home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A Horváth-kert zenei emlékei
Csermák Zoltán
2021.05.29.
LXXVI. évf. 21. szám
A Horváth-kert zenei emlékei

Amikor kilépek házam kapuján, a budai Horváth-kert tárul elém. A park névadója, egykori tulajdonosa Szentgyörgyi Horváth Zsigmond főispán volt, aki a balatonfüredi Anna-bál megszervezésében is oroszlánrészt vállalt.

A ligetről sokaknak Lajtai Lajos Régi nyár című daljátékának a Legyen a Horváth-kertben Budán című slágere juthat eszébe. Egykor ezen a területen állt az 1842-ben felépült, 1200 férőhelyes, fából készült színház, az Aréna, melyben ifj. Johann Strauss és zenekara is játszott. Később a Budai Színkör működött a fokozatosan romló állagú épületben, itt lépett fel az operett nagyasszonya, Honthy Hanna is, aki a már említett slágert is sikerre vitte. A színházra napjainkban Déryné szobra emlékeztet. Az eredeti alkotás a II. világháború alatt pusztult el, a másolata 2010-ben került jelenlegi helyére. Az ábrázolás sokaknak ismerős lehet, ugyanezt a formát porcelánból a ’60-as években Herenden ezrével gyártották.

A Tabán felé sétálva emlékműve mellett haladunk el, a méretes márványfalba illesztett mellszobrot „a hazánkban működött nagy zeneszerző halálának százötvenedik évfordulójára” avatták fel. A zeneköltő szigorúan tekint a szemben lévő Petőfi-gimnáziumra, melynek amatőr zenekara a háború után igencsak nevezetes volt, az alapító Abszinger Gyula nevét az épületben zeneterem őrzi.


Joseph Haydn emlékműve (A szerző felvétele)

Ha a Krisztina körút felé vesszük az irányt, a 2011-ben felállított Chopin-mellszobornál róhatjuk le kegyeletünket a lengyel zeneszerző és zongoravirtuóz emléke előtt. Az alkotás a XIX. században élt Bolesław Syrewicz Chopint ábrázoló, Párizsban felállított köztéri szobrának másolata, s Szilasi Alex zongoraművész ajándékaként jutott az I. kerületbe. A helyi önkormányzat cserébe Liszt mellszobrát ajándékozta a lengyel fővárosnak, az alkotást a Łazienki királyi parkban helyezték el. Igen, a magyar zenefejedelem is kötődik e városrészhez.

A kerttel szemben áll a krisztinavárosi Havas Boldogasszony-templom, melynek falai között — a márványtábla szerint — Liszt Ferenc 1869. szeptember 9-én a Budai Dalárdát vezényelte. A világhírű magyar karmester, Ferencsik János is gyakran orgonált az Isten házában. A ’70-es évektől 2018-ban bekövetkezett haláláig a híres zenetörténész-karnagy, Szendrei Janka vezette a krisztinavárosi szkólát.

Zenei sétánkat Benkő Laci, az Omega legendás billentyűse fájánál fejezzük be, melyet egykor ő maga ültetett. Gyakran beszélgettünk mellette, miközben megpróbálta kordában tartani pajkos kutyáit.


A Budai Színkör (Fotó: Fortepan — Magyar Bálint)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..