home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A HÉT NAPBÓL NŐTT KI…
Dr. Németh Ferenc
2021.03.06.
LXXVI. évf. 9. szám
A HÉT NAPBÓL NŐTT KI…

Megkésett sorok a Bácsország indulásának 25. évfordulójáról

Újságok, folyóiratok vonatkozásában a jubileum mindig a visszalapozás ideje, a múltidéző emlékezésé. Az indulás, a kezdet felidézésének felemelő pillanata végső soron a (küzdelmesen) megtett út áttekintése. Ezért érthető, hogy most, a Bácsország negyedszázados évfordulója kapcsán régi, megsárgult újságpéldányokat lapozgatok, régi újságcikkeket betűzök, alkalomszerűen az indulás felfedésének tényei után kutatva.

Egy honismereti folyóirat negyedszázados jelenléte itt, a déli végeken már önmagában véve eredmény, annál is inkább, ha a mellékletből kifejlődő folyóirat felfelé ívelő pályán haladt, idővel megerősödött, kiterebélyesedett, és ma is becsülettel megállja a helyét. Első otthona, mondhatnánk, melegágya annak idején hetilapunk, a Szabad Hét Nap volt, mely három éven át (1995—1997) éltette — mostoha időkben, nem csekély erőfeszítés árán — a ’90-es évek szűkös anyagi viszonyai közepette. Ezért is indokolt az évforduló kapcsán éppen a Hét Nap hasábjain felidézni a hetilap erőfeszítéseit, melynek berkeiben született meg (mellékletként) honismereti szemlénk, és mely a legnehezebb időkben fenntartotta mindaddig, amíg nem kezdett el önálló (folyóirat)életet élni.


A Bácsország melléket próbaszáma (1995. május 4.)
 

Ajándék az olvasónak: a Bácsország honismereti melléklet

A történet (a nyilvánosság vonatkozásában) valahogyan ott kezdődött, hogy a Magyar Szó 1995. április 27-én, a Szabad Hét Nap új számának tartalmát ismertetve, beharangozta: „Bácsország. A következő számban megjelenik a Szabad Hét Nap népszerű, tudományos melléklete.” És valóban, hetilapunk olvasói 1995. május 4-én egy érdekes, sárgásbarna (Aczél Henrik által tervezett), 16 oldalas, szecessziós fedőlapú próbaszámot vehettek kézbe az anyalappal egyetemben, méghozzá 14 540 példányban. E melléklet a hetilap szerkesztőségének megfogalmazása szerint ajándék volt az olvasóknak. Mint Dudás Károly akkori főszerkesztő fogalmazott 1995 májusában a Magyar Szónak nyilatkozva, „a Hét Nap mindig arról volt ismert, hogy valamilyen módon megajándékozza az Olvasót: akár tárgysorsjátékkal, akár különféle mellékletekkel. […] Valóban ajándék ez az olvasónak, olvasmányos, izgalmas írásokat kap, jeles szakemberek: Szekeres László, Magyar László, Ricz Péter, Beszédes Valéria, Czékus Géza, Lalia Gábor, Németh Ferenc, Pejin Attila, Dobos János, Tolnai Ottó stb. tollából. Hogy ez a próbaszám állandósul-e, az elsősorban az olvasótól függ, attól mennyire támogatja, vásárolja a lapot, s hogy tudunk-e valamilyen támogatást szerezni különféle alapítványoktól a további kiadásához. Reméljük mi is, hogy élni fog ez a nagyszerű elképzeléseken alapuló, valóban hiánypótló, fontos szerepet betöltő kezdeményezés.

A Bácsország lendületet adott: serkentette és munkára ösztönözte a honismereti kategóriába besorolható, különféle diszciplínák művelőit.

A bennfentesek, akik közelebbről is ismerték e vállalkozás főszereplőit, már valamikor 1995 tavaszán értesülhettek arról, hogy készül egy honismereti vállalkozás, melyhez munkatársakat toboroztak, és melynek ötletadója/névadója Magyar László jeles szabadkai levéltári kutató és helytörténész volt, felelős szerkesztője pedig Szekeres László, az ismert régész és muzeológus. Köréjük csoportosult egy tekintélyes, idővel kiterebélyesedő munkatársi gárda. A havi melléklet első szerkesztőségi tagjai voltak (rajtuk kívül): Beszédes Valéria, Czékus Géza, Lalia Gábor, Ricz Péter és Tolnai Ottó. A szerkesztői/olvasószerkesztői tisztet Szabó József töltötte be. Ők voltak azok, akik felismerték, hogy égető szükség van egy politikamentes, tudományos alapokra épülő, a nagyközönséghez szóló honismereti szemlére, mely elvezetné a fiatalokat a gyökereikhez, és mely egyúttal eltüntetné honismeretünk fehér foltjait is. Őket nemcsak a hivatalos, szerkesztői munka kapcsolta egybe, hanem baráti szálak is, valamint a szakmai érdeklődés.

