home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A Kanizsa Feszt mindenkié
Fehér Márta
2022.07.13.
LXXVII. évf. 28. szám
A Kanizsa Feszt mindenkié

Rudán Joe & Kalapács, Republic, Tóth Gabi, Alvin és a Mókusok — ezúttal is óriási volt a hangulat a Kanizsa Feszten, és akkor még a többi fellépőről, valamint az elektronikus zene művelőiről nem is beszéltünk. Pénteken és szombaton délután pedig a családok kapcsolódhattak ki a vásártéren az eseményhez ötödik éve szervesen kötődő Közösségi Napokon.

A Kanizsa Feszt mindenkié: kicsiké és nagyoké, szórakozni, kikapcsolódni, tombolni és ámuldozni vágyóké, magyarkanizsaiaké és vajdaságiaké vagy akár a határokon túlról érkezőké. Ezt hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Újvári Zsombor szerbiai parlamenti képviselő, a községi tanács idegenforgalmi megbízottja, aki úgy fogalmazott, méltán lehetnek büszkék a helyiek a Kanizsa Fesztre, Magyarkanizsa községben pedig igencsak jól szervezik meg a rendezvényeket, hiszen azok programkínálatukban, látogatottságukban túlmutatnak a szervező település határain, ami idegenforgalmi szempontból nagyon jelentős.

Tizedik éve a nyár kihagyhatatlan programja — bár a koronavírus-járvány miatt a kilencedikre egy évet kellett várni, így a Kanizsa Feszt majd csak jövőre jubilál.


Újvári Zsombor nyitotta meg a Kanizsa Fesztet (Puskás Károly felvétele)

— A Közösségi Napokat ötödik alkalommal rendezzük meg, és nagyon örülök, hogy ebbe az irányba mentünk el — mondta Forró Lajos szervező. — Tehát az egészen pici gyermekektől az idősekig mindenki talál valamilyen programot, mely érdekes lehet számára. Van családi napunk, melyen kicsiknek és nagyoknak kedvezünk, gyermekzenekarral, bűvésszel, kézműveskedéssel, kirakodóvásárral, játékokkal, vetélkedőkkel. Fontos, hogy ezek ingyenesek, az önkormányzat támogatásának jóvoltából, amiért külön hálás vagyok Fejsztámer Róbert polgármesternek. Örülök, hogy spontán programok is szerveződnek: egy anyuka például elhozott egy csomó legókockát, kiszórta egy takaróra, és hamarosan rengetegen voltak körülötte. Az Alma együttesnek pedig akkora sikere volt, hogy be kellett engedni a backstage-be néhány családot, hogy találkozhasson az előadókkal. Gyakorló apukaként ez külön öröm a szívemnek, és az biztos, hogy amíg lesz Kanizsa Feszt, addig ezeket a közösségi programokat megtartjuk. Az esti koncertek is nagyszerűek, a Republicon nagyon nagy buli volt, a látogatottság tekintetében a rekordok között van. Nagyon elégedett vagyok a szervezőimmel, hiszen ezt egymagam nem tudnám csinálni, mintegy harmincan dolgozunk a Kanizsa Feszt építésén. Hogy jó munkát végzünk, az egy-egy koncert szervezése során is bebizonyosodik, hiszen a rendezvény ismert az előadók körében, illetve az előző évek fellépői mindig referenciát jelentenek a minőségre, s barátságok alakulnak ki köztünk és a fellépők között.


Forró Lajos szervező

Nemcsak a koncerteken voltak sokan, hanem a családi rendezvényeken is. Veliki Karlo bűvész előadását csillogó szemmel figyelték kicsik és nagyok, az Ősök Hangja sátorának környéke, illetve a martonosi önkéntes tűzoltó egyesület térfele folyamatosan vonzotta a kíváncsi gyerekeket. 

— Hoztuk a jurtát, a páncélok egy részét, az egyesület tagjaival íjászkodhatnak a gyerekek, a vívást és a kürtfújást is kipróbálhatják, megcsodálhatják a régi fegyvereket. Óriási az érdeklődés! — mondta örömmel Apró Károly, az Ősök Hangja civil szervezet alelnöke.


Kisállatörömök

— A gyerekek szeretnek vizeskedni, a nyár különösen alkalmas erre. Különféle vízi dolgokat lehet kipróbálni: tűzoltócsővel célba lőni, pecázni. Emellett egy régi szirénát is megszólaltathatnak a gyerekek, illetve a tűzoltóautóba is beülhetnek — sorolta Bite Zsinka Andrea óvónő, a tűzoltó egyesület tagja.

A Kanizsa Feszt helyszínén, a vásártéren több fiatal is sátorozott. A szabadkai Kovács Anita és a királyhalmi Đurašević Vivien barátnőjükkel, a szabadkai Cirok Nicolett-tel egy hatalmas matracon, online társasjátékot játszva pihenték ki az előző esti Republic-koncertet, és készültek az aznapi kedvencre, az Alvin és a Mókusok fellépésére. Először jöttek kanizsafesztezni a tizenkilenc éves lányok, és mint mondták, eddig a Róka Fest és a Malom Fesztivál mellett valahogy kimaradt a nyarukból ez a rendezvény, most azonban örülnek, hogy összeverődött a társaság, és itt lehetnek.

— Szuperek a koncertek, az előadók, csak kár, hogy hajnali 3 órakor el kell hagyniuk a fesztivál helyszínét azoknak, akik nem bérletet, hanem csak napijegyet vettek — mesélte a két lány. — A Republic-koncert csodálatos volt, olyan effekteket nyomtak, amilyeneket eddig csak videón láttam! Meg ahogyan az énekes kommunikált a közönséggel, az egy élmény volt, meg tudott fogni minden kis apró részletet — áradoztak, majd hozzátették, hiányolják a korosztályuknak szóló napközbeni programokat, de valahogy kitöltjük a két este, éjszaka közötti időt, fürödtünk a medencében, sétáltunk a környéken, megnéztük a kézműves-kirakodóvásárt.

A Kanizsa Feszt jövőre jubilál. A szervezők előbb pihennek egy nagyot, majd hozzáfognak a 10. rendezvény előkészítéséhez. A tervek között szerepel az Ossian visszahívása, a könnyűzenei részben lesz keményebb rock, ahogyan eddig is, ám a Republichoz hasonlóan olyan fellépő is, akit az egész család szívesen hallgat, a kisszínpad pedig marad a mai zene kedvelőinek, DJ Maxi szervezésében. Az idei koncertek Magyarkanizsa Önkormányzata és az anyaország támogatása mellett a Dukay Borászat segítségével valósulhattak meg.


Óriási tömeg, csillogó szemek — Veliki Karlo bűvész előadása


A martonosi önkéntes tűzoltók gyerekprogramja


Az Ősök Hangja a régi időket idézte vissza a vásártérre


Arcfestés után


Republic-koncert (Csubriló Zoltán felvétele)


Szórakozás minden korosztálynak

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..