home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A II. Kárpát-medencei Komolyzenei fesztivál
2022.09.08.
LXXVII. évf. 36. szám
A II. Kárpát-medencei Komolyzenei fesztivál

Második alkalommal rendezik meg Bonnyai Apolka zongoraművész művészeti vezetésével a Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivált, amelynek keretében az érdeklődők nemcsak Budapesten, hanem a Kárpát-medence két kulturális központjában, Kolozsvárott és Szabadkán is látogathatnak koncerteket.

A fesztivál alapítóinak egyik célja, hogy rávilágítsanak a magyarság zenéjének gazdagságára és változatosságára, illetve a Kárpát-medence népeinek a zene területén is megnyilvánuló együttműködésére és kölcsönhatásaira. A nemrég felújított szabadkai zsinagógában szeptember 22-én megrendezett koncert ennek jegyében a Kárpát-medence különféle területeiről származó népzenei kincseket állítja a középpontba: Pál István „Szalonna” népzenész és bandája Miklósa Erika operaénekesnővel karöltve mutat be közkedvelt és kevésbé ismert dallamokat, eredeti népzenét és népdalfeldolgozásokat.

A hagyományos népzene kedvelőinek körében rendkívüli népszerűségnek örvendő zenekar és egy világhírű operaénekes társulása látszólag szokatlan, ám a vajdasági felmenőkkel is rendelkező Miklósa Erika klasszikus képzettsége ellenére sohasem veszítette el a kapcsolatot népzenei gyökereivel. Kedvtelésből kezdett énekelni, 19 évesen minden idők legfiatalabbjaként szerződtették a Magyar Állami Operaházhoz. Első külföldi fellépésére 1992-ben, Brüsszelben került sor. Ugyanebben az évben, Mannheimben énekelte először az Éj királynője szerepét Mozart Varázsfuvolájában, amellyel csakhamar igen keresetté vált, és meghódította a világ összes jelentős zenés színpadát. A klasszikus operai szerepeken túl szívesen kalandozik a musical és az operett világában is. Pályája során bejárta a világot, és számos díjjal tüntették ki, de lakhelye mindvégig Magyarország maradt, ahol egy Fejér megyei kistelepülésen él.

A Kárpát-medence valamennyi tájegységének népzenei világában otthonosan mozog Pál István „Szalonna”, napjaink egyik legkiválóbb és legtöbbet foglalkoztatott prímása. 2002 óta dolgozik a Magyar Állami Népi Együttes zenekarában, amelynek jelenleg művészeti igazgatója. Több erdélyi és kárpátaljai népzenei gyűjtés fűződik a nevéhez, és zeneszerzőként is aktív. Saját zenekarának repertoárján kárpát-medencei dallamok mellett népzenei feldolgozások szerepelnek. Az együttes Európától Amerikán át Ázsiáig a világ számtalan pontján fellépett már, és három nagylemezt jelentetett meg.

Jegyár:
Földszint 800 dinár
Karzat 500 dinár

Jegyek elővételben a zsinagóga főbejáratánál szeptember 13-tól, kedd - péntek 10 - 18 h, szombat - vasárnap 10 - 14 h

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..