home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A Bolgár Nemzeti Tanácsot látta vendégül az MNT
Tancsik Richárd
2022.05.27.
LXXVII. évf. 21. szám
A Bolgár Nemzeti Tanácsot látta vendégül az MNT

A Bolgár Nemzeti Tanács május 27-én, pénteken Szabadkán egynapos szakmai látogatást tett, melynek során a Magyar Nemzeti Tanács működéséről is tájékoztatást kaptak, valamint meglátogattak több, az MNT által alapított, társalapított vagy kiemelt jelentőségűvé nyilvánított intézményt is.

Az egész napos program a szabadkai Közgazdasági Kar épületében kezdődött, ahol a sajtó képviselőinek Stefan Stojkov, a Bolgár Nemzeti Tanács és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyilatkozott, illetve jelen volt Zuzana Pavlikova, az EBESZ képviselője is.

Stefan Stojkov beszédében kiemelte, hogy az MNT-vel mindig is kiemelkedő volt az együttműködésük, mely már az előző elnök idején elkezdődött, illetve méltatta Hajnal Jenő elnök úr munkáját és támogatását, melyet a nemzeti tanácsuknak nyújt. A mai találkozót azért is tartja fontosnak, mert az MNT egy kiemelkedően sikeresen működő intézmény, és csak tanulni tudnak a Magyar Nemzeti Tanácstól. A program ismertetése során elmondta, a mai napon szakmai tematikus programok valósulnak meg, melyek érinteni fogják az oktatási, a kulturális és a tájékoztatási témákat, de foglalkoznak a hivatalos nyelv- és íráshasználattal, az állampolgárság könnyített megszerzésével, mert ez is segítség lehet a bolgár kisebbség számára, hogy megőrizze nemzeti identitását.

Hajnal Jenő az MNT nevében üdvözölte a vendégeket, és megköszönte az EBESZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó intézményének, hogy támogatta a mai szakmai találkozót. Az elnök úr elmondta, az MNT minden bizottsága képviselteti magát a mai napon, amikor szakmai megbeszéléseket és eszmecserét tartanak a Bolgár Nemzeti Tanács képviselőivel.

Az egész napos látogatás során a résztvevők a szakmai tematikus programok mellett meglátogatták az MNT által támogatott intézményeket is, köztük a Vackor iskoláskor előtti intézményt, de ellátogattak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra is, illetve megtekintették a Pannon RTV, a Magyar Szó és a Hét Nap szerkesztőségét. A nap folyamán a bolgár vendégek a szabadkai zsinagóga épületét is felkeresték.

Fényképezte: Tancsik Richárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..