home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Dallastól a Netflixig
Szerda Zsófia
2022.10.19.
LXXVII. évf. 42. szám
A Dallastól a Netflixig

Az elmúlt hetek és napok számomra a filmekről szóltak. Annyit megnéztem (szerencsére főleg moziban), hogy elgondolkodtam, mennyire más világban éltünk, amikor még nem volt YouTube, Vimeo, sem egyéb filmes megosztó, mint a Netflix vagy az HBO Go, s a tévében is azt néztük, amit a műsorszerkesztő kiválogatott, vagy amit egy-egy csatorna ki tudott fizetni. Persze volt mozi, de a választási lehetőségünk ott sem volt akkora, mint ma. Aztán megjelentek a videótékák, a VHS-kölcsönzők…

Videótékába járni egészen izgató élmény volt. Talán ahhoz hasonlítanám, mint ami az olvasni imádó gyerekek számára a könyvtár. Külön sorakoztak a thrillerek, máshol a romantikus filmek és a drámák, egy kicsit arrébb az animációs és ifjúsági filmek, másik polcra kerültek a sci-fik és a horrorok, s egészen eldugva a felnőtteknek való filmek. A videótékás néni előtt tv és videólejátszó állt, itt ellenőrizte, visszahajtottuk-e a kazettát az elejére. Ha ezt elfelejtettük, összevonta vastag szemöldökét, és hosszú, a végükön kopott, rózsaszín körmeivel feddett meg bennünket, hogy ezt legközelebb legyünk szívesek megtenni, mert neki jobb dolga is van, mint állandóan oda-vissza tekergetni a VHS-eket.

A kazetták borítóján a filmek plakátja, hátul rövid leírás, mindez műanyag tokba csomagolva. A tokok széle a legtöbb esetben jócskán kopott volt, el is gondolkoztam: vajon honnan érkezhetnek, hogy már ennyire elnyűtt a legtöbbjük? A használtság egyébként azt is megmutatta, melyik filmek a legmenőbbek, hiszen látszólag ezeket vették ki legtöbbször. Maximum két filmet lehetett hazavinni, azt is szigorúan két napra. Mi egy ifjúsági vagy rajzfilmet választottunk, a szülők pedig valami jó thrillert vagy drámát. A filmeket természetesen két nap alatt ronggyá néztük. Péntek este egy tál pattogatott kukoricával, szombaton a reggeli burek után, majd délután még egyszer. Egy házban egy tévé, egy videólejátszó, tehát egy időben egy film. Ha a Dallas ment, mindenki azt nézte. Most sok családban minden szobára akad egy-egy laptop vagy számítógép, és mindenki külön nézi a kedvenc sorozatait, filmjeit. Ez a filmezés evolúciója.

S hogy mi lesz a következő állomás? Lehet, hogy visszafelé lépünk egyet? S mi lesz, ha egyszer csak úgy hirtelen eltűnik az internet? Újra elővesszük a még megmaradt VHS-eket, leporoljuk a lejátszót, és áthívjuk a haverokat egy jó filmre. De ezt most is megtehetjük! S a Dallas is tuti fent van a neten.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..