home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Buharov testvéreké az idei Erste Underground Spirit díj
Gyurkovics Virág
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
A Buharov testvéreké az idei Erste Underground Spirit díj

Megkezdődött a palicsi filmfesztivál előprogramja — A palicsi filmfesztivál huszadik, jubileumi programját kísérhetjük figyelemmel az idén július 13-a és 19-e között. A régió egyik legjelentősebb filmes eseményére most is Szabadka és a Palicsi-tó környékén kerül sor. A jubileumra rendhagyó retrospektív műsorral, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, vitaestekkel készülnek a szervezők, a programokra pedig az eddigi legnagyobb létszámú közönséget várják.

A legjobb európai filmalkotásokat a versenyprogram keretében a Nyári színpadon láthatjuk. Ezenkívül még tíz válogatás, a többi között a Párhuzamok és ütközések, az Európa ifjú szelleme, az Új magyar film és az Új török film című programok közül szemezgethetünk.
A rendezvény előprogramja már július 2-án kezdetét vette. Ennek keretében a filmeket két helyszínen és négy kategóriában tekinthetjük meg.
A fesztivál 20. jubileumát és a 10. évfordulóját annak, hogy a rendezvény az európai filmek fesztiváljává vált, a Palics győztesei című programmal ünneplik meg. Szabadka központjában, a Szabadság téren július 2-a és 11-e között tíz, Palicsi Torony díjjal kitüntetett filmet vetítenek.
Az Európa és a kereszténység elnevezésű válogatás nyolc filmjét július 2-a és 5-e között az Eurocinema moziban láthatjuk. A programot a milánói ediktum 1700. évfordulója kapcsán a nemrég elhunyt Dinko Tucaković terve alapján állították össze.
Az idei Lifka Sándor-díjban részesülő filmes alkotók, Nikita Mihalkov és Emir Kusturica filmjei is egy Hommage program keretében kerülnek bemutatásra július 8-a és 12-e között az Eurocinema moziban.
Az Erste Underground Spirit díj kitüntetettjeinek Hommage programjában az idei díjazottaknak, Igor és Ivan Buharovnak a filmjeit vetítik. A rendezőpáros kísérleti, dokumentum- és játékfilmjei július 6-a és 7-e között az Eurocinema moziban lesznek láthatók.
Az Erste Underground Spirit elismerést 2008 óta hagyományosan a filmipar fő áramlataitól függetlenül, egyedi szerzői poétikával megalkotott, kimagasló filmművészeti tevékenységért ítélik oda.
Az idei díjazottak, Igor és Ivan Buharov (polgári nevükön Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) jelentős helyet foglalnak el a kortárs magyar filmművészetben. Az alkotópáros tizenöt éve dolgozik együtt, elsősorban kísérleti, rövid-, dokumentum- és játékfilmeket készítenek. A különféle filmes megoldások alkalmazásával a Buharov testvérek alkotásai időn és téren kívüli történetekké válnak. Egyszerű, néhol abszurd cselekményeiket, melyekben különleges hősöket és azok bizonyos élethelyzetét mutatják be, olyan sajátos kifejezésmóddal ábrázolják, ami a nemzetközi színtéren is felkelti a különféle filmes fesztiválok publikumának az érdeklődését.
Első, Lassú tükör című, 2007-ben készült nagyjátékfilmjükkel a Mediawave Fesztiválon és a Magyar Filmszemlén is díjban részesültek. A szerzőpáros vajdasági alkotók műveinek adaptációján is előszeretettel dolgozik. 2009-ben a Molytej című alkotásukkal az 56. Országos Független Fesztivál megosztott fődíját is elnyerték. A filmalkotás forgatókönyvét Sirbik Attila St. Euphemia címmel készülő kihagyásos regényéből Sirbik Attila és Antal Géza írta. Legutóbbi munkájuk, a Kormányeltörésben című filmjük alapjául pedig Domonkos István azonos című hosszúverse szolgált.
Filmes tevékenységükön kívül Buharovék több filmzenén és más független zenei projektumon is dolgoznak. Munkájuk az iparművészet és a filmművészet határmezsgyéjén mozog. Vasile Croat és Nyolczas István bevonásával létrehozták a Multiartist elnevezésű, audio-vizuális performanszokkal, happeningekkel, akciókkal, kiállításokkal, koncertekkel és multimediális projektumokkal foglalkozó csoportot. Saját filmjeiknek a zenéjét is maguk szerzik, 1998-ban pedig megalakították a Pop Ivan nevű zenekarukat, amely különféle stílusokat ötvöz, hangzásvilága a latin ritmusoktól a modern dzsesszen át a kortárs kompozíciókig igen széles skálán mozog. Első, Hospital Hungary című albumukat 2001-ben, a második, Dreamhunting címűt pedig 2009-ben adták ki. Zenei tevékenységüket számos európai koncert fémjelezte.
Igor és Ivan Buharov az Erste Underground Spirit elismerést a Nyári színpadon veheti át a palicsi filmfesztivál idején.
A rendezvény előprogramjában meghirdetett, a Szabadság téren megrendezésre kerülő vetítéseket rossz idő esetén ugyancsak az Eurocinema moziban tartják meg. Az előprogramra a belépés ingyenes. A részletes műsor a Szabadegyetemen, a Jovan Nenad cár tér 15. szám alatt vagy a 024/554-600-as telefonszámon, illetve a fesztivál honlapján, a www.palicfilmfestival.com oldalon érhető el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..