home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A 32. tagállam
Talpai Lóránt
2024.03.14.
LXXIX. évf. 11. szám
A 32. tagállam

Svédország hivatalosan is a NATO tagja — Ismét jelölik Ursula von der Leyent — Kijev elfogadná a kereskedelmi korlátozásokat — Beiktatták Sulyok Tamást

Svédország hivatalosan is a NATO tagja

Svédország hivatalosan is a NATO tagjává vált, miután Ulf Kristersson svéd miniszterelnök letétbe helyezte országa csatlakozásának ratifikációs okmányait az amerikai külügyminisztériumban Antony Blinken tárcavezető jelenlétében. Svédország az észak-atlanti szövetség 32. tagállama lett, szakítva a II. világháború óta folytatott semlegességi politikával. „A jó dolgok azokkal történnek, akik várnak” — mondta Blinken. „A csatlakozás ratifikációs okmányainak befogadásával hadd legyek én az első, aki üdvözli Svédországot a washingtoni szerződés részes feleként és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 32. tagjaként” — fűzte hozzá. „Nem volt könnyű menet, de úgy vélem, már az első naptól fogva tudtuk, hogy ma itt leszünk, és most itt is vagyunk” — mondta Blinken.

 

Ismét jelölik Ursula von der Leyent

Újabb mandátumra jelöli az Európai Bizottság elnöki tisztségébe Ursula von der Leyen jelenlegi elnököt az Európai Néppárt, mely a Bukarestben megrendezett kongresszusán több mint 80 százalékos szavazattöbbséggel döntött erről. A német politikus jólétet, biztonságot és demokráciát ígérő programbeszédében leszögezte: Európa még több pénzügyi és katonai segítséggel mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges. Másfelől szerinte többet kell költenie saját biztonságára, és az Európai Bizottság testületében egy védelmi biztosi tisztséget is létre kell hozni. Azt ígérte: folytatódni fog a külső határok megerősítése, szerinte immár az európaiak és nem az embercsempészek és bűnszövetkezetek döntik el, hogy ki és milyen feltételekkel jöhet be Európába.

 

Kijev elfogadná a kereskedelmi korlátozásokat

Ukrajna kész elfogadni az Európai Unióval folytatott kereskedelmére vonatkozó korlátozásokat, cserébe azért, hogy lezárja a vitát egyik fő támogatójával, Lengyelországgal — mondta az ukrán kereskedelmi miniszter. Megfogalmazása szerint szükség lehet egy átmeneti időszakra Ukrajna és az EU közötti kereskedelemben, de mint hangsúlyozta: a búza esetében nem Ukrajna okoz gondot a lengyel gazdáknak, hanem Oroszország. Tarasz Kacska kijelentette, hogy Kijev támogatja a Brüsszel által javasolt új intézkedéseket, melyek júniustól korlátozzák a tojás, a baromfi és a cukor importját, és lehetővé teszik az egyes tagországok számára, hogy bezárják piacaikat az ukrán gabona előtt, kivéve, ha más országba történő továbbszállításról van szó.

 

Beiktatták Sulyok Tamást

Ünnepélyes keretek között beiktatták hivatalába Magyarország új köztársasági elnökét. Sulyok Tamás a ceremónián kiemelte, az elődei által kitaposott jó úton kíván haladni, mindenkor a magyar emberek méltóságának védelmezője szeretne lenni. A beiktatási ceremóniát, melyen a magyarországi történelmi egyházak képviselői áldásukat adták a köztársasági elnök munkájára, a budapesti Szent György téren tartották meg. Sulyok Tamás ünnepi beszédében hangsúlyozta, a haza és a nemzet szolgálatát a legnagyobb megtiszteltetésnek tartja. Most egy olyan köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, nyugodt, kiszámítható, ismert, és a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak, mindezt pedig úgy, hogy közben felkészültsége, szaktudása és tekintélye vitán felül áll. Az Alkotmánybíróság volt elnöke ilyen ember — jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..