home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A Családi Gazdálkodók Egyesületétől a Császárkertig
Kónya-Kovács Otília
2016.09.12.
LXXI. évf. 36. szám
A Családi Gazdálkodók Egyesületétől a Császárkertig

A Családi Gazdálkodók Egyesülete nonprofit civil szervezetként 2004-ben alakult meg Muzslyán, azzal a céllal, hogy minél jobban kihasználják a falu adta lehetőségeket, és megpróbálják örömüket lelni abban a munkában, amellyel már az ősök is foglalkoztak.

Madarász Gyula elnök elmondta, úgy vélik, a „dűlőutak szorgos népének” boldogulása abban rejlik, ha az emberek nem adják el a földjeiket, hanem ki tudják használni a saját területeiket, legyen az kert, udvar, homokos vagy legelő, és meg is tudnak belőle élni.

— A mi alapötletünk, hogy az élelem kitermelésén legyen a fő hangsúly, mégpedig olyan technológiát alkalmazva, amely elősegíti az egészséges életet. Ezzel egyidejűleg a turizmus fejlesztésére is gondolunk. Ebből az egyesületből jött létre később, immár nyolc éve, a profitcég, a Császárkert Kft., mellyel megpróbáljuk összefogni a kertészeket, illetve felrajzolni ezt a térséget a kertészek térképére.

* A legutóbbi kiállításon, a nagybecskereki INOCOOP vásáron — ugyanúgy, mint tavaly — a Császársziget projektummal mutatkoztak be. Erről mit kell tudni?

— Szerintünk ez egy elég nagy kiterjedésű terület — Erzsébetlaktól Aradácon át a Tisza folyóig —, melyen nehezen lehet megélni a rossz minőségű föld miatt. Azt tudjuk, hogy a konvencionális búza- vagy napraforgó-termelés itt nem hoz hasznot, éppen ezért a legnagyobb kérdés számunkra, hogyan használjuk ki ezt a térséget. Azért vagyunk jelen ezen a kiállításon, hogy magunkra irányítsuk a figyelmet. Szeretnénk, ha azok az illetékesek, akik alakítják a térség jövőjét, észrevennének bennünket. Közösen kell megoldást találnunk arra, hogyan őrizzük meg a hagyományainkat, továbbá a kis családi gazdaságokat.

* Ezt nem könnyű megvalósítani...

— Ez valóban egy nagyon nehéz helyzet, főleg a mai Szerbiában, ahol mindenki el van keseredve, és kilátástalannak érzi a jövőt. Mi azonban próbálkozunk és reménykedünk, hátha kilábalunk ebből a helyzetből, és le tudjuk állítani ezt a folyamatot.

* Ki mutatkozott be az idei INOCOOP vásáron?

— Már hosszú évek óta minden helyi közösségben szerveznek különféle rendezvényeket, ebben rejlik a gazdagságunk. Mivel a térségünkben nagyon sok nemzet él, ebből származik az az előnyünk is, hogy különféle kultúrák, hagyományok, ízek keverednek. Erzsébetlakról bemutatjuk a nádfeldolgozókat, Lukácsfaváról a Paradicsomnapot, Muzslyán a falusi turizmust, a tanyavilágot népszerűsítjük, ezenkívül nagyon fontos az aradáci borászok jelenléte is. A különféle rendezvények odavonzzák a falvakba a kis családi gazdálkodókat, akik kevés, de jó minőségű terméket állítanak elő. Ezeken az eseményeken megpróbálják bemutatni, eladni a termékeiket, és lassan újabb gazdaságok, cégek alakulnak. Elsősorban ebben látjuk az emberek megélhetési lehetőségét.

A Császárkert asztalán mindent kiállítottak, ami jelenleg terem náluk. Egyebek közt paprikát, paradicsomot, karfiolt, káposztát, valamint zöldségféléket, melyeknek a konzerválására is felkészültek. Új termékük a paradicsomlé, de mivel ez csak most került piacra, eredményekről egyelőre nem tudunk beszámolni.   

Molnár Tibor muzslyai termelő, a Császárkert Kft. egyik alapítója egy új projektumról is beszámolt: savanyítással próbálkoznak.

— Már régóta téma, hogy mit is lehetne azzal a termékkel kezdeni, amely egy kissé gyengébb minőségű, de konzumáru. Az idén egy magyarországi barátunkkal közreműködve megpróbálunk többfajta árut is konzerválni. Már készül a konzerválórészlegünk, a munkálatok a vége felé járnak, és valószínűleg hamarosan beindíthatjuk a kisüzemünket.

Az idei, a sorrendben XVII. INOCOOP — innovációs, kooperációs és vállalkozói — kiállítás kapcsán érdekességként elmondható, hogy a muzslyai Családi Gazdálkodók Egyesületéhez egy trebinjei fügetermelő is csatlakozott, aki a saját kezűleg készített termékeit ezen a tájon is szeretné értékesíteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..