home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A Jó Ember díj első délvidéki tulajdonosa
Szakáll Laura
2024.07.05.
LXXIX. évf. 27. szám
A Jó Ember díj első délvidéki tulajdonosa

A szabadkai Rózsa Zsombor pedagógus, sakkmester a gyermekekért dolgozik. Igyekszik felismerni a tehetségeket, adottságokat, ennek megfelelő irányba terelni a fiatalokat. Küldetésének érzi a digitális írástudás fontosságának hangsúlyozását, hiszen a mai gyerekek enélkül felnőttként nem tudnak karriert építeni.

Ő álmodta meg a népszerű sakkversenyt, mely szórakoztató show-elemekkel szeretteti meg a szellemi tornát az érdeklődőkkel. Oktatási központot is működtet, melynek elsődleges célja a tehetséggondozás, a fejlődési lehetőség megteremtése egy-egy területen, valamint a tartalmas szünidei programok szervezése.

Rózsa Zsombor nemrégiben anyaországi elismerésben részesült közösségfejlesztő tevékenységéért. A Jó Ember díjat Káplár Lászlónak, az MTI néhai tudósítójának az emlékére alapították, és a szokásokhoz hűen a pécsváradi várban adták át.

* Mesélj a kezdetekről, a pályaválasztásról.

— Amikor pályaválasztásról beszélek, mindig eszembe jut az az időszak, amikor gyermekként pszichológiával és filozófiával szerettem volna foglalkozni. Szüleim azonban határozottan ellene voltak ennek az ötletnek, és olyan hivatást szerettek volna nekem, amellyel stabil jövőt teremthetek magamnak. Így végül építőmérnök lett belőlem. Ez a szakma kezdetben távol állt tőlem, de szó szerint megküzdöttem Szerbia egyik legnehezebb egyetemi programjával. Ez az időszak tanította meg nekem, hogy ha képes vagyok ezt teljesíteni, akkor bármit megtanulhatok, és bármilyen kihívással szembenézhetek. Érdekes módon a tanári pályára véletlenül kerültem. Éppen a katonai szolgálatomat teljesítettem a Széchenyi István Általános Iskolában Szabadkán, amikor hirtelen felkérést kaptam, hogy Csantavéren azonnal szükség van fizikatanárra, és menjek segíteni. Eleinte csupán egy tíznapos megbízásnak indult, ám végül négy évig ott maradtam. Ez lett az a hely, ahol minden elkezdődött: a sakkoktatás, a diákok képességeinek fejlesztése, a sikeres tanári karrier, és a rendezvényszervezés világa is. A diákokkal való foglalkozásom azzal indult, hogy hamar rájöttem, milyen nagy kihívás a fizika tanítása. Ekkor döntöttem úgy, hogy alternatív oktatási eszközöket vezetek be, például a sakkot. Ez a módszer rendkívül sikeresnek bizonyult. Fontos hangsúlyozni, hogy a sakkoktatás számomra elsősorban nem a versenyzésről szól, hanem arról, hogy csaknem hatvan olyan különböző képességet fejlesszek, amely a gyerekeket sikeres emberekké teszi.

* A sakk népszerűsítése az egyik küldetésed. Ez idáig milyen rendezvények valósultak meg ezen a téren?

— Az első nagy rendezvényem a Sakkozni akarok! nemzetközi sakkverseny és sakkművészeti szemle volt, melyet Csantavéren szerveztem meg. Ennek keretében nemcsak a sakkozás sportoldalát mutattam be, hanem a művészetét is. E rendezvényen a világon elsőként valósult meg sakkos villámcsődület, a ChessMob. Ezt az eseményt sajnos alattomos módon ellehetetlenítették, és nem tudtam továbbvinni, ami hatalmas ürességet hagyott a gyerekekben. Ám ebből erőt kellett merítenem, és tudtam, hogy előre akarok menni, álmodok egy még nagyobbat. Ekkor találtunk egymásra László Edittel, aki minden nehézségben mellettem állt, és a teljes munkásságomat segítette. Vele közösen létrehoztuk a Funchesstic! szórakoztató sakkfesztivált. Huszonhat programmal vártuk a gyerekeket, és a sakkot már nemcsak sportként és művészetként, hanem pedagógiai, szórakoztató és jótékony céllal is bemutattuk. A rendezvény mellett óriási számú közéleti személy állt ki és vállalt aktív szerepet. A Funchesstic! négy évig futott, de sajnos többnyire saját anyagi forrásaimból szerveztem, és eljött az a pont, amikor nem tudtam tovább fenntartani, pedig még azt is megpróbáltam, hogy Budapesten vállaltam még egy állást, és hetente ingáztam Szabadka és Budapest között, hogy a pénzt a rendezvényre fordíthassam. A Funchesstic! mellett egy másik nagy nemzetközi sikert hozó esemény volt a Sakktivity játékos sakkvetélkedő, mellyel sikerült új műfajt teremtenem, és a rendezvény hatalmas világsikert ért el. Ez a rendezvény nyolc évig képviselte Szerbiát a Világsakkfesztiválon. Azt, hogy a vetélkedő stabilan minden évben meg tudott valósulni, leginkább Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács volt elnökének köszönhetjük, ő egy csupa szív és rendkívül segítőkész ember, aki ügyének érezte, hogy a modern kornak megfelelő rendezvények is megtalálhatóak legyenek a vajdasági kínálatban.

