home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A 67 000-es szentély
Tóth Tibor
2019.11.23.
LXXIV. évf. 47. szám
A 67 000-es szentély

A magyar labdarúgó-válogatott hatvanhat évvel ezelőtt, 1953. november 15-én lépett pályára az akkori Népstadionban, Svédország ellen 2:2-es döntetlent játszott a nemzeti tizenegy.

Pénteken, 2019. november 15-én pedig lejátszotta első mérkőzését az újonnan épült Puskás Arénában, és a világranglista 5. helyén álló Uruguaytól vállalható, 2:1-es vereséget szenvedett. Az első gólt az új Puskás Arénában a PSG sztárja, Edinson Cavani lőtte negyedórányi játék után, az első magyar találat pedig Szalai Ádám nevéhez fűződik, aki a 24. percben talált be Muslera kapujába.

Már a két világháború között felvetődött egy nagy, legalább 60 000-es stadion ötlete, de csak 1948-ban kezdték építeni az akkor még Centenáris Stadionnak tervezett Népstadiont. A Gazdasági Főtanács május 20-án hozott határozatot az építésről, majd július 13-án Tildy Zoltán köztársasági elnök és Hegyi Gyula államtitkár, az Országos Sporthivatal elnöke végezte el az első kapavágást. Az öt év alatt elkészülő, ifjabb Dávid Károly tervei alapján felépített arénát 1953. augusztus 20-án adták át. Az ünnepi program fénypontja a Budapest Honvéd — Szpartak Moszkva-mérkőzés volt, melyet a magyar bajnok 3:2-re megnyert. A magyar zászlót a stadionban Csermák József olimpiai bajnok kalapácsvető vonta fel, majd tízezer fiatal részvételével tornabemutatókat tartottak. Délután magyar—norvég atlétikai viadal kezdődött, melyen Jeszenszky László új magyar csúcsot ért el 3000 méteres akadályfutásban.


A csapatok a nemzeti himnuszokat hallgatják (a szerző felvételei)

Az első bajnoki mérkőzést tíz nappal a megnyitó után rendezték meg, előbb a Bp. Dózsa a Csepeli Vasassal, majd a Bp. Vörös Lobogó a Bp. Kinizsivel mérkőzött. A magyar válogatott először november 15-én lépett a Népstadion gyepszőnyegére. Az első „válogatott” gólt a svéd Henry Källgren rúgta, az első magyar gólszerző pedig Palotás Péter, a Bp. Vörös Lobogó játékosa volt. Tíz nappal később következett a londoni 6:3-as magyar diadal, majd az angolokat a Népstadionban 7:1-re győzték le Puskásék. Az első nemzetközi kupadöntő egy Közép-európai Kupa-finálé volt, ahol a Bp. Vörös Lobogó 6:0-ra nyert a prágai katonacsapat, az ÚDA ellen. A Bajnokcsapatok Európa-kupája történetének második mérkőzését a Népstadionban játszották, a Bp. Vörös Lobogó 6:3-ra megverte a belga Anderlechtet. A következő évtizedekben a stadionban pályára lépett a Real Madrid, a Celtic, a Manchester United, a Liverpool, a Bayern München, a Botafogo, a Milan, a Roma... A Népstadionban rúgta Koplárovics Béla a Manchester United kapujába a ZTE győztes gólját 2002-ben, majd 2009-ben a Debrecen ebben a stadionban vívta ki a BL-csoportkörben való szereplés jogát a bolgár Levszki ellen, illetve itt fogadta a Lyont, a Fiorentinát és a Liverpoolt.

Összesen 193 hivatalos A-válogatott mérkőzést játszott a magyar válogatott a régi stadionban, a legutóbbit 2014. június 7-én, Kazahsztán ellen. A Népstadion 2002. április 2-án vette fel Puskás Ferenc nevét. Az olasz Gigi Riva és az argentin Lionel Messi ebben a stadionban mutatkozott be a hazája válogatottjában. Sokan szívesen emlékeznek 1986. március 16-ára, amikor a Zicóval, Socratesszel felálló brazilokat 3:0-ra verték Détári Lajosék a mexikói világbajnokságra való felkészülés keretében. A stadionban viszont nem csak fociztak, hiszen 1955-ben ott lett Európa-bajnok a magyar férfi-kosárlabdaválogatott, 1998-ban pedig atlétikai Európa-bajnokságot rendeztek benne. Az idő vasfoga kikezdte az arénát, ahol előbb a felső karéjt zárták le a közönség előtt, majd a munkagépek 2016-ban nekiálltak a stadion bontásának.

