home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Fagylaltember
CSÍK Mónika
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám

Az óvoda rajzsarkában a rajzasztalon felejtettek egy dobozt. Délután, amikor az utolsó kis apróság is elköszönt, az óvó néni még egyszer körbepillantott a gyerekjátékokkal zsúfolt teremben, vajon minden egyes játék a helyére került-e, visszatolták-e a gyerekek a székeket, összegyűjtötték-e a színes ceruzákat. Mindent rendben talált, így behúzva maga után az ajtót, ő is hazaindult. A dobozt nem vette észre.

Beesteledett. Éppen eleredt egy szürke hasú fellegből az eső, mikor az óvoda kakukkos óráján a tizenkettesen állott mindkét mutató.
Csak a nyitott szemű, ülve felejtett alvóbabák látták az utcai lámpa beszűrődő fényében, hogy megmozdul az asztalon felejtett doboz. Előbb csak inogott kissé, mintha motoszkálna valami benne, majd felpattant a fedele. Sok-sok színes papír röppent föl belőle. A délután készített gyerekrajzok voltak. Kezdetben a sötét lámpabura körül keringtek, majd a fikusz levelei között kergetőztek, végül a puha szőnyegre hullottak alá.
— Miféle felfordulás ez?! — méltatlankodott a legszebb álmából felébresztett aranyhal.
— Pompás, hogy fel méltóztatott ébredni, felség! Panaszom lenne — kezdett mondókájába egy furcsa figura, és leválva az egyik rajzlapról, imbolygó léptekkel az akvárium felé indult.
— Ki vagy, és mi a panaszod? — kérdezte tőle hunyorogva az álmos aranyhal.
A furcsa figura elárulta, ő a Fagylaltember, és egy Zalán nevű kisfiúra panaszkodik, aki őt úgy rajzolta meg, hogy a feje fölé festett egy óriási napkorongot.
— Reggelre el fogok olvadni — sírta el magát a Fagylaltember.
— Lássuk csak azt a napocskát! — dünnyögött az aranyhal, és az akvárium pereméig úszott, hogy jól szemügyre vehesse a rajzlapot.
— Fölösleges a bőgés, nézd csak meg jobban azt a rajzot! Mit látsz pontosan? — kérdezte a Fagylaltembertől.
— Napkorongot — válaszolta.
— Ha akarod, napkorong, ha akarod, valami egészen más. Grépfrúthold, például.
A Fagylaltember abbahagyta a szipogást, és a rajzot szemlélte.
— Ez valóban egy gyönyörű grépfrúthold — mondta megvidámodva a Fagylaltember, és visszakotródott Zalán rajzlapjára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..