home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Kakasokkal valami baj van...
Kónya-Kovács Otília
2005.06.15.
LX. évf. 24. szám
A Kakasokkal valami baj van...

Balról jobbra: Gregus József (főszervező), Jovan Radunilo (III. díj), Kocsis Dianna (szervező), Sziveri Mihály (I. díj), Kampf Zoltán (II. díj).Valahogy így szól a nóta szövege, de valójában nincs is velük baj. Annál kevésbé, ha paprikás készül belőlük. Nemrégiben ugyanis a Muzslyaiak Klubj...

Balról jobbra: Gregus József (főszervező), Jovan Radunilo (III. díj), Kocsis Dianna (szervező), Sziveri Mihály (I. díj), Kampf Zoltán (II. díj).

Valahogy így szól a nóta szövege, de valójában nincs is velük baj. Annál kevésbé, ha paprikás készül belőlük. Nemrégiben ugyanis a Muzslyaiak Klubjának udvarán kakaspaprikás-főző versenyt tartottak, melyen 14 versenyző mérte össze tudását. A főzés délután kezdődött, majd bográcsosbállal folytatódott, melyen a Koktél zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A főszervezőt, Gregus Józsefet a verseny kezdetén szólaltattuk meg:
- Másfél év alatt többször szerveztünk ilyen jellegű rendezvényt, két alkalommal birka-, egyszer csirke- és most az atraktívabb kakaspaprikás-főző versenyt. A résztvevők kaptak 3-3 kiló kakashúst, meg 1 kilogrammnyi krumplit, a fűszerekről viszont maguk gondoskodtak. Hogy mi a titka a kakaspaprikásnak? Csak az, hogy szívből kell főzni.
Mindhárom zsűritag muzslyai: Csordás György, Ratko Stojnić és Sziveri Ferenc. A versenyzők többsége egyébként nem kezdő, mondhatom úgy is, hogy tapasztalatuk van. Aradácról, Orlódról, Nagybecskerekről, Beodráról, Lukácsfalváról, Écskáról érkeztek, de a legtöbben a helybeliek vannak. A tombolán a főnyeremény egy élő fajkakas, melyről Zombori Gazsi gondoskodott, emellett azonban van még számos kisebb nyereménytárgy is.
* Egyszer azt mondta, nagy vágya, hogy struccpaprikás-főző versenyt szervezzen.
- Nem tágítok ettől az ötlettől, a struccfarmok itt vannak a muzslyai határban, és bízom benne, hogy egyszer ez az álmom valóra válik.
Az egyedüli hölgy a versenyen Hunka Anikó volt, aki először vett részt ilyen megmérettetésen. Szakács a foglalkozása, de amint mondta, az iskolában a paprikást csak elméletben tanulták meg főzni, az első ,,fogások"-at az édesanyjától sajátította el. Szeret főzni, de most egy kicsit furcsa volt neki, hogy nincs több nő a vetélkedők között. Őt is megpróbáltam kifaggatni a kakaspaprikás titkáról:
- Nincs semmi titka. Jól meg kell főzni, szükséges, hogy bizonyos sűrűsége legyen, no és finom íze. Hogy mitől kapja a jó ízt? A hústól, hagymától, sótól, babérlevéltől, egy kis ételízesítőtől és a törött paprikától. Mintegy két óra főzés kell a húsnak.
* Mi a véleményed arról, hogy a mesterszakácsok általában férfiak? Ők jobban tudnak főzni?
- Azt hiszem, nem tudnak jobban főzni. A nők jobban értenek hozzá.
* Megtörténik nálatok otthon, hogy nem tudtok mit főzni?
- Igen, nagyon sokszor... De mindig kitalálunk valamit.
A másik beszélgetőtársam Fiser Tibor volt, aki már többször, 15-16 alkalommal versenyzett, és több díjjal tért haza. Szerinte a legkönnyebb a birkapaprikást elkészíteni, mert minden egyszerre kerül bele a bográcsba. A halászlé viszont több odafigyelést igényel. A titka ennek a paprikásnak? Főleg a hagyma - mondta. Szívesen főz otthon is, gyakran segít a feleségének. Soha nem kritizálta a párját, nem válogatott, még az elsózott vagy sótlan ételt is szó nélkül elfogyasztja.
Az első díjas kakaspaprikás szakácsa...
...Sziveri Mihály, avagy becenevén Pepes lett. A második helyezést a nagybecskereki Kampf Zoltán, a harmadikat pedig az orlódi Jovan Radunilo kapta. A díjkiosztás után Pepes arra a kérdésre, hogy mitől lett éppen az ő paprikása a legjobb, a következőket válaszolta:
- Úgy főztem, mint ahogyan otthon is. Egyedül azt láttam, hogy a versenytársaim közül senki sem tett a paprikásba zöldpaprikát, pedig én úgy gondolom, éppen ez adja meg az ízét. A fűszerek közül csak szemes bors és egy kanálnyi ételízesítő került a bográcsba, más nem, és természetesen a pirospaprika. Otthon gyakran főzök, főleg olyat, ami egykettőre elkészül. Ilyen versenyen először voltam. Tavaly a csirkepaprikás-főzésre nem jelentkeztem.
* Kik főznek jobban, a nők vagy a férfiak?
- Talán a férfiak, mert szerintem merészebben bánnak a főznivalóval. Lehet, hogy a nők félnek attól, hogy nem sikerül a főztjük, de mi úgy vagyunk vele, hogy ha esetleg nem sikerül, ,,lekiabálunk” mindenkit, és állítjuk, hogy éppen ilyennek kell lennie.
Sziveri Mihály még azt elmondta, hogy évente öt-hat alkalommal is eljárogat halászléfőző versenyekre, egyszer kapott ott is első díjat, de főleg második és harmadik díja van, melyeket Nagykikindán, Begaszentgyörgyön, Tordán, Óbecsén stb. érdemelt ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..