Az 1995. május 4-én megjelentetett próbaszám beköszöntőjében Szekeres László felelős szerkesztő kifejtette, hogy a vajdasági magyar hírlapírás történetében egyedülálló vállalkozásról van szó. Mivel a Bácsország „népszerű tudományos folyóirat, méghozzá olyan, amelyik feladatául a környezetismeret, a honismeret előmozdítását tűzte ki célul”. Azok ismerete pedig természetszerűen hozzátartozik „egy művelt társadalom hétköznapjaihoz”. Szekeres a melléklet/folyóirat témaköreit is megnevezte: „számainkban történelemmel, kultúrtörténettel, várostörténettel, néprajzzal, művészettörténettel, embertannal, biológiával, földrajzzal és nem utolsó sorban régészettel szándékozunk foglalkozni.


Az első szám (1995. június 8.)
 

„Új lap, mely elvezet a gyökerekhez”

Fontos tény és körülmény, melyet a jubileum kapcsán mindenképp hangsúlyozni kell, hogy a szabadkai Szabad Hét Nap szerkesztősége, pontosabban vezetősége önzetlenül felvállalta ennek a havi mellékletnek a kiadását, mely nem csekély anyagi teherrel járt, akárcsak annak terjesztését is. A pénzügyi gondok miatt azért megtörtént, hogy a melléklet 16 oldal helyett esetenként 8 vagy 4 oldalon jelent meg.

Az első néhány szám után, 1995 őszén, sajtóhírek szerint már olyannyira nagy volt a melléklet iránti érdeklődés, hogy „Magyarországról, Ausztráliából, Kanadából, több nyugat-európai országból kérik az ottani magyarok, hogy küldjék el a kiadványt”.

Érdekes adat, hogy már megjelenésének első évében, a Bácsország (mely akkor még csak melléklet volt) számokban kifejezve összesen 192 nyomtatott oldalt, csaknem 200 írást és 65 szerző-munkatársat tudhatott magáénak, és több mint 160 000 példányban került az olvasók elé. Ez is bizonyítéka volt annak, hogy a melléklet beindítása telitalálat volt: hiánypótló vállalkozás, melyre volt igény és erkölcsi támogatás.

Még mellékletként, a Szabad Hét Nap berkeiben, a Bácsország szerkesztőségi tagjai programjukba iktatták a honismereti táborok megszervezését, a számbemutatókat, de a Bácsország-könyvek sorozat beindítását is.


Az utolsó mellékletszám (1998. március 11.)
 

Az önállósulás útján

A Szabad Hét Nap három évig (1995—1997) éltette az érdekes és értékes havi mellékletet, ameddig csak az anyagi lehetőségeihez mérten tehette. 1997-ben, a súlyos anyagi helyzet miatt, a Bácsország eredeti terjedelmét előbb a felére kellett csökkenteni, majd az év végén olyan határozatot hozott a szerkesztőbizottság, hogy 1998. január 1-jétől megszünteti a mellékletet. 1998 februárjában még napvilágot látott ugyan egy száma, a szabadságharc 150. évfordulója alkalmából, s abban az elhunyt főszerkesztő, Szekeres László emléke előtt is tisztelegtek.

Ezután (1998 tavaszától) már önálló, színes, negyedévenként jelentkező honismereti folyóiratként folytatta megjelenését, Ricz Péter régész főszerkesztésével. Időközben ugyanis a szabadkai Népkör vállalta a lap alapítójának szerepét, a kiadást pedig a Grafoprodukt nyomda. A folyóirat támogatója Szabadka Önkormányzata és az Illyés Közalapítvány lett. A szerkesztőség 1998. április 26-án közleményben harangozta be a Magyar Szóban, hogy Indul az új Bácsország, méghozzá új köntösben, színes borítóval, 40 oldalon, és hogy az önállósult folyóirat első száma túlnyomórészt palicsi témákkal foglalkozik.

Hosszú utat tett meg a Bácsország az elmúlt negyedszázad alatt: a Hét Nap 16 oldalas mellékleteként indult, és ma már több mint 100 oldalas, negyedévenként megjelenő, önálló folyóirat. Szerkesztéspolitikájában továbbra is a Szekeres László által huszonöt évvel ezelőtt megfogalmazott elveket követi. Ma a Bácsország Vajdasági Honismereti Társaság a kiadója, melynek elnöke, Hulló István magiszter egyengeti a folyóirat ügyeit, és mely immár a Szabadkai Városi Múzeumban lelt otthonra.

Ma már megkerülhetetlen adattára a helytörténészeknek és kutatóknak, nem utolsósorban pedig élő műhelye is a vajdasági helyismeretnek. Helytörténészeknek, néprajzkutatóknak, régészeknek, történészeknek nyújt közlési lehetőséget. Sikernek könyvelhetjük el, hogy a Bácsországban közölt írásokat, tanulmányokat a Magyar Tudományos Művek Tára is jelzi, s azt is, hogy néhány éve a Bácsországot kollektív tagjai közé sorolta a nagy múltú, tekintélyes Magyar Történelmi Társulat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..