A Fényhatár

A Fényhatár

A berlini fal lebontásának 25. évfordulója — Lech Wałęsa Budapest díszpolgára lett — Ukrajna blokádot tervez — Továbbra is Putyin a legbefolyásosabb

A berlini fal lebontásának 25. évfordulója

Berlinben megtartották a világhírű fal ledöntésének 25. évfordulójára szervezett ünnepségsorozatot. Az 1989. november 9-én ledöntött fal belvárosi nyomvonalán összesen 6888 fehéren világító léggömböt rögzítettek háromméternyi magas állványokon. A Fényhatár című installáció az évfordulós ünnepség leglátványosabb eleme. Az egymástól néhány méterre álló léggömbök sora 15 kilométer hosszan kanyarog az újraegyesített Németország fővárosában az egykori határzár helyén, a Bornholmer Strasséban található volt határátkelőtől egészen a leghosszabb megmaradt falszakaszig, a világhírű East Side Galleryig. A fehér léggömböket az ünnepség csúcspontján, november 9-én este engedték fel a magasba, a díszvendégek — köztük Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfő, Németh Miklós volt magyar miniszterelnök, Lech Wałęsa volt lengyel államfő és Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter — jelenlétében.

Lech Wałęsa Budapest díszpolgára lett

Lech Wałęsa volt lengyel államfő Budapesten átvette díszpolgári címét Tarlós István főpolgármestertől. Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés már 2011-ben odaítélte Wałęsának a díszpolgári címet a kommunista diktatúra elleni áldozatos küzdelméért és a kelet-közép-európai rendszerváltozásokban vállalt meghatározó szerepéért, illetve a demokratizálásban elért eredményeiért. A politikus azonban akkor betegsége miatt nem tudta átvenni az elismerést. A díszpolgári cím átadása után Tarlós István politikai legendaként jellemezte a Nobel-békedíjas egykori politikust, aki a rendszerváltásig minden kockázatot, üldöztetést, állásvesztést és börtönt is vállalt annak érdekében, hogy a magyaroknak jobb legyen. „Kevés olyan ember akad Európában, akinek ennyit köszönhetünk” — fogalmazott a főpolgármester. Lech Wałęsát egyébként a díszpolgári cím mellett a Parlamentben Visegrád Bridge díjjal is kitüntették mint a visegrádi együttműködés egyik alapítóját.

Ukrajna blokádot tervez

Az államfő szavai szerint Ukrajna kénytelen bizonyos szinten blokád alá vonni a szeparatista fegyveresek által megszállt területeket, hogy — mint fogalmazott — „ne engedje tovább terjedni ezt a rákos daganatot”. Úgy ítélte meg, hogy a szakadárok által megtartott, Kijev által törvénytelennek minősített választások után jelentősen megnövekedtek a Donyeck és a Luhanszk megyében élők normális életkörülményeit fenyegető tényezők. „A térségben káosz uralkodik, rablások, fosztogatások zajlanak, mélyre zuhant az ott élő emberek életszínvonala, akik az alapvető védelmet sem kapják meg a bűnözőkkel szemben” — szögezte le az ukrán államfő. Ezek alapján kilátásba helyezte, hogy megszigorítják az ellenőrzést a szakadár területek felől az ország többi részébe vezető utakon.

Továbbra is Putyin a legbefolyásosabb

A Forbes magazin legújabb ranglistája alapján az idén is Vlagyimir Putyin a világ legbefolyásosabb embere, illetve politikusa. Az orosz elnök a fő riválisait, Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt előzi meg. A Forbes magazin munkatársai a rangsor összeállításakor számításba vették, hogy Oroszország Putyin vezetésével márciusban bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, valamint hogy az orosz államfőnek ezután sikerült megegyeznie Pekinggel abban, hogy megépítenek egy mintegy 4000 kilométer hosszú elkerülő gázvezetéket, mellyel évi 61 milliárd köbméter földgázt terveznek szállítani Ázsiába és a csendes-óceáni térségbe. A magazin adatai szerint a világ legbefolyásosabb személyiségeinek kiválasztásakor négy tényezőt vesznek figyelembe: az emberek számát, akiknek az életére az illető hatással van, az ellenőrzése alatt álló pénzügyi forrásokat, vizsgálják azt is, hogy hatásköre több területre terjed-e ki, továbbá hogy hogyan használja fel a kezében lévő hatalmat a világ befolyásolására.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A Fényhatár
Világkép
Facebook

Támogatóink