home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Béga partján
(m. k. o.)
2014.01.22.
LXIX. évf. 4. szám
A Béga partján

Január 17-én Nagybecskereken tartottunk élőújságot

Míg rójuk a kilométereket, figyelemelterelésképpen — mert gyomrom nem igen tűri az utazást — Tamkó Sirató Károly Országjárás című tréfás gyermekversének sorait mondogatom magamban: ,,Elindultunk Balátára malátáért, Galántára palántáért, Rabirázra paprikáért, Soroksárra salátáért… Pécelre mézért, Mézeskútra pénzért.’’ Nos, mi eddig csak Zentán, Szegeden és Nagybecskereken jártunk, de mire a kijelölt túrát végigmasírozzuk, talán mi is rímbe szedhetjük élményeinket.

A mindentudó GPS nem ismeri fel a Petőfi Sándor utcát, de egy kis kóválygás után mégis megtaláljuk a ,,Petefijeva ulicá’’-t és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet, ahol — ha emlékezetem nem csal — úgy hat-hét évvel ezelőtt jártunk. A Béga partján, vagyis megboldogult Burkus Vali néni városában. A helyszínre érve mégis minden olyan ismerősnek tűnik, mintha csak tegnap vendégeskedtünk volna itt. Az elnök asszony, Tóthné dr. Glemba Klára szívélyes fogadtatása és üdvözlése után el is kezdődik az ünnepi műsor, melyet az egyesület szakcsoportjai a magyar kultúra napja alkalmából rendeztek, s megosztott kis csapatunk — szerkesztőségünk másik része épp a zentai központi rendezvényen teszi tiszteletét — hálásan köszöni, hogy ennek a részese lehet.

A helybeliek részéről először a Konrád Emma vezette Emmanuel kórus lép fel: felcsendül a Himnusz, azután pedig rövid ízelítőt kapunk az énekkar repertoárjából. Vastapsban részesül a Mészáros Violetta—Kelemen Imre énekkettős is. Időközben megcsodálhatjuk Tabacski Edit könyvtáros, valamint az Art Club (vezetője Melegi Zsuzsanna) alkalmi kiállítását és Horváth Rózsa kézműves asszonyainak remekműveit is.

A Hét Nap-különítmény tagjai — Gyurkovics Virág újságíró, Lackó Ildikó példányszámfelelős, Molnár Krekity Olga, Rencsényi Hajnal Elvira rovatszerkesztők, Szalai Attila karikaturista és Talpai Lóránt kül- és belpolitikai újságíró — bemutatták megújult arculatú hetilapunkat, a 2014. évi Vajdasági Magyar Kalendáriumot, és néhány szót ,,civil’’ önmagukról is ejtettek. Rencsényi Hajnal Elvira a nemrég megjelent Arcok a tömegsírból című könyvéről beszélt.

A kellemes hangulatú találkozót a Sarkantyú népi tánccsoport zárta kedélyesen.

Szalai Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..