home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A Hulladékmentes Tisza program mérlege
2024.02.12.
LXXIX. évf. 6. szám
A Hulladékmentes Tisza program mérlege

Egyedülálló innovációk sora — Plasztikkajak, Ivóvíz Cserebere Pont, GPS-es hulladék-nyomkövető palack, az első tiszai Folyómentő Központ — és több mint 100 tonna hulladék összegyűjtése az eddigi eredménye a PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Coca-Cola Magyarország közös programjának, a 2019-ben indult Hulladékmentes Tiszának, mely a The Coca-Cola Foundation, a cég globális alapítványa támogatásával valósul meg.

Habár a Tisza teljes hulladékmentesítéséhez több időre lesz szükség, a magyarországi és a kárpátaljai szakaszon is jelentős eredményeket ért el a négy éve futó projektum. Legfőbb eredményei olyan innovációk, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy megelőzzék a hulladék folyókba kerülését, információk derüljenek ki a hulladék folyókon megtett útjáról, illetve arról, hogy miként lehet a folyami hulladéknak új életet és értéket adni.


Fotók: PET Kupa Egyesület

A PET Kalózok arról ismertek, hogy nincs számukra lehetetlen, és ha elsőre nem is sikerül valami, addig próbálkoznak, amíg a kutatásoknak, fejlesztéseknek eredményük nem lesz. A folyami hulladékgyűjtő mozgalom alapítása óta eltelt tizenegy év alatt bizonyossá vált, hogy a befektetett munka hatékonysága megsokszorozódik, ha megfelelő partnerek állnak a jó ügy mellé. Valódi összefogás eredményeként születhettek meg a Tisza megtisztítását támogató Folyómentő termékek és a Folyómentő Központ, a PET Kupa kiskörei hulladékválogató és -feldolgozó bázisa, mely egyúttal ismeretterjesztő központ is.  

Ismerd meg a hulladék útját! 

A PET Kupa a megelőzésen, az ártéri hulladék összegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl a folyami műanyagszennyezés kutatására is kiemelt figyelmet fordít. Hiszen ha ismert a szennyezés viselkedése, a folyótisztító akcióknak is nagyobb esélyük van a sikerre! A szakemberek arra voltak kíváncsiak, mekkora sebességgel haladnak a palackok az áradó folyókon, mekkora távolságot képesek megtenni bizonyos idő alatt, hol, miért és mennyi ideig akadnak el. Két éven át változatos technológiák alkalmazásával folyt a palackjelölés. A technikai kihívások leküzdése után, a Waterscope Zrt. fejlesztéseinek hála, ma már folyamatosan és megbízhatóan gyűlhetnek az adatok. 

Kiskörei Folyómentő Központ 

A vízügy közreműködésének köszönhetően a Kiskörei Vízlépcső szomszédságában kiépült a PET Kupa első Folyómentő Központja, egy olyan közösségi tér és munkavégzésre alkalmas terület, ahol a hulladékkezelő és -válogató infrastruktúrának hála rendszeressé válhatott a hulladék gondos szétválogatása, újrahasznosításra való előkészítése. A kitermelt hulladék több mint fele hasznosul itt újra. Nyílt napok és csapatépítő programok alkalmával a kiskörei bázis a hulladékkezelési gyakorlatok izgalmas tudásközpontjává válik, ahol a PET Kalózok a gyakorlatban is megmutatják az érdeklődőknek, hogyan lesz a hulladékból ismét értékes termék.

Tiszai hulladékból vízi jármű

Régi vágyuk teljesült a PET Kalózoknak a folyómentő kajakflotta létrejöttével. Egy kajak elkészítéséhez a folyóból és árteréből kb. 300 kg hulladékot kell összegyűjteni, melyből az alapos és szakszerű szelektálásának hála körülbelül 20 kg kajakalapanyagnak alkalmas HDPE típusú műanyag kapható. Több száz órányi kísérletezésre, módszertani fejlesztésre és önkéntes munkára volt szükség ahhoz, hogy a szorgos kezek összegyűjtsék, átválogassák, megmossák, majd ledarálják a hulladékot, melyet aztán a nádudvari Polyduct Nyrt. porított, hogy végül egy német cégnek köszönhetően kaphasson kajak formát. Ez az első prototípus csak külalakjában hasonlított kajakra, egyébként még nem volt úszásképes.

A következő homogénebb anyagú kajak sem volt még az igazi, végül a harmadik próbálkozás vezetett eredményre, immáron magyar partnerek — a Holofon Zrt. és a HD-Rotatech Kft. — bevonásával készültek el azok a túrakajakok, amelyek a folyómentő munkát is támogatni fogják. 

Technológiai újítások a tiszta ivóvízért

A tisztálkodási és közösségi funkciókat is betöltő Ivóvíz Cserebere Pont (angol nevén SWAP — Safe Water Access Point) legfontosabb célja, hogy megfelelő minőségű ivóvízről gondoskodjon a folyókból olyan helyeken, ahol ezt a közműszolgáltatás nem teszi lehetővé. Az újjávarázsolt, használt konténer lelkét adó berendezés, a Budapest Hydro Kft. által fejlesztett víztisztító készülék iható vizet képes szolgáltatni természetes élővizekből, folyókból. A folyók tisztaságának megóvása érdekében az Ivóvíz Cserebere Pont műanyag- és újrahasznosítható hulladékok átvételi pontjaként fog üzemelni, aminek nagy jelentősége van az olyan térségekben, ahol a szelektív hulladékgyűjtés és szemétszállítás nem érhető el. Ukrajnában, a Tisza forrásánál rengeteg műanyaghulladék kerül a folyó vizébe a közműszolgáltatások hiánya miatt. Erre a kihívásra ad választ az Ivóvíz Cserebere Pont, emellett szemléletformáló szerepe sem elhanyagolható, hiszen ráirányítja a figyelmet vizeink szennyezettségére.

A felsorolt programelemek eredményeit menet közben kisfilmekkel is megörökítette a PET Kupa (korábban Természetfilm.hu) Egyesület, hogy a folyóért zajló — sokszor emberfeletti — munkát megmutassa a nagyközönségnek. 

(Az összeállítás a PET Kupa Egyesület sajtóközleménye alapján készült.)

Hulladékmentes Tisza

 

Így készült a Plasztikkajak

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..