home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Hét Nap Szegeden
2021.09.08.
LXXVI. évf. 36. szám
A Hét Nap Szegeden

Szerkesztőségünk is meghívást kapott a magyarországi Ünnepi Könyvhét Szegeden megtartott rendezvénysorozatára. Az Ünnepi Könyvhét a magyar kulturális élet egyik legrégebbre visszatekintő, emblematikus eseménye, a kortárs magyar irodalom legnagyobb fesztiválja, melyet 1929 óta szerveznek meg országszerte. Szegeden több mint tizenöt helyszínen valósult meg a rendezvény, szerkesztőségünk a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban mutatkozhatott be az érdeklődőknek.

A magyarországi könyvhét legfőbb küldetése az, hogy az ország számos városában programokat kínáljon a könyvek szerelmeseinek, bemutassa a legfrissebb megjelenéseket, és lehetőséget nyújtson az olvasók és a szerzők közötti találkozásra. Az ünnepélyes esemény ötlete egyébként, mely új lendülettel kecsegtetett a magyarországi könyvkiadás számára, 1927-ben fogalmazódott meg, 1929 májusában pedig meg is valósult a fővárosban. Azóta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényét hagyományosan a budapesti Vörösmarty téren rendezi meg. A vidéki nagyvárosok, így Szeged is egy évvel később csatlakozott a sikeres programsorozathoz.

Így az Ünnepi Könyvhét sikere immár kilencvenkét éve töretlen. Szegeden a 92. Ünnepi Könyvhetet és a 20. Gyermekkönyvnapokat a Somogyi-könyvtár szervezte meg, mely a szegedi események koordinálójaként több helyszínen számtalan rendezvénnyel várta az érdeklődőket. Központi helyszínnek, a korábbi évekhez hasonlóan, a Dugonics teret választották a szervezők.

Szeptember 7-én az Ünnepi Könyvhét keretében a Somogyi-könyvtárban az idén Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett, 75 éves Hét Nap hetilap szerkesztőségét Tóth Lívia fő- és felelős szerkesztő, Kartali Róbert főszerkesztő-helyettes, Szalai Attila karikaturista, tördelőszerkesztő és Lajkó Ágnes példányszámfelelős képviselte. A hét és fél évtizedes múltú hetilap történetének bemutatásán túl az érdeklődők megismerkedhettek Perisity Irma Sorsok, emberek és Fehér Márta Vajdaság, én így szeretlek című kötetével, valamint az Úton — itthon című kiadványunkkal. A rendezvény a Somogyi-könyvtár és a VMDK Szegedi Tagozata Közhasznú Művelődési Egyesület szervezésében valósult meg, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával. A szerkesztőség tagjaival Kisimre Ferenc publicista, az egyesület elnökhelyettese beszélgetett.

(Szerkesztőségi összefoglaló)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..