home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
A ''gyermekfelnőtt” vállalkozó
AMBRUS Melinda (Brassó) Az interjú a Bánáti Újság nyári újságíró-iskolájában készült.
2011.11.09.
LXVI. évf. 45. szám
A ''gyermekfelnőtt” vállalkozó

A csókai Csipak Levente tulajdonképpen a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium matematika szakos tanulója, de ezt az iskolaévet cserediákként Amerikában tölti. Az élményeiről szóló levelek hetente jelennek meg a Képes Ifjúságban. Hobbija a fotózás, a teniszezés, szereti az új...

A csókai Csipak Levente tulajdonképpen a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium matematika szakos tanulója, de ezt az iskolaévet cserediákként Amerikában tölti. Az élményeiről szóló levelek hetente jelennek meg a Képes Ifjúságban. Hobbija a fotózás, a teniszezés, szereti az újságírást, és kezdő gyermekanimátorként is tevékenykedik. Üzletember akar lenni, és a legjobb úton halad, hogy azzá is váljon.
- Mi ösztönöz arra, hogy üzletember legyél?
- Szeretem, ha én irányíthatom az életem. Az üzleti világban a döntéseimért és azok következményeiért csak saját magamnak tartozom felelősséggel. Ez a tudat megnyugtat.
- Nem bízol az emberekben?
- De bízom, csak nem akárkiben. Volt már néhány rossz tapasztalatom, és emiatt jól meggondolom, mielőtt valakit a bizalmamba fogadok.
- A nagyközönség általában nem tartja becsületesnek az üzletembereket.
- Van ebben némi igazság, de szerintem nem fekete-fehér az a világ sem. Mifelénk nem nézik jó szemmel, ha valaki eredményeket ér el, esetleg gazdagabb, okosabb, mint a nagy átlag. El kellene sajátítanunk azt a gondolkodásmódot, hogy példaképként tekintsünk a sikeres emberekre. Így rájöhetnénk, hogy kemény munkával és kitartással mindannyian elérhetjük céljainkat.
- 12 éves korod óta vannak ''üzleti ügyeid”. Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az, hogy ilyen hamar felnőttél?
- Nem hiszem, hogy felnőttem volna. Bizonyos értelemben ami az önállóságot illeti, kicsit érettebbé váltam, de minden más téren megmaradtam ugyanolyan gyereknek, mint a többi. Sok olyan dolgot megtanultam az üzleti életről, ami később a hasznomra válhat. Remélem, hogy ez majd segít abban, hogy felnőttkoromban hatékonyan megoldhassam a vállalkozás vezetése során felmerülő problémákat. Hátrányként azt említhetem meg, ami tulajdonképpen az előzménye a vállalkozói munkásságomnak: vagyis hogy ritkán kaptam a szüleimtől zsebpénzt, de mindig megkerestem magamnak, amikor kellett valamire.
- Van-e valami közös az újságírásban és az üzleti ügyintézésben?
- Van. Mindkettőben egyaránt fontos a gyors reakció. Az újságírónak gyorsan kell reagálnia az aktuális történésekre, véleményt kell formálnia, a vállalkozónak pedig gyorsan kell jó döntéseket hoznia, hogy fennmaradhasson a piacon. Egy sikeres vállalkozónak mindenképpen áldásos, ha írói vénája is van, úgy megfelelően kifejezheti magát. Erre a képességre ugyanis a tárgyalásokon nagy szükség van.
- Ez az iskolaévet az Amerikai Egyesült Államokban töltöd. Mesélnél erről?
- Egy cserediákprogram, az A-SMYLE keretében egy évig Amerikában fogok tartózkodni. Egy családnál szállásolnak el, hogy ily módon is minél többet tanulhassak az amerikai kultúráról és annak értékeiről. A program célja, hogy hidat építsen Szerbia és az USA népe között, hogy a két nemzet megismerhesse egymás kultúráját, és ezzel is elősegítse a megbékélést. Fontos, hogy barátkozzunk, kapcsolatokat építsünk, és e kapcsolatokat később ápoljuk is. A tanulás csak másodlagos szerepet játszik a programban, ennél sokkal lényegesebb, hogy elsajátítsuk az amerikai gondolkodásmódot.
- Sokszínű egyéniség vagy. Meg tudod fogalmazni egy szóban, hogy ki is Csipak Levente valójában?
- Nem tudom. Igen határozottnak tűnök, ennek ellenére még mindig keresem önmagam, és ezért szeretek sok mindent kipróbálni. Remélem, ez majd hozzásegít ahhoz, hogy megtudjam, ki is vagyok valójában.
Ehhez és minden máshoz is kívánunk neki sok sikert, jó (élet)utat!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..