home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A CMH megkezdi az idei oktatási nevelési támogatások folyósítását
Kartali Róbert
2019.11.09.
LXXIV. évf. 45. szám
A CMH megkezdi az idei oktatási nevelési támogatások folyósítását

Megkezdődött a 2019/2020-as tanévre odaítélt oktatási, nevelési, továbbá a tankönyv- és taneszköz-, illetve a hallgatói támogatások kifizetése. Karácsonyig mindegyik pályázó megkapja a közel 70 eurós támogatást.

Idén 19 717 fiatal kapja meg a közel 70 eurós támogatást, köztük óvodások, általános és középiskolások, így összesen 13 700 vajdasági családot támogat az anyaország – nyilatkozta lapunknak Dudás Károly, a Concordia Minoritas Hungarie (CMH) Polgári Egyesület elnöke. Mint mondta, a CMH iroda elkezdi kézbesíteni a pályázóknak az értesítő leveleket és várhatóan december közepéig mindenki magkapja az értesítést. A szülők ezzel a dokumentummal és érvényes személyazonossági okmánnyal vehetik át a gyermekenként 70 eurós támogatást a helyi OTP Bank fiókintézeteiben.

Dudás Károly kiemelte azt is, hogy a CMH iroda kezdeményezesének köszönhetően mára már az egész Kárpát-medencében az óvodás korú gyermekek is jogosultak támgatásra. Azért tartották rendkívül fontosnak azt, hogy ne csak az általános és középiskolások kapjanak támogatást, hanem az óvodások is, mert épp ott dől el az, hogy egy vajdasági magyar gyermek a későbbiekben az anyanyelvén induljon az iskolába. A CMH kérelmeinek a sorozata meghallgatásra talált. Egyébként a korábbi években volt, hogy 26 ezren is pályáztak erre a támogatásra, mára ez a szám nem éri el a 20 ezret sem. Kiemelte, hogy egykor ez a támogatás évi 90 eurót tett ki, a magyarországi megszorítások idejében ez lecsökkent 50 euróra, most ez az összeg egy ideje ismét 70, de bízik abban, hogy az elkövetkező időkben ismét elérik a kezdeti, 90 eurós összeget.

A CMH iroda idén tölti nagykorúságát, 18 évvel ezelőtt 2001-ben a magyar igazolványok célbajuttatásával indult, mára pedig eljutott a falugundnoki szolgálat működtetéséig, továbbá az irodához kötődik a szülőföldön magyarul program is, de jogi szolgáltatásokat is nyújt a 6 irodával működő egyesület, ahol az irodavezetők, illetve az illetékesek várják az ügyfeleket nem csak az oktatási nevelési támogatás kapcsán, hanem bármilyen ügyben, ami a vajdasági magyarság szolgálatában áll.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..