home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Hableány tragédiája
Talpai Lóránt
2019.06.06.
LXXIV. évf. 22. szám
A Hableány tragédiája

A dél-koreai követség előtt búcsúztak a dunai hajóbaleset áldozataitól — Kinevezték Ausztria első női kancellárját — Létszámhiánnyal küszködik a Louvre

A dél-koreai követség előtt búcsúztak a dunai hajóbaleset áldozataitól

Több mint százan mentek el arra a megemlékezésre, amelyet a dél-koreai követség előtt tartottak meg. Az emberek a kezükben virágokkal, gyertyákkal, mécsesekkel érkeztek, melyeket azután a követség elé kitett idézetek mellé raktak. A Hableány hajó 35 utassal a fedélzetén süllyedt el, miután a Viking Sigyn nevű, sokkal nagyobb hajóval ütközött. Mindössze 7 embert sikerült kimenteni, 7 másiknak már csak a holttestét tudták kivinni a partra, 21 személyt még keresnek, de valószínűleg már őket sem találják meg élve. A vízi baleset ügyében a nyomozó hatóság előterjesztése alapján az ügyészség indítványt tett a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatására, mivel álláspontja szerint a jelenléte csak így szavatolható az eljárásban. A legújabb információk alapján a szállodahajó nem lépett kapcsolatba az előtte haladó Hableánnyal, és nem is jelzett neki.

 

Kinevezték Ausztria első női kancellárját

Brigitte Bierleint, az alkotmánybíróság elnökét választotta ideiglenes kancellárnak Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök. Bierlein feladata egy olyan kabinet összeállítása lesz, amely a parlament támogatásával a következő, előre hozott választásig működhet majd. A választást várhatóan szeptemberben bonyolítják le. A Sebastian Kurz elleni bizalmatlansági indítvány a múlt héten többséget kapott, ezért a kancellár távozni kényszerült. Sebastian Kurz Ausztria eddigi legfiatalabb kancellárja volt. Az őt követő Brigitte Bierlein lesz az ország történetében az első nő ebben a székben. A hatvankilenc esztendős Bierlein 2018 óta az osztrák alkotmánybíróság elnöke, és ezt a tisztséget is ő töltötte be először nőként az országban.

 

Létszámhiánnyal küszködik a Louvre

A létszámhiány ellen tiltakoztak a párizsi Louvre dolgozói. Az intézmény fogadószemélyzete a múlt héten nem vette fel a munkát, és a szomszédos kulturális minisztérium ablakai alatt tüntetett amiatt, hogy „a múzeum a rekordlátogatottság ellenére létszámhiánnyal működik”. A kétnapos munkaszünet után a dolgozók a közgyűlésükön a munka felvétele mellett döntöttek — jelezte a CGT szakszervezet szóvivője. Hozzátette, hogy a munkafelvétel ellenére a dolgozók úgy vélik, egyelőre nem kaptak semmilyen garanciát arra, hogy az intézmény növelni fogja a dolgozók létszámát, viszont folytatják ez irányú tárgyalásaikat a vezetőséggel. A Louvre-t a hivatalos adatok szerint tavaly 10,2 millióan keresték fel, ennek alapján a világ leglátogatottabb múzeumának számít.

 


Nyitókép: MTI.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..