home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
A Coldplay zölden turnézik
Zvekán Péter
2024.07.12.
LXXIX. évf. 27. szám
A Coldplay zölden turnézik

Amikor az ember végignéz egy Rammstein-koncertet, ahol szinte az elejétől a végéig folyamatosan lángol vagy robban valami, bele sem gondol, hogy valaki arra költ egy rakás pénzt, hogy minél környezetbarátabb turnét tudjon összehozni. Pedig a Coldplay éppen ezen ügyködik. Júniusban három koncertet is tartott Budapesten, és ezek már mind zöldek voltak.

Az egész még valamikor 2019-ben indult. Akkoriban jelent meg az Everyday Life album, és a környezettudatosság jegyében egy olyan elhatározásra jutott a csapat, hogy inkább nem is megy koncertkörútra. Majd csak akkor, ha sikerül kifejlesztenie a megfelelő technológiát. Sok szakember dolgozott az ügyön, és az együttes a Music of the Spheres korong megjelenésénél már készen állt. 2022-ben bejelentette, hogy elkezdi járni a világot, és hogy sikerült zöldnek vagy legalábbis zöldebbnek lenni. A tagok elmondása szerint legalább 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást tudnak elérni. Most pedig vegyük sorra, mi mindent követtek el annak érdekében, hogy környezetbarátok legyenek:

- Kifejlesztették a világ első mobil újratölthető show-akkumulátorát, mely megújuló erőforrásokat (hidrogénezett növényi olaj, mozgási energia, napenergia) használ. Az arénák küzdőterén kinetikus padlót építenek, és elektromos kerékpárokat helyeznek el, hogy a rajongók közreműködésével a C színpadot energiával lássák el.

- A színpadokat újból felhasználható anyagokból építik, alacsony energiafelhasználású kijelzőkkel, lézerekkel, világítóberendezésekkel felszerelve. A hangosítórendszer is 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, a delaytornyokat szélturbinákkal, míg a lelátón nem használt üléseket szolártakarókkal látják el.

- Az effektusok tekintetében kevesebb sűrített gázt használva biológiailag lebomló konfettit alkalmaznak, a pirotechnika esetében pedig csökkentették a káros vegyi anyagokat és mérsékelték a robbanótöltetet. A közönség számára készült, a Coldplay-koncertek egyik kuriózumának számító világító PixMob karpereceket komposztálható anyagokból gyártják, ezeket a koncertek után összegyűjtik, és a következő bulin sterilizálva bocsátják ismét a rajongók rendelkezésére.

- A turné útvonalán csökkentik a légi közlekedést, a szárazföldön elektromos járműveket és bioüzemanyagot használnak, ahol lehet, mellőzik a magángépeket, felárat fizetve azért, hogy a járatok fenntartható üzemanyagot alkalmazzanak. A rajongóikat különféle kedvezményekkel szintén arra ösztönzik, hogy a környezetbarát utazási opciókat válasszák.

- Az élelmiszer-pazarlás minimalizálása érdekében a zenekar és a személyzet az étkezési menüjét is megreformálta, a koncerthelyszínekkel együttműködésben pedig újrahasznosítási programokat hoztak létre. Ezenkívül a One Tree Planteddel együttműködésben vállalták, hogy minden eladott koncertjegy után ültetnek egy fát.

A végére pedig még egy érdekesség: A jegyeladások bevételének egy részéből faültetést támogatnak, és most kapaszkodjon mindenki! Eddig 7 milliót fát ültettek el.

Forrás: Coldplay - upload.wikimedia.org

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..