home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Kárpát-medence kenyere Zentán
Tóth Lívia
2014.08.21.
LXIX. évf. 34. szám
A Kárpát-medence kenyere Zentán

A Kárpát-medence kenyere elnevezésű rendezvénysorozat egyik állomása Zenta volt. Szolnok városa és a Szolnok Televízió hagyományteremtő céllal 2011-ben a Nemzet Kenyere címmel indította útjára a programot, amely tavalytól a Kárpát-medence kenyere elnevezést viseli. Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő rekordméretű kenyér megsütése és ünnepélyes megszentelése.

A kenyeret a székely Diószegi László vezetésével öt határon túli magyar város pékmestere dagasztotta és gyúrta egybe augusztus 19-én a szolnoki Művésztelepen, ahol tavaly megépült Közép-Európa legnagyobb házi kenyérsütő kemencéje. A hatalmas cipót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke emelte ki a kemencéből az ünnep reggelén. Az óriási kenyér sütéséhez hozzájárult Zenta, a felvidéki Komárom, a kárpátaljai Beregszász, a székelyföldi Sepsiszentgyörgy, a lengyelországi Tarnó, a magyarországi települések közül pedig Lipót.

A Kis Szent Teréz-emléktemplomnál meghirdetett alkalmi műsort számos helybeli polgár nézte végig. Közreműködött Matykó Ádám kis mesemondó, a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a Sarkantyú tamburazenekar és a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és citerazenekara.

A Szent István-napi ünnepi szentmisét msgr. Nagy József zentai esperes-plébános celebrálta.

Az esemény fő- és társszervezője a Zentai Gazdakör, illetve a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ volt. Köszönet illeti a községbeli földműveseket a búzáért, az adai Bilicki malmot a lisztért, a csókai Árok József és Jolánka pékséget a kis kenyerek elkészítéséért és kisütéséért, valamint a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét és Zenta Község Önkormányzatát.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..