* Lesz folytatás?

— 2022-ben, amikor bejelentettem, hogy támogatás híján megszűnik a Sakktivity, több száz e-mail érkezett hozzám gyerekektől, iskolaigazgatóktól és csapatvezetőktől, arról nem is beszélve, hogy mennyien fejezték ki sajnálatukat sírós emotikonokkal a közösségi portálokon. Szerencsére Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke felkeresett, és biztosított afelől, hogy a rendezvényt a jövőben az MNT a szárnyai alá veszi. Így most új arculattal és rengeteg új ötlettel készülök az októberi visszatérésre.

* Tehetséges fiatalokkal is foglalkozol. Mi mindent kínál a Th!nk Oktatási Központ?

— Óriási munkát és energiát fektetek a Th!nk Oktatási Központba, hogy saját oktatási programokat alkossak, melyek segítik a gyerekeket abban, hogy megszerezzék azt a tudást, és fejlesszék azokat a képességeket, amelyekre a jövőben biztosan építhetnek. Az egyik ilyen program a LevelUp 8K, mely minden órán nyolc komponenssel gazdagítja és fejleszti a gyerekek szellemi készségeit, és ebben a sakk a fő eszközünk. Óriási öröm számomra, hogy az oktatási központba csaknem 300 gyermek jár programozni, festeni, szobrászkodni, angol, szerb és német nyelvet tanulni, valamint a LevelUp 8K program révén fejleszteni a szellemi képességeit. Örülök, hogy növekszik a tudatos szülők száma, akik reálisan látják az oktatás jelentőségét.

* Nyári táborokat is szerveztél már. Az idén mivel készültök?

— Valóban, óriási tapasztalatom van a gyermektáborok terén. Szabadkán kívül Budapesten és a horvát tengerparton, Tribunjban is szerveztem már tábort, sőt a budapesti Sakktivity-táborba több mint 300 gyerek érkezett a világ minden pontjáról. Fontosnak tartottam, hogy az ötleteimet hazahozzam, és itt próbáljam meg felépíteni a legjobb táborokat. Az idén is Szabadkán, a Th!nk Oktatási Központban várjuk az érdeklődőket tizenhárom izgalmas témával. Mi nem csapjuk be a gyerekeket, a legmagasabb színvonalon szervezzük meg a nyári programokat, és a gyerekeknek mindenből a legjobbat nyújtjuk, és a legmodernebbet — tartalomban, szórakozásban, étkezésben és emlékekben is. Az idei nyáron sakk-, festészeti, sport-, digitális és tudományos tábort is szervezünk. Rengeteg élmény vár a gyerekekre!

* Elismerésben részesültél. Nem ez az első kitüntetésed. Hogyan hatnak rád a díjak?

— A Jó Ember díj jelentős elismerés, melyet nagyon nehéz kiérdemelni, jósággal, önzetlenséggel, szeretettel, alázattal, szorgalommal, erkölcsi értékekkel van ugyanis kikövezve az út, mely a díjhoz vezet. Gyakran tapasztalom, hogy bár rengeteget dolgozom, és rendkívül termékeny a hagyaték, amit sikerül megalkotnom, a helybeliek ezt nem mindig ismerik el, sőt sokszor megoldhatatlannak tűnő ellenállásba is ütközöm, pedig értük teszem mindezt. Ezért különösen jólesik, hogy Magyar Lívia felismerte az értékeimet, jelölt erre a jelentős díjra, és hogy a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány tisztelt kuratóriuma a több száz pályázó közül első délvidékiként engem és az én munkásságomat ítélte a legérdemesebbnek erre a kitüntetésre 2024-ben. Korábban Szabadka város képviselő-testülete egyhangú szavazással nekem ítélte a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat, melyet a szellemi képességfejlesztés területén elért újításaimért kaptam. Polgár Judit tiszteletbeli sakknagykövetté nyilvánított, és ami szintén fontos, hogy több mint tíz évvel ezelőtt Csantavéren az év tanárának választottak a gyerekek.

* Milyen terveid vannak?

— A teljes csapatommal, minden energiámmal azon vagyok, hogy az oktatás színvonalát minél magasabbra emeljük a Th!nk Oktatási Központban. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek erkölcsi normák mentén fejlődjenek. Ügyemnek érzem, hogy ráirányítsam a szülők figyelmét minden olyan káros trendre, amely az elmúlt években már teljesen a gyerekek mindennapjainak részévé vált. Óriási aggodalom dúl a lelkemben a jövő generációjával kapcsolatban. Az oktatás területén nagy a baj, és ezen változtatni kell. Cinkos, aki hallgat! — úgy érzem, nyíltan és egyenesen rá kell világítani a káros trendekre és azokra, akik ezt táplálják, illetve becsapják a gyerekeket. Továbbá az idei évben csupa érdekes aktivitással színre lép a Da Vinci Nyomdokain civil szervezet is, melyet egy rendkívül erős csapattal közösen alapítottunk, Magyar Lívia volt újságírónővel, aki első kötetének kiadására készül, és Dragana Škrbić angoltanárnővel. Ügyünknek érezzük a műveltségi és értelmiségi tartalmak népszerűsítését a társadalom széles köreiben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..