home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Híd legújabb száma is felkerült a világhálóra
2021.02.03.
LXXVI. évf. 5. szám
A Híd legújabb száma is felkerült a világhálóra

A Híd folyóirat Herédi Károly által szerkesztett száma immár online is olvasható a Forum kiadó weboldalán.

Részlet Berényi Emőke főszerkesztői előszavából: Herédi Károly magyartanárnak, a Jó Pajtás hetilap Iránytű című rovata szerkesztőjének a Szegedi Tudományegyetem doktorjelöltjeként a gyerekirodalom-kutatás a fő profilja. A Híd első, általa szerkesztett gyerekirodalmi száma 2015-ben jelent meg, azóta több blokknyi anyagot közöltünk folyóiratunkban az ő válogatásában kortárs írók és illusztrátorok alkotásaival, valamint az ezekre reflektáló elméleti írásokkal. Egyik régebbi kritikájában Lovász Andrea Felnőtt gyerekirodalom című kötete kapcsán fogalmazza meg, hogy „manapság a gyerekkönyv sokkal életszerűbb, »nem elhallgat, hanem átfogalmaz; lefordítja, tolmácsolja a gyerekeknek a mindennapokat«. Tulajdonképpen úgy válik gyerekkönyvvé, hogy közben profi irodalom lesz, és ez az öntudatra ébredő gyerekirodalom megszűnik gügyögni és takargatni a problémákat. Nem alkalmazott irodalomként funkcionálnak már ezek a szövegek, nem valamilyen tanítás szócsöveiként működnek, […] paradox módon mégis »beavatásként, gyakorlópályaként, tesztvezetésként, virtuális kalandparkként szolgálnak«.” Ilyen virtuális kalandparkként érdemes elképzelni a Híd 2020. évi gyerekirodalmi számát is: szövegein végighaladva a gyerekek hétköznapi küzdelmei elevenednek meg a mesék belső rendszerének logikáját követve, azt a reményt keltve olvasójukban, hogy az összekuszálódott viszonyok kibogozhatóak, a szerzett sérülések fájdalmai csillapíthatóak, és még a legmélyebb szakadékok fölött is vezet át függőhíd. (...) A Híd gyerekirodalmi száma tehát sokféle témát boncolgat, ezért „felhasználása” is igen sokrétű lehet: általános iskolásoknak és középiskolásoknak, szülőknek és tanároknak, versmondókör- és színjátszócsoport-vezetőknek egyaránt ajánljuk. És persze azoknak a felnőtteknek, akik úgy érzik, szorulnak még némi gyakorlatozásra ebben a kalandparkban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..