home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A KODDE nem utalta ki a megítélt támogatásokat 
2024.04.24.
LXXIX. évf. 17. szám
A KODDE nem utalta ki a megítélt támogatásokat 

A Magyar Nemzeti Tanács nem felelős azért, mert a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület (KODDE) nem utalja a diákoknak a megítélt támogatásokat — szögezte le mai sajtótájékoztatóján Fremond Árpád. Az MNT elnöke kilátásba helyezte, hogy értesítik a belügyi szerveket a kialakult helyzetről, de azt is megpróbálják elintézni, hogy az érintett gyerekek megkapják a nekik szánt támogatásokat.

A diákok, a szülők és a külföldi támogatók visszajelzése alapján a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület nem utalja a diákoknak korábban megítélt támogatásokat. A civil szervezetként működő egyesület mulasztásáért, a kialakult helyzetért és azért, hogy a gyermekek nem kaptak eddig támogatást sokan a Magyar Nemzeti Tanácsot teszik felelőssé — mutatott rá Fremond Árpád. Hozzátette: fontos tudni, hogy egy-egy szervezethez a támogatások különböző módokon juthatnak el, de a diáksegélyzők esetében az elmúlt időszakban a támogatás az anyaországi támogatókon keresztül érkezett folyamatosan. A támogatás pedig csakis akkor lehetséges, ha a szervezetek minden évben rendben elszámoltak a korábban kapott eszközökkel — tette hozzá az MNT elnöke.

— Volt olyan időszak is, hogy a támogatás a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül érkezett a diáksegélyezőkhöz, de az utóbbi két évben közvetlenül kellett, hogy ezek a támogatások megérkezzenek. A kialakult helyzetért nem a Magyar Nemzeti Tanács a felelős. Azért nem kapott támogatást a Kosztolányi Dezső Diáksegélyző Egyesület az elmúlt időszakban, mert hiányos volt az elszámolásuk. Az anyaországi támogatók pedig a törvény értelmében olyan szervezeteknek nem adhatnak támogatást, amelyek nem számoltak el rendeltetésszerűen az elmúlt időszak tevékenységéről. Ha minden kifizetés rendben van, ha minden elszámolás megtörtént, akkor az egyesületek, szervezetek, intézmények továbbra is kaphatnak támogatásokat, de abban az esetben, ha van valamilyen fennakadás, ha vannak hiánypótlási felszólítások, de azok nem kerülnek pótlásra, megvan, hogy a törvény szerint miként kell, hogy eljárjanak az anyaországi támogatók. Ebben az esetben az történt, hogy már a tavalyi évre és az ideire is az egyesület nem számíthat semmilyen támogatásra.

Külföldi egyéni adományozók is felkeresték a Magyar Nemzeti Tanácsot, mivel az egyesület nem válaszolt a kifizetésekkel és az elszámolásokkal kapcsolatos megkereséseikre. Kérték az MNT segítségét annak érdekében, hogy tisztázódjon, mi történik az egyesület belső működése során. Fremond aláhúzta, hogy az MNT-nek nincs belátása a szervezet működésébe, de a problémák és a felvetések súlyosságát figyelembe véve, illetve azt, hogy az MNT is a közvélemény felé már felelősként van feltüntetve, kénytelenek a belügyi szerveket is értesíteni a kialakult helyzetről. Továbbá, mivel a Kosztolányi Dezső Diáksegélyző Egyesület az anyaországi támogatóktól nem kaphat költségvetési eszközöket, az MNT azon fog dolgozni, hogy az anyaországtól szánt támogatást eljuttassa a rászoruló gyerekeknek.

— Tárgyalni fogunk az anyaországi partnerekkel, abban bízom, hogy az év második felére valamilyen megoldás kialakulhat, nekünk az az érdekünk, hogy a támogatás a rászoruló gyermekeknek minden egyes diáksegélyző esetében eljusson — tette hozzá az MNT elnöke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..