home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Három nővér a legjobb előadás    
Kónya-Kovács Otília
2022.04.23.
LXXVII. évf. 16. szám
A Három nővér a legjobb előadás    

A Nagybecskereken megtartott Vajdasági Hivatásos Színházak LXXI. Fesztiválján hat drámai és három gyermekelőadást láthatott a közönség. A zsűri tagja volt Mia Knežević rendező, Dejan Dukovski író és Tóth Irén, a nagybecskereki bábszínház nyugalmazott színésznője.

— Az előző évek nehezek voltak, remélem, hogy a következők sokkal könnyebbek lesznek mindenkinek, a művészeknek és az embereknek is. Mivel nem sikerült szinte egy előadást sem látnom, nem utazgattunk ide-oda a maszkos világban, úgy gondoltam, talán ez a sok szomorúság és minden más nagy nyomot hagyott a művészeten, mint ahogy minden emberen, és hogy esetleg talán el leszek keseredve attól, amit majd látni fogok. Így is készülődtem a fesztiválra, de amikor megkezdődött, az egyik előadás jobb volt, mint a másik — mondta Tóth Irén.


A díjazottak

— Fellendülést láttam, és volt egy olyan jó érzésem, hogy ennek a nehéz időszaknak a hatására, melyen keresztülmentünk, a művészek megújult erővel és még nagyobb akarattal kívánnak fölemelkedni, és megmutatni, hogy a művészet igenis mindent át tud élni. Gyönyörű előadásokat láttunk, jó darabokat néztünk. Boldog vagyok, hogy ilyen sok fiatal színészünk van, de ott vannak az érett kollégák is, vagyis egy olyan jó gárda dolgozik minden színházban, amely mindig mindenütt megállja a helyét. Nehéz volt a döntés, mert díjakból kevés van, viszont a nagyon jó színészekből és előadásokból sokkal-sokkal több. Egyöntetűen döntöttük, ez tehát a mi ízlésünket tükrözi, és ha majd jövőre jön egy másik zsűri, akkor az valószínűleg másként fog értékelni, a saját szenzibilitása szerint. Mi azt gondoljuk, hogy ebben a percben ez volt az egyedüli jó megoldás, de persze nem mindenki elégedett a döntéssel. Egyeseknek bizonyára tetszik, másoknak nem, de megkérem őket, legyenek egy kis belátással. Nem könnyű az elbírálók bőrében lenni, én most vettem részt először ebben a munkában. Eddig mindig vagy rendeztem, vagy játszottam, úgyhogy nem tudtam zsűritag is lenni, és nem is gondoltam, hogy ez ilyen nagy feladat, hogy ennyire nehéz választani, de boldog vagyok, hogy sikerült. Valahogy úgy érzem, mégiscsak jó munkát végeztünk — hangsúlyozta Tóth Irén.


Klemm Dávid, Puskás Zoltán, Erős Ervin

A fesztivál legjobb darabjáért járó elismerést a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Három nővér című előadása érdemelte ki, melyet Puskás Zoltán rendezett.

— Őszintén megmondom, még sokkban vagyok, nagyon régen kaptam díjat, és vajdasági fesztiválon még nem is sikerült. Hatalmas megtiszteltetés egy elismerő szakmai díj. Igazából nagyon megható, főleg úgy, hogy az ember azért tisztában van azzal, hogy erős a konkurencia, és tudja, igazából hol a helye szakmailag. Nagyon jókor jött a díj, mert éppen abban a fázisban vagyok, amikor az ember elgondolkodik, mennyire jó az, amit csinál, vagy egyáltalán ezzel kell-e foglalkoznia, de azt gondolom, most ez egy picikét megsimogatott. A Kosztolányi Dezső Színház művészei, de az egész színház úgy van „beállítva”, hogy nagyon nyitottak minden kísérleti dologra. Amit ott kaptam, azáltal én tisztultam. Ők jártak hozzám a lakásra próbálni. Először csináltak belőle egy rádiódrámát, aztán meséltem az életemről, és sokszor jött ki belőlem ezáltal egy pszichológiai öntisztulás, de partnerek voltak. Hálás köszönet Góli Kornélia dramaturgnak, akinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen megtalálni ezt a mai nyelvet, és ötvözni Csehovval, ez igazán nagy munka volt. Ő a sokadik próbálkozásra megtalálta, melyik az a stílus, nyelvvilág, amely párosítható Csehovval — mesélte Puskás Zoltán, aki az Ivana Mirkov-Vlačić-emlékdíjat is megkapta az előadás látványvilágáért.

Három nővér

Erős Ervin és Klemm Dávid, a Három nővér című előadás zeneszerzői is elismerésben részesültek.

— Erre a színdarabra Klemm Dáviddal szereztük a zenét, akivel már idestova hat-hét éve dolgozunk együtt. Őszintén meglepődtünk, hogy megkaptuk a díjat. Nyilván szerettük ezt a zenét, hiszen mi szereztük, de akkor is valahogy olyan játszi könnyedséggel született meg. Ahhoz képest, hogy általában musicalekkel vagy sokkal komplexebb dolgokkal foglalkozunk, ez egy kicsit minimalisztikusabb hangzásvilág, tehát inkább kamarahangzású az egész, és valóban meglepődtünk, mert gyorsan kész lett. Szinte néhány nap alatt megvoltunk vele, és Puskás azt mondta, hogy ami őt illeti, a zenét késznek tekinti. Mondtuk, hogy várjon, csak most melegedtünk bele — tehát valahol ez az anekdotája ennek a szerzeménynek. De talán azért is érdekes, mert megmaradt a mértéke, hogy mennyi zene kell, mennyire kell hogy minimalisztikus legyen a hangzásvilág, és talán ezért sikerült — nyilatkozta Erős Ervin.

— Ez az első közös díjunk, melyet Ervinnel a munkánkért kaptunk mint társszerzők. Puskással is már régóta dolgozunk, és ez valóban jólesik, hogy ennyi év és munka után úgy érezték, megérdemeltük a díjat. Ami a terveket illeti, az idén nagyon sok munkánk van, rengeteg projektumon dolgozunk. Szerencsénk van, hogy belecsöppentünk a nagy munkafolyamatokba. Tizenkét nagyjátékfilmre írunk zenét, ebben van egy nagy musical is, egy japán koprodukció, színdarab is, úgyhogy ezúttal nagyon sok előadás és film lesz, melyre együtt írjuk a zenét — mondta Klemm Dávid.

Különdíjat kapott még a fesztiválon a Kosztolányi Dezső Színház társulata, illetve Urbán András a teljes színházi munkásságáért és a kritikus gondolkodás társadalmi ösztönzéséért, továbbá a Csókos Asszony Lovagjai című darabot is díjazták a kifinomult szórakoztatásért.


A Csókos Asszony Lovagjai  (a szerző és a KDSZ felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..