home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja
Tóth Lívia
2023.04.14.
LXXVIII. évf. 15. szám
A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja

Csókán a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a Rákóczi Szövetség csókai helyi szervezete és a Rákóczi Szövetség csókai ifjúsági szervezete első alkalommal szervezett műsort április 12-e, a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja tiszteletére. A rendezvénynek a helyi Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székháza adott otthont.

Április 12-e, a magyar Országgyűlés egyhangú határozata értelmében, 2012 óta a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja. Ilyenkor emlékeznek arra a több mint százezer magyarra, akik a Beneš-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek. 76 évvel ezelőtt, 1947. április 12-én indult az első vonat Csehszlovákiából a kitelepítettekkel Magyarországra.

Az Országgyűlés emellett kifejezte nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

A csókai esemény a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Fehér Attila, a II. Rákóczi Ferenc MME elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Mészáros Kiss Tibor, a Rákóczi Szövetség csókai ifjúsági szervezetének elnöke történelmi áttekintőt tartott.

A Beneš-dekrétumokból kiemelte a legfontosabbakat, amelyek a felvidéki magyarságot érintette: a magyar nemzet kollektív bűnösségének kikiáltása, megvonták a magyaroktól a csehszlovák állampolgárságot, azonnali felmondás az állami alkalmazottaknak, a magyar nyelv teljes betiltása, a magyar hallgatók kizárása az egyetemekről, a kultúregyesületek betiltása, a vagyon elkobzása. A felvidéki magyarság teljes kiiktatását négylépcsős rendszerben tervezték meg. Az első volt a kitelepítés, illetve a lakosságcsere, ami több hullámban zajlott 1949-ig, a második a deportálások, a harmadik a visszaszlovákosítás, végül a munkaszolgálat. Ezekkel a módszerekkel 513 ezerrel sikerült csökkenteni a felvidéki magyarság számát. Miután Edvard Benešt leváltották, és érvénybe lépett az egypártrendszer, a Szovjetunió megparancsolta, hogy a dekrétumokat helyezzék hatályon kívül. Hosszú ideig ezzel senki sem foglalkozott, de a szlovák parlament 2007-ben újra tárgyalta és ismét megszavazta a Beneš-dekrétumokat.      

Az emlékező műsorban fellépett a Rákóczi férfikar, a Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa, a zentai Pöndöly Magyar Művelődési egyesület énekkara, Mészáros Evelin verset mondott, Bobojcsev Réka és Égető Gabriella népdalcsokorral mutatkozott be – mindhárman a Rákóczi Szövetség csókai ifjúsági szervezetének tagjai.

Az összejövetel a Szózat közös éneklésével zárult.


Süli Zoltán


Bobojcsev Réka és Égető Gabriella


Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa


Mészáros Evelin


Pöndöly Magyar Művelődési egyesület énekkara


Rákóczi férfikar

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..