A sportesemények mellett több koncertnek is otthont adott a létesítmény, így Louis Armstrong, a Queen, a Genesis, az AC/DC, a Metallica, a Guns N’ Roses, Michael Jackson, a U2, a Depeche Mode, a Rolling Stones, Robbie Williams, George Michael, Roger Waters, az Omega és a Hungária is közönség elé lépett. 1991. évi magyarországi látogatásán II. János Pál pápa celebrált misét a Népstadionban. A már Puskás Ferenc Stadion jövőjét illetően 2013 áprilisában született kormányhatározat. A létesítmény befogadóképessége 67 155 fő, az építkezésen 2000 munkás dolgozott naponta, a lelátó háromszintes. A stadion magassága 50,7, szélessége 261,3, hosszúsága pedig 316,5 méter. Az építkezéshez 12 000 tonna acélszerkezetet gyártottak, 1700 km kábelt és 150 000 köbméter betont használtak fel.


A Carpathian Brigade látványos élő képpel készült

A pénteki mérkőzésre színvonalas megnyitóünnepséggel hangoltak a szervezők. Elsőként legendás játékosokat szólítottak a gyepre: а legidősebb élő válogatott játékos, a kilencvenkét éves Raduly József, a válogatottsági csúcstartó Király Gábor, Dunai II Antal, Szentmihályi Antal, Rákosi Gyula, Fenyvesi Máté, Nagy Antal, Csapó Károly, Illés Béla, Kovács Kálmán és Pisont István vonult ki a kezdőkörbe, valamint a magyar sportújságírás egyik legendáját, Novotny Zoltánt is köszöntötte a közönség. A felezővonalnál a Soho Party elénekelte Az éjjel soha nem érhet véget című számát, mely a 2016. évi Eb-n tett szert nagy népszerűségre, majd Fürjes Balázs, a Puskás Aréna építéséért felelős kormánybiztos beszélt az építkezés folyamatáról. Csallóközi diákok, a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola tanulói elénekelték a határon túli magyarok himnuszának is nevezett Nélküled című dalt, majd Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Kubatov Gábor, az FTC elnöke elbúcsúztatta a 97-szeres magyar válogatott Gera Zoltánt, aki hivatalosan ezen a mérkőzésen vonult vissza az aktív játéktól. A kezdőrúgást Gera és a kilencvenhárom éves Nyikita Szimonyan végezte el, aki 1953. augusztus 20-án gólt szerzett a Népstadion megnyitóján, a Bp. Honvéd — Szpartak Moszkva-mérkőzésen.

A meccs első perceiben már látszott, hogy a világranglista 5. helyén álló uruguayi válogatott győzni érkezett Budapestre, hiszen mindössze három és fél percnyi játék után a Barcelona csatárának, Luis Suáreznek a lövését kellett védenie Dibusz Dénesnek. A folyamatos vendégtámadások közepette nem kellett sokat várni az első gólra, miután Matías Viña beadására kiváló ütemben érkezett a hosszúsaroknál Edinson Cavani, és megszerezte csapatának a vezetést. Hat perc elteltével újra a dél-amerikai együttes volt eredményes: Brian Rodríguez kicselezte Bese Barnabást, majd a tizenhatosba betörve a bal sarokba tekert. A magyar válogatott nem zuhant össze a második góltól, és három perccel a kapott gól után szépített az eredményen: Varga Roland Dzsudzsák Balázzsal háromszögezett, a középre adott labdát pedig Szalai Ádám passzolta a kapu bal alsó sarkába, ezzel megszerezve az első magyar gólt az új Puskás Arénában. A második félidőben az uruguayi válogatott láthatóan visszavett a tempóból, főleg mezőnyjátékot láthattak a szurkolók, egy-két lehetőséggel vegyítve, így az eredmény már nem változott. A találkozón történt egy sajnálatos sérülés is, Kalmár Zsolt bokatörést szenvedett, így több hónapos kihagyás vár a Dunaszerdahely játékosára.

A mérkőzés után Dibusz Dénes, a válogatott kapusa, aki Gulácsi Pétert helyettesítette péntek este, elmondta, hogy nagyon örül a lehetőségnek, sajnálja a két kapott gólt, de hatalmas élmény volt számára a válogatott kapuját őrizni a Puskás Arénában.

— Jó érzés volt Luis Suárez lövését fogni. Mivel én Real Madrid-szurkoló vagyok, így pláne örülök annak, hogy a Barcelona-játékos lövését hatástalanítottam. Az uruguayi válogatott az első félidőben megmutatta, hogy nem véletlenül a világ egyik legjobbja, és játékosai nem hiába játszanak az európai topbajnokságok élcsapataiban. Az első negyvenöt percben teljesen más sebességben fociztak, mint mi, és technikailag nagyon képzettek. Próbáltuk velük felvenni a versenyt, ami időnként sikerült is — mondta Dibusz.

A magyar válogatott a lapzártánk utáni, kedd esti, Wales elleni idegenbeli találkozón egy győzelemmel vívhatta ki az Eb-re való jutást. Ám az esetleges kudarc esetén sincs még semmi veszve, hiszen 2020 márciusában a Nemzetek Ligája rájátszásában lesz lehetősége Marco Rossi együttesének kvalifikálnia magát a nyári Európa-bajnokságra, melynek keretében négy mérkőzést (három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt) az új Puskás Arénában rendeznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..