home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A JTI megduplázza zentai termelését
Kartali Róbert
2022.12.15.
LXXVII. évf. 50. szám
A JTI megduplázza zentai termelését

A zentai dohánygyárban 51 millió dolláros befektetést valósít meg a Japan Tobacco International a következő ötéves fejlesztési ciklusban. Első lépésként egy új termelési vonalat állítottak üzembe, mely megduplázza a gyár kapacitásait, a későbbiek során pedig kialakítanak egy fejlesztési központot és két raktárt.

Az ötéves fejlesztési terv első lépéseként felállított termelési vonalat hétfőn Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke és a Tokióból erre az alkalomra idelátogató Kumamoto Takahiro, a JTI vállalat elnökhelyettese helyezte üzembe.

Az ünnepélyes átadó házigazdájaként Aleksandar Živkov, a JTI zentai dohánygyárának igazgatója és Goran Pekez, a JTI regionális igazgatója vezette körbe a vendégeket, köztük Kacumata Takahikót, Japán belgrádi nagykövetét, Jelena Tanasković mezőgazdasági minisztert, Tomislav Momirović kereskedelmi minisztert, Igor Mirović tartományi kormányfőt, Pásztor Istvánt, a tartományi parlament elnökét, Kerekes Józsefet, a pénzügyminisztérium államtitkárát és Czegledi Rudolfot, Zenta polgármesterét.

— A JTI története 2006-ban kezdődött Zentán, és azóta már 185 millió dollár befektetést valósított meg Szerbiában. A cég megháromszorozta piaci pozícióját és sikeresen folytatja exportját az Európai Unió, illetve más országok piacaira — mondta az ünnepségen Kumamoto Takahiro úr, aki megköszönte Szerbia kormányának a jó együttműködést.

— Ha egy japán cég befektet valahova, akkor ott a világ összes többi vállalata is nyugodt szívvel üzletelhet, mivel ez referencia — mutatott rá a japánok óvatos és konzervatív, egyszersmind precíz és megfontolt mentalitására Ana Brnabić. — Ők pontosan tudják, hova és miért fektetnek be, tudják, hogy Szerbiában milyen az üzleti légkör, hogy nincs korrupció, hatékony az ügyintézés, és itt időt, pénzt, energiát áldoznak arra, hogy egyre erősebb legyen az ország.

Mint kiemelte, ezért a japán partnerek különösen fontosak Szerbia számára ezekben a nehéz időkben. Hozzátette, a japán beruházások Szerbiában 2010 és 2022 júniusa között a 292 millió dollárt is meghaladták, melyek közül a legtöbb az elmúlt három legnehezebb évben valósult meg.

Igor Mirović megköszönte a dohánygyárnak a közösség iránt tanúsított nagy fokú társadalmi felelősségvállalását, és arról is beszélt, hogy a tartományi költségvetésből az elmúlt hat év során 790 millió dinárt, az év eleje óta pedig 240 millió dinárt költöttek Zenta község fejlesztésére, ami annak is köszönhető, hogy a vállalat jó adófizető.

— A JTI már a kezdetektől fogva része a zentai mindennapoknak. A körülményekhez képest olyan társadalmi felelősségvállalást képvisel, ami példaértékű — mutatott rá Pásztor István. — Ez megnyilvánult akkor, amikor hozzájárult Zentán a színház felújításához, a központi tér rekonstrukciójához, amikor az önkormányzattal karöltve segítette a zentai medence helyreállítását, vagy amikor a mozgássérültek központját támogatta.

Pásztor továbbá arra is rámutatott, hogy eddig több mint harminc nagy japán cég ruházott be Szerbia területén. A JTI az elsők között volt, mely nem csupán technológiai fejlesztést valósított meg, hanem újszerű tudást, üzleti filozófiát és etikát is meghonosított.

A JTI zentai üzeme az országban megtermelt dohány 54 százalékát vásárolja fel, a dohánygyár az idén 275 termelővel kötött szerződéses együttműködést, ez 1925 hektárt ölelt fel. A vállalatnak 350 állandó foglalkoztatottja van, és a dohány termesztésének időszakában mintegy 2000 idénymunkást is alkalmaznak. A termékek 5 százalékát Szerbiában értékesítik, 95 százalékát pedig az EU-ba exportálják, az idén mintegy 19 millió amerikai dollár értékben. Mint kiderült, a cég kiviteli kapacitásának növelése Szerbia pozitív külkereskedelmi mérlegére is hatással lesz.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..