 2002-ben 26 fővel indultunk, ma már 182 fővel működünk 7 országból. Természetesen elsősorban Kárpát-medencei országokból, de Franciaországból, Svájcból, Angliából, Svédországból is vannak tagjaink. A világszövetség húszévi működése során egyebek között arra is büszke lehet, hogy a tagjai 80-90 százalékának nemzetközi fotográfiai diplomája van. A világszövetségről és a tagságról bátran mondhatom, hogy meghatározója a hazai és a nemzetközi fotográfiai közéletnek. Európa kulturális fővárosában a Magyar Fotóművészek Világszövetsége képviseli a kortárs magyar fotográfiát. Nagyon fontosnak tartom, hogy a képeket kinyomtassuk, paszpartuzzuk, keretbe tegyük vagy körbekasírozzuk. Így sokkal hatásosabbak, többet üzennek, mint az elektronikus médiumokban egyesével közölt felvételek — mondta.

Lennert Géza újvidéki fotóművész, az MFVSZ tiszteletbeli tagja elmondta, már régóta nincs jelen munkáival a tárlatokon, viszont a jelenlegi három kiállítás anyagából lett összeállítva, s az egyik elbírálásán ő maga is részt vett, ezért a megnyitón mindenképp megjelent.

— A Magyar Fotóművészek Világszövetségét Győri Lajos barátom, a Magyar Művelődési Intézet fotószakreferense alapította húsz évvel ezelőtt, mivel rengeteg határon túli magyar fotós Magyarországon nem tud érvényesülni, a magyar fotószövetség ugyanis csak az anyaországban élőket veszi fel a soraiba.

A fotókiállítást a CED — Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. újvidéki irodája, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége és a Magyarország belgrádi nagykövetségének keretében működő Collegium Hungaricum szervezte. A rendezvény, melynek támogatója a budapesti székhelyű Magyar—Szerb Üzleti Tanács a tagságába tartozó budapesti SkillDict Zrt.-vel, október 3-áig tekinthető meg.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..