home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A Fülke projekt
Martinek Imre
2023.10.15.
LXXVIII. évf. 41. szám
A Fülke projekt

Kerek egy hónap (szeptember 22-e és október 23-a között). Ennyi idő áll(t) rendelkezésére az alkotóknak bemutatni műveiket. Általuk pedig — aprócska utcai szoborfülkéken keresztül — a nagyváros egy-egy múltidéző szeletkéjét.

„Budapest utcáin járva számos olyan épületet figyelhetünk meg, amelyeken szoborfülkék is helyet kaptak — mára ezek azonban jórészt üresen állnak. A Fülke projekt ezeket a feltűnés nélkül jelen lévő építészeti elemeket igyekszik kiemelni, és kortárs műalkotásokkal megtölteni. Teszi mindezt úgy, hogy éppen azok az alkotók kapnak vele megjelenési lehetőséget, akik egyébként aligha számíthatnak köztéri megrendelésekre: a fiatal, pályakezdő művészek és művészhallgatók. Két kerületben összesen három szoborfülkében láthatóak a pályázat útján kiválasztott fiatal alkotók munkái a Flaszter ideje alatt” — olvasható a helyszíneken kihelyezett tematikus táblák szakmai felvezetőjében.

Nyakunkba vettük tehát újra a várost. S ismerkedtünk. Hellyel, térrel, idővel.

  1. HELYSZÍN: III. kerület; Pacsirtamező utca 42—44.

Szeli Kamilla burjánzó műve az óbudai Goldberger Textilgyár kékfestő kelméjére, azon belül pedig a hagyományos népi technikában használt méhviaszra utal.

  1. HELYSZÍN: VIII. kerület; Baross utca 96.

Deák Anna alkotása egy szobabelsővel az egykoron e ház helyén élő Jókai Mór és Laborfalvi Róza otthonát idézi fel, és a köztereken megszokott pátosz helyett az író és felesége mindennapjainak egy szeletét örökíti meg.

  1. HELYSZÍN: VIII. kerület; Rökk Szilárd utca 2.

Sarfenstein Ditta installációja Hazslinszky Károly ezen épület helyén 1884 és 1900 között működő patikájának állít emléket, az egykori gyógyszertár hirdetéseinek újragondolásával.

Helyszíni fotóink 2023. szeptember 21-én és 27-én készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..