home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Délvidéki Magyar Színjátszás Napja
Szakáll Laura
2022.10.18.
LXXVII. évf. 41. szám
A Délvidéki Magyar Színjátszás Napja

Többnapos rendezvénysorozattal ünnepelnek a vajdasági hivatásos színházak. 1945. október 29-én mutatta be Pataki László Balázs Béla: Boszorkánytánc című darabját, és ezzel kőszínházat alapított Szabadkán. Erre emlékezve ez a dátum a vajdasági magyar színjátszás ünnepe, melyre gazdag programmal készülnek a szervezők.

Szabadkán huszadik alkalommal kerül sor a Délvidéki Magyar Színjátszás Napjának megünneplésére. A szokáshoz híven egy amatőr társulat is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba. Ezúttal a topolyai MARA Amatőr Színház Tudós nők című előadást tekintheti meg a közönség október 24-én a Népszínház Jadran színpadán. Másnap Harag György életművéből nyílik kiállítás a Kortárs Galériában, a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében. 28-án az Újvidéki Színház Láthatatlan kölykök című előadásával várják az érdeklődőket.

Az ünnepi rendezvénysorozat a Pataki Gyűrű-díj átadásával zárul. A legrangosabb vajdasági színészi elismerést gálaműsor keretében veheti át a kitüntetett. A jelölöltek névsorát a sajtótájékoztatón, melyen részt vett Igor Lerić, a Szabadkai Népszínház igazgatóhelyettese is, Körmöci Petronella, a magyar társulat igazgatója ismertette.

–Banka Lívia Az Isten hasba rúg című előadásban nyújtott alakításáért, amely a Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház kooprodukciója. Hajdú Tamás a Szabadkai Népszínház Élőhomok című előadásban vállalt szerepéért. Mészáros Árpád a III. Richárd címszerepének megformálásáért az Újvidéki Színházból, Pámer Csilla (Szabadkai Népszínház) a Három nővér című darabban Mása szerepéért, és Szilágyi Áron A művészet című előadásban, mely a Zentai Magyar Kamaraszínház produkciója.  előadása. Az előző évadból még ketten a nomináltak listájára kerültek, mivel az akkori vírushelyzet nem tette lehetővé a zsűri számára az előadás megtekintését: Fülöp Tímea és Németh Attila az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadásban nyújtott alakításáért.  A Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínháza évek óta része az ünnepségsorozatnak, de az idén forráshiány miatt elmarad.

Körmöci Petronella:

–Ugyanebből az okból a Zentai Magyar Kamaraszínház bemutatkozása is elmarad – tette hozzá Körmöci Petronella. – Nagyon nehéz időket élünk, a színház is súlyos helyzetben van. Viszont a Felolvasószínházra beérkezett művek részt vesznek majd a következő évad azonos eseményén.

A rendezvénysorozatot a Magyar Nemzeti Tanács támogatja és biztosítja a Pataki Gyűrű-díjjal járó pénzjutalmat is.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..