home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Hét Napba is megérkezett a betlehemi békeláng
Kartali Róbert
2019.12.17.
LXXIV. évf. 50. szám
A Hét Napba is megérkezett a betlehemi békeláng

A betlehemi békelángot a Hét Nap szerkesztőségébe is elhozták a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tagjai.

A betlehemi láng újkori története Ausztriában kezdődött 1986-ban, azóta Európa-szerte szinte egy új karácsonyi szokássá vált. Azóta minden évben, advent kezdetén Betlehemben, a születés barlangjában ünnepélyesen meggyújtanak egy gyertyát, melyet azután egy kiválasztott osztrák gyermek indít el világ körüli útjára. A láng ezután lámpásba zárva repülővel érkezik meg Ausztriába, ahol átveszik azt az egyes országok, nemzetek küldöttségei.


Szalai Attila felvételei

A betlehemi láng szállítása a legváltozatosabb módon, különböző közlekedési eszközökkel, de akár gyalogosan is történik, majd az otthonokban, templomokban, közintézményekben hirdeti a békét és a békességet karácsony idején. 1989-ben a magyar cserkészek már Temesvárig vitték a békelángot. Ettől kezdve az újjászületett magyar cserkészet képviselői a Kárpát-medence országaiból minden évben megjelennek Bécsben a láng átvételére azzal a céllal, hogy karácsonyeste a magyar családok otthonában is fellobbanhasson a betlehemi békeláng.

A betlehemi békeláng elsősorban arra emlékeztet, hogy Isten egykor emberré lett, de ma is közel van hozzánk, és szeret bennünket. A láng egyúttal a béke hírnöke is, hiszen Betlehemben Jézus születésekor az angyalok énekükben békességet kívántak minden embernek. A láng tehát Isten szeretetének és békéjének üzenetét hordozza